Sunday 26 June 2011

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: Κοινό Δελτίο Τύπου όλων των Φορέων Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων: Πολίτες κατά πολιτών;

«Απαγορεύεται η είσοδος στην πόλη» Είναι από άλλη υπόθεση, αλλά αυτό στην πραγματικότητα συμβαίνει με την άρνηση της πλειοψηφίας των περισσότερων κατοίκων (Δήμων, συλλόγων, ιερέων κ.ά.) να δεχτούν μονάδες
ή υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ και άλλων Φορέων Αντιμετώπισης
των Εξαρτήσεων...

Κυριακή 26/6/2011: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Δείτε ΕΔΩ την αφίσα του ΚΕΘΕΑ 
"ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ".

Ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. πήρε σαφή θέση για το θέμα των εξαρτήσεων και για το ενδεχόμενο να μεταφερθεί ή να δημιουργηθεί νέα μονάδα του ΟΚΑΝΑ στη Δυτική Αθήνα ή ακόμα και στην πόλη μας. Πήρε σαφή και υπεύθυνη θετική θέση. Διαβάστε την ανακοίνωση του Συλλόγου ΕΔΩ.
Γνωρίζουμε τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών (Δήμων, εκκλησίας, συλλόγων),τόσο στο Χαϊδάρι όσο και γενικότερα, που συγκλίνουν στο "μακριά από την πόρτα μου και όπου θέλει ας είναι". Εμείς συνυπογράφουμε, την άποψη των "Φορέων Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων", ότι δηλαδή "ο φόβος καλλιεργεί τον ρατσισμό και το αντίστροφο"



Διαβάστε το Κοινό Δελτίο Τύπου (6/6/2011) όλων των Φορέων Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων: Πολίτες κατά πολιτών;
Το Δελτίο Τύπου υπογράφουν:
-Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ)
-Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ)
-Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ
-Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΑΡΓΩ
-Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Αποκατάστασης Εξαρτημένων ΙΑΝΟΣ

[Θέμα: Πολίτες κατά Πολιτών;

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, εν μέσω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, κρίσης αξιών αλλά και θεσμών, τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού πλήττονται δυστυχώς περισσότερο.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, και με αφορμή τα γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας, πολλές από αυτές τις ομάδες, έγιναν δυστυχώς ο εύκολος στόχος. Για μία ακόμη φορά οι εξαρτημένοι χρήστες ναρκωτικών ουσιών χαρακτηρίστηκαν «σκουπίδια», «εγκληματίες», «μιάσματα»... στιγματίστηκαν και «χτυπήθηκαν» ανελέητα.
Ο κοινωνικός αποκλεισμός που βιώνουν και ο στιγματισμός που έχουν υποστεί γιγαντώνεται κάτω από τη δυσβάσταχτη πίεση του κοινωνικού περίγυρου που απαιτεί από αυτούς να εξαφανιστούν(!).  
Πρωταγωνιστές και υποκινητές ανομοιογενείς ομάδες, με διαφορετικά κίνητρα και συμφέροντα, που συντάσσονται, φαινομενικά, απέναντι σε ό,τι τους «απειλεί». Δυστυχώς όμως, ο φόβος καλλιεργεί τον ρατσισμό και το αντίστροφο. Έτσι, μετανάστες και εγκληματίες γίνονται έννοιες συνώνυμες, ενώ τα εξαρτημένα άτομα εκδιώκονται και «τιμωρούνται» από μια άλλη μερίδα πολιτών και πολιτικών, που πέφτουν συχνά θύματα παραπληροφόρησης.
Το αποτέλεσμα; Όλοι οι παραπάνω, μαζί με τοπικούς άρχοντες, διαμαρτυρόμενοι με αφορμή την ίδρυση μιας υπηρεσίας του ΟΚΑΝΑ στην περιοχή τους, είτε πρόκειται για κέντρο εκπαίδευσης είτε για μονάδα χορήγησης φαρμακευτικών υποκαταστάτων, επιτίθενται στην ουσία στους συνδημότες τους που έχουν ανάγκη την φροντίδα των φορέων απεξάρτησης. Σε αυτό το περιβάλλον ο επιστημονικός λόγος και τα ερευνητικά δεδομένα δυστυχώς δεν ακούγονται.
Οι φορείς που ασχολούμαστε με την αντιμετώπιση της εξάρτησης, συμφωνούμε και παλεύουμε όλοι, ο καθένας από τη δική του θέση, στο εξής:  
Το δικαίωμα στη θεραπεία και η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας πρέπει επιτέλους να δοθεί και σ'αυτή την ομάδα συμπολιτών μας. Αν φτάσουμε στο σημείο να παρεμποδίζουμε τον ίδιο τον πολίτη στην πρόσβασή του σε μία υπηρεσία υγείας, δεν κινδυνεύει μόνο αυτός. Πίσω από μία κλειδωμένη πόρτα εγκλωβίζεται και αυτός που κρατά το κλειδί.]

Δημοσιεύεται και ΕΔΩ.

Διαβάστε ΕΔΩ Η οικονομική κρίση «στεγνώνει» τα προγράμματα απεξάρτησης
-------------
Εμείς και σήμερα Παρασκευή θα "κατεβάσουμε" τον Charlie Chaplin στην Πλατεία του Δάσους Χαϊδαρίου και θα διακινήσουμε υλικά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ναρκωτικών. 
Διαβάστε ΕΔΩ


No comments:

Post a Comment