Wednesday 29 June 2011

«Μάτωσαν» και πάλι τα νερά του Τριπόταμου

Κανένας σεβασμός για το περιβάλλον, κανένα αίσθημα δικαιοσύνης και μία ανύπαρκτη πολιτεία. Αυτά είναι τα συμπεράσματα από τη νέα μόλυνση του Τριπόταμου, ενός μικρού καναλιού, τα νερά του οποίου καταλήγουν στον ήδη επιβαρυμένο Αλιάκμονα. Το περασμένο Σάββατο, η Οικολογική ομάδα Βέροιας διαπίστωσε ότι για μία ακόμη φορά, ποσότητες από αίματα και ακατέργαστα υγρά απόβλητα από τα σφαγεία που βρίσκονται κοντά στην πόλη, μολύνουν τον ποταμό.
... τα σφαγεία συνεχίζουν απτόητα
τις δραστηριότητές τους.
Το tvxs.gr, ήρθε σε επικοινωνία με τον κ. Νίκο Ασλάνογλου, μέλος της Οικολογικής ομάδας Βέροιας ο οποίος μας τόνισε πως παρά το περιστατικό του Σαββάτου, όπου και παρενέβη ο εισαγγελέας, τα σφαγεία συνεχίζουν απτόητα τις δραστηριότητές τους.


Πριν από μερικές μέρες, μέλη της Οικολογικής ομάδας Βέροιας σε έλεγχο που έκαναν στα νερά του Τριπόταμου, εντόπισαν μεγάλες ποσότητες υγρών αποβλήτων. Όπως μας ανέφερε ο κ. Ασλάνογλου, ειδοποίησαν τα αρμόδια όργανα τα οποία όμως, όπως φάνηκε, προχώρησαν σε μία τυπική σύλληψη.
«Μετά την καταγραφή του γεγονότος και με εντολή εισαγγελέα, πραγματοποιήθηκε σύλληψη ενός υπαλλήλου των σφαγείων. Τον εισαγγελέα τον φωνάξαμε εμείς, η Οικολογική ομάδα Βέροιας. Η αρχική απόφαση ανέφερε πως ο συλληφθείς έπρεπε να παραμείνει υπό κράτηση μέχρι και την Δευτέρα, γεγονός που όμως δεν συνέβη ποτέ. Την μέρα που τον συνέλαβαν, έπειτα από μερικές ώρες, αποφάσισαν να τον αφήσουν ελεύθερο μέχρι την δίκη».
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Ασλάνογλου, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν. Στο παρελθόν είχε κληθεί και πάλι ο εισαγγελέας ώστε να καταδικαστεί αυτή η συμπεριφορά αλλά και τότε δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. «Μιλάμε για μία παράνομη και εγκληματική συμπεριφορά που συμβαίνει συνεχώς. Το δικαστήριο όμως τους αθωώνει. Στην προηγούμενη δίκη, ήμουν παρών και είχα καταθέσει. Ωστόσο, παρά τα αναμφισβήτητα στοιχεία που είχαμε εις βάρος των σφαγείων και των ενόχων, ο υπεύθυνος περιβάλλοντος της Νομαρχίας κ. Μπαρμπαρούσης, είπε ότι πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στο σημείο, και δεν υπήρχε καμία μόλυνση των υδάτων. Αποτέλεσμα ήταν να αθωωθούν και να αφεθούν ελεύθεροι οι τότε υπεύθυνοι».
Σήμερα, τα σφαγεία συνεχίζουν προκλητικά τη ρίψη των υγρών αποβλήτων. «Η ηγεσία μπορεί να άλλαξε, η συνήθεια όμως παρέμεινε. Συμβαίνει το ίδιο. Όλα τα αίματα από τα σφαγεία πέφτουν στον Τριπόταμο και απ’ ότι φαίνεται δεν υπάρχει καμία πρόθεση, από κανέναν αρμόδιο να σταματήσει κάτι τέτοιο. Ακόμα και την Δευτέρα που πέρασα για να ελέγξω την κατάσταση, συνέβαινε το ίδιο».
Ο Τριπόταμος περνάει μέσα από την Βέροια και στην συνέχεια τα νερά του καταλήγουν σε ένα τεχνητό μεγάλο ποτάμι, την τάφρο 66. Από εκεί καταλήγουν στον ποταμό Αλιάκμονα. Είναι εύκολο λοιπόν να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η αντιμετώπιση της μόλυνσης των υδάτων του ποταμού και πόσο σοβαρές είναι οι επιπτώσεις της τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία των κατοίκων.

No comments:

Post a Comment