Tuesday 3 May 2011

Μαθήματα φιλοζωίας στους μαθητές της Νάξου
και των Μικρών Κυκλάδων

Το καλοκαίρι σχεδόν έφτασε και πολλοί τουρίστες δεν θα επιλέξουν την Ελλάδα για διακοπές, εξαιτίας των πολλών περιστατικών κακοποιήσεων που έχουμε στη χώρα μας. Ευτυχώς κάποιοι φιλόζωοι βλέπουν λίγο μακρύτερα και αποφάσισαν να βοηθήσουν ώστε να μπουν σωστές βάσεις φιλοζωίας για να εκλείψουν τέτοια περιστατικά. 
Μαθητές σχολείων της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές συζητήσεις για τα ζώα συντροφιάς, και όχι μόνο, από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 18 Μαρτίου 2011. Το όλο εγχείρημα αποτελεί πρωτοβουλία της Βασιλικής Χρήστου που είναι μέλος της Μ.Κ.Ο. «Ζωφόρος» και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών 110 Σωματείων.
Η πρωτοβουλία αυτή είχε ξεκινήσει πιλοτικά τον Δεκέμβριο του 2010 στην Αμοργό. Μέσα από την αφήγηση και την ζωγραφική, για τους μικρότερους μαθητές και μέσα από τις ομιλίες και τη συζήτηση, για τους μεγαλύτερους, έγινε ενημέρωση για τις ανάγκες των ζώων, τα δικαιώματά τους αλλά και για τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις, που έχουμε όλοι απέναντί τους. 
Στους μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας έγινε αναφορά στις κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές προεκτάσεις του ζητήματος της κακοποίησης των ζώων και μεταξύ άλλων έγινε και προσπάθεια να καταρριφθούν σχετικοί μύθοι σχετικά με κινδύνους και ασθένειες.
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής αποτελεί η δημιουργία γερών βάσεων από τη νεαρή ηλικία για την ανάπτυξη υγιούς και υπεύθυνης στάσης στη σχέση των παιδιών με τα ζώα. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η συμμετοχή των μαθητών, οι οποίοι με όρεξη κατέθεσαν τις δικές τους εμπειρίες σχετικά με τα ζώα, και πολλές φορές συνέχιζαν την συζήτηση ακόμα και την ώρα του διαλείμματος, όπως δήλωσαν οι διοργανωτές. 
Τις παρουσιάσεις παρακολούθησαν συνολικά 1.261 μαθητές και περίπου 50 εκπαιδευτικοί. Η ενημερωτική εκστρατεία πραγματοποιείται με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης. Οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας ευελπιστούν ότι θα βρεθούν οι οικονομικοί πόροι ώστε να συνεχιστεί, όχι μόνο στις Κυκλάδες, αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα.