Sunday 15 May 2011

Στη λιμνούλα με τα νούφαρα - Ένα οικολογικό «παραμύθι»

Μια φορά κι έναν καιρό, στην άκρη ενός μεγάλου καταπράσινου δάσους υπήρχε μια λιμνούλα με νεράκι γαλάζιο στη μέση και πρασινωπό στις όχθες, από τους μικρούς θάμνους και τα χορταράκια που ολόγυρά της φύτρωναν.
Ήταν ήσυχα εκεί που άρχιζε το μεγάλο δάσος και όποιος πήγαινε μια βόλτα στη λιμνούλα θαρρούσε πως βρισκόταν σε έναν άλλο κόσμο, μακριά και πέρα από τη βουερή φασαρία της κοντινής μεγάλης πόλης.
Η λιμνούλα είχε για στολίδια όμορφα νούφαρα, που σαν στρογγυλές βαρκούλες έπλεαν λες πάνω στα νερά της, με τα κόκκινα, κίτρινα ή πορτοκαλί λουλούδια τους, χωρίς όμως να πηγαίνουν πουθενά.

Κάτι όμως δεν πήγαινε καλά. Στα δυο ήταν χωρισμένη η γαλάζια λιμνούλα.
Από τη μια μεριά, πάνω στα νούφαρα, ήταν καθισμένα πολλά-πολλά βατραχάκια, που ποτέ δεν πήγαιναν στην άλλη μεριά. Ποτέ.
Από την άλλη, μέσα στο νερό, πολλά-πολλά χρυσοψαράκια, που ποτέ δεν πήγαιναν στην άλλη μεριά. Ποτέ.
Βλέπετε βατραχάκια και χρυσοψαράκια ήταν μαλωμένα, κανείς δεν ξέρει από πότε και για ποιο λόγο. Έτσι, βλέπανε μόνο τα άσχημα και τα κακά των άλλων, των απέναντι, και κανένα σωστό και καλό. Πίστευαν λοιπόν ότι μόνο αυτοί ήταν έξυπνοι, όμορφοι και καλοί.
Να, ο κύριος Μπάκακας, καθισμένος πάνω στο νούφαρο με το κόκκινο λουλούδι, βγάζει φωνή μεγάλη μόλις βλέπει τον κύριο Χρυσάφη από απέναντι.

—Να τα μαζέψεις τα παιδιά σου τα κιτρινιάρικα. Δεν έχουν καμμιά δουλειά με τα δικά μου. Και χλάααπ άρπαξε με την κόκκινη γλώσσα του ένα παχουλό κουνούπι.
—Εσύ να μαζέψεις τα χαζά και άσχημα παιδιά σου. Δεν έχουν καμιά δουλειά με τα χρυσαφένια ομορφοψαράκια μου, απάντησε ο Χρυσάφης και φράααπ, με μια βουτιά χάθηκε στο γαλάζιο νεράκι νευριασμένος.

Σε δυο μέρη χωρισμένη λοιπόν ήταν η λιμνούλα και μόνο το μεγάλο νερόφιδο ο κύριος Σοφούλης  μπορούσε παντού να τριγυρνάει και κανένας δεν του έλεγε κουβέντα, μιας και ήταν σοβαρός και καλός και απ’ όλους σοφότερος.

Και δε σας είπα ότι σε άλλο σχολειό πήγαιναν τα μπακακάκια, σε άλλο τα χρυσοψαράκια και ούτε έπαιζαν μαζί βέβαια αφού οι γονείς τους κουκούτσι μυαλό δεν είχαν στο κεφάλι τους. 

Ένα απόγευμα ζεστό, την ώρα που ο ήλιος έδυε, το νερόφιδο ο Σοφούλης που όλοι τον σέβονταν στάθηκε στη μέση της λίμνης και έβαλε μεγάλη φωνή.
—Μεγάλο κακό μας βρήκε, ελάτε εδώ κοντά μου όλοι, να δούμε τι θα κάνουμε, πως θα τα βγάλουμε πέρα. Κοιτάξτε καλά το νεράκι, άρχισε να μαυρίζει και μια βρωμερή μυρωδιά βγαίνει από τη λιμνούλα μας. Αλλά σας αφήνουν οι καυγάδες να δείτε τη συμφορά που μας ήρθε;

Αναστατώθηκαν τα βατραχάκια και τα χρυσοψαράκια και άρχισαν να κάνουνε γύρους για να βρουν, στη δικιά τους μεριά βέβαια, για να καταλάβουν τι γίνεται.
—Ξέρω από πού βγαίνουν οι βρωμιές. Τις είδα εκεί αριστερά δίπλα στο σπίτι σου Μπάκακα, από μια μαύρη σωλήνα να βγαίνουν.

—Καλά να πάθεις, τσίριξε ο Χρυσάφης το χρυσόψαρο, τέτοιος που είσαι καλά να πάθεις.
—Τι λες ανόητε; Νομίζεις ότι, επειδή το σπίτι σου είναι στα δεξιά, εσύ θα τη γλιτώσεις; Δεν έχει δεξιά και αριστερά, άμυαλοι, όλοι μας την ίδια λιμνούλα έχουμε για σπίτι.
Έτσι είπε θυμωμένα ο Σοφούλης το νερόφιδο, που όλοι τον σέβονταν μιας και ήταν σοβαρός και καλός και απ’ όλους σοφότερος.
—Άντε αφήστε στην πάντα τις διαφορές σας –που κανένας σας δεν ξέρει πότε και γιατί ξεκίνησαν-, αφήστε το μίσος που σας τρώει και σκεφτείτε τι θα κάνουμε για να γλιτώσουμε όλοι.

Εκείνη τη στιγμή βούουουουρ βούουουουουρ ακούστηκε και ξεχύθηκαν από τη μαύρη σωλήνα πολλά βρώμικα νερά. 
Όλοι τρόμαξαν και τραβήχτηκαν πέρα.

—Μια ιδέα μου ήρθε στο μυαλό! Ξέρω τι πρέπει να κάνουμε. Είπε ο Σοφούλης.
Μα μόνος μου δε θα τα καταφέρω. Πρέπει να βουλώσουμε τη σωλήνα. Εμπρός, όλοι στη δουλειά. Μαζέψτε φύλλα, χορταράκια, πέτρες και χώμα με νερό, να κάνουμε λάσπη. Γρήγορα, μη στέκεστε. Πρέπει να βουλώσουμε τη σωλήνα.

Γρήγορα-γρήγορα, που λέτε, μπήκαν στη γραμμή και άρχισαν να κλείνουν τη βρωμερή σωλήνα.
Και επειδή ήταν πολλά- πολλά βατραχάκια και πολλά- πολλά χρυσοψαράκια, και επειδή όμορφα συνεργάστηκαν, σύντομα έκλεισε η τρύπα και τα βρώμικα νερά σταμάτησαν να βγαίνουν.

Το απόγευμα της άλλης μέρας το εργοστάσιο που βρισκόταν έξω από την κοντινή πόλη και ήταν κοντά στη λιμνούλα, πλημμύρισε από βρώμικα νερά. Οι μηχανές του βούλωσαν και χάλασαν και μεγάλη ζημιά έπαθαν οι άνθρωποι με τις χοντρές κοιλιές, τα χοντρά πορτοφόλια και τα αχόρταγα στομάχια.

Το έμαθαν άνθρωποι καλοί, και πολλά παιδιά και νέοι -πολλοί νέοι- και καθάρισαν εντελώς από τα μολυσμένα βρωμόνερα τη λιμνούλα με τα νούφαρα και μέχρι τώρα εκεί πηγαίνουν εκδρομή, να δροσιστούν και να χαρούν από την ομορφιά της.
Ένας όμορφος κόσμος έγινε η λιμνούλα για μπάκακες, για χρυσόψαρα και για το σοφό τους δάσκαλο το Σοφούλη το νερόφιδο, που πολύ συγκινημένος πάλι τους μάζεψε όλους και τους είπε.
—Καλά τα καταφέρατε. Άντε δώστε τα χέρια τώρα και φιληθείτε όλοι με όλους, η έχθρα να τελειώσει.
Έτσι κι έγινε. Και τα δυο σχολειά γίνανε ένα, ένας και οι δυο παιδότοποι και φιλαράκια καλά κι αχώριστα έγιναν χρυσοψαράκια και μπακακάκια.

Και κάτι τελευταίο. 
Αυτά, θαρρώ, δεν έγιναν μια φορά κι έναν καιρό.

Η λιμνούλα με τα νούφαρα είναι κάπου δίπλα στον καθένα μας.
Μόλις τη βρείτε, ποτέ μα ποτέ να μην αφήσετε να την καταστρέψουν οι άνθρωποι με τις χοντρές κοιλιές, τα χοντρά πορτοφόλια και τα αχόρταγα στομάχια.
Και έτσι θα ζουν όλα τα πλάσματα στη γη καλά και όλου του κόσμου οι άνθρωποι, ακόμα καλύτερα!

από το χαμομηλάκι 

Εθελοντές καθάρισαν τον αρχαίο λιμένα Σαλαμίνας

Εθελοντές έδωσαν από το χρόνο τους για να αλλάξουν την απαξιωτική και θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει το αρχαίο λιμάνι στα Αμπελάκια Σαλαμίνας, όπου ακόμα διακρίνονται οι «γλίστρες» από τις οποίες γίνονταν τότε οι καθελκύσεις των πλοίων. 
Η προβλήτα του αρχαίου λιμανιού
της Σαλαμίνας
Λογής λογής, απορρίμματα σκεπάζουν το φυσικό περιβάλλον και την Ιστορία, εκεί όπου μια κληρονομιά, παρακαταθήκη για το μέλλον μας, μετατράπηκε σε βαλτότοπο για παλιοσίδερα, όπως λέει ο Μιχάλης Κανάκης από τον Περιβαλλοντικό Ομιλο Σαλαμίνας (ΠΕΡΙΒΟΣ).

Μαζεύτηκαν συνολικά εκατόν πενήντα άτομα, ανάμεσά τους και πολλοί μαθητές από σχολεία της περιοχής και μέσα σε λίγες ώρες καθάρισαν μια ακτή περίπου δύο χιλιομέτρων.

Αυτό το λιμάνι των κλασικών χρόνων, που κλείνεται σε ένα μικρό κόλπο στα ανοιχτά του οποίου (Κυνόσουρα) εξελίχτηκε η γνωστή ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ., το επισκέπτονται κατά καιρούς ερωδιοί, κορμοράνοι, καστανοκέφαλοι, γλάροι, γλαρόνια, αλκυόνες και άλλα παρυδάτια πουλιά, λέει ο Μάρκος Ακύλας, μέλος του οικολογικού ομίλου.

«Θα θέλαμε όμως να έχει πινακίδες ευδιάκριτες και να το επισκέπτονται και οι άνθρωποι, ντόπιοι και άλλοι, σιγά σιγά να αρχίσει να υπάρχει κίνηση με ξεναγό και να έρχονται κι απέξω (γιατί όχι;) και να μαθαίνουν και να βλέπουν από κοντά την Ιστορία. Είναι τόσο δύσκολο αυτό;» αναρωτιέται ο Μιχάλης Κανάκης.

Πρέπει συνέχεια, ακόμα και σήμερα που έχουμε περιέλθει σ' αυτή την κατάσταση, να μη βλέπουμε το αυτονόητο, λέει εξηγώντας: «Να σώζουμε και να αναδεικνύουμε ό,τι μπορεί να μας σώσει. Ας αρχίσουμε να δημιουργούμε εστίες τουρισμού».

Στο τέλος του εθελοντικού καθαρισμού απορριμματοφόρα του δήμου πήραν το άχρηστο φορτίο, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό από τη νέα δημοτική αρχή. Ο κ. Τζαβαρής θα πρέπει να δει εγκαίρως και να αντιληφθεί ότι η «αξιοποίηση» πλέον είναι μπροστά του, γιατί η Σαλαμίνα έχει πολλές αρχαιότητες και ιστορικά μνημεία. Ας δώσει μια άλλη ώθηση στον τουρισμό του νησιού.

Όσο για την περιοχή της Κυνοσούρας, που έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογική, ας έχει τα μάτια του ανοιχτά ο δήμαρχος κ. Τζαβαρής, γιατί το «θησαυρό» σε λίγο θα τον νέμονται άλλοι και με κακό τρόπο... 


Απόβλητα ελαιοτριβείων για λίπασμα - «Life Prosodol»

Τα απόβλητα των ελαιοτριβείων αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα ρύπανσης καθώς ανήκουν στην κατηγορία των επικίνδυνων αποβλήτων, όμως με τη συμβολή της επιστήμης μπορούν να αποτελέσουν άριστης ποιότητας λίπασμα.
Ο Δήμος Νικηφόρου Φωκά, στο Ρέθυμνο είναι ένας από πολλούς δήμους στην Ελλάδα αλλά και στη Μεσόγειο που αντιμετωπίζει το ίδιο μεγάλο πρόβλημα. 
Στη περιοχή αυτή λειτουργούν τέσσερα ελαιοτριβεία  για περισσότερα από δέκα χρόνια ενώ δύο ακόμα μετά από μακρόχρονη λειτουργία έχουν σταματήσει τις δραστηριότητές τους τα τελευταία χρόνια.
Τα αποτελέσματα από έξι δειγματοληψίες εδαφών και υδάτων κατά τις οποίες συγκεντρώθηκαν πάνω από 500 εδαφικά δείγματα και εκτελέστηκαν πάνω από 16.000 αναλύσεις ήταν απογοητευτικά.
Συγκεκριμένα  κατέδειξαν ότι υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στις φυσικοχημικές ιδιότητες των εδαφών, κάποιες εκ των οποίων φαίνεται ότι είναι μη αντιστρεπτές, καθώς επιβάρυνση του εδάφους καταγράφηκε και στις ανενεργές περιοχές διάθεσης, η λειτουργία των οποίων έχει διακοπεί για αρκετά χρόνια.
Τα δεδομένα αυτά και η απειλή περαιτέρω περιβαλλοντικής υποβάθμισης,  οδήγησαν το μικρό αυτό Δήμο,  στην επιλογή του ως πιλοτική περιοχή  για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού έργου  

Life Prosodol.
Το πρόγραμμα Prosodol
Μία από τις σημαντικές δράσεις του έργου LIFE PROSODOL (στρατηγικές για τη βελτίωση και προστασία των εδαφών από τη διάθεση αποβλήτων ελαιοτριβείων στη Μεσόγειο με ακρωνύμιο ROSODOL) είναι η μελέτη του κινδύνου που απειλεί τα εδάφη, αλλά και τα υδατικά συστήματα στις περιοχές διάθεσης αποβλήτων ελαιοτριβείων.
Στοχεύει μάλιστα στην ανάπτυξη και εφαρμογή κατάλληλης τεχνολογίας για την προστασία και τη βελτίωσή τους.
Επιστημονικές ομάδες από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας , το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, το Ινστιτούτο CERSAA της Ιταλίας και το Ινστιτούτο CEBAS της Ισπανίας υλοποιούν σειρά δράσεων στα πλαίσια του 4-ετούς έργου PROSODOL.
Εφαρμογή στη περιοχή του Ρεθύμνου
Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής και εκτίμησης της ποιοτικής κατάστασης του περιβάλλοντος στην περιοχή και αναλόγως των ευρυμάτων θα εφαρμοστεί σε έναν από τους χώρους διάθεσης πιλοτικό έργο βελτίωσης και μελλοντικής προστασίας των εδαφικών και υδατικών συστημάτων.
Τα απόβλητα ως λίπασμα
 Στη  διάρκεια του έργου θα πραγματοποιηθεί  μια πρωτοποριακή μέθοδος για την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων. Πρόκειται για την εφαρμογή αποβλήτων των ελαιοτριβείων σε ελαιόδεντρα με σκοπό τον προσδιορισμό παραμέτρων για την ασφαλή χρήση των αποβλήτων στη λίπανση των καλλιεργειών αυτών.
Προβλέπεται επίσης η ανάπτυξη αναλυτικών μεθόδων οι οποίες θα επιτρέπουν τον γρήγορο προσδιορισμό χημικών ιδιοτήτων των αποβλήτων.
Ημερίδα ενημέρωσης
Το Ευρωπαϊκό Έργο LIFE διοργανώνει ημερίδα προκειμένου να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα δράσης του.
Η Ημερίδα θα λάβει χώρα στο Ρέθυμνο την Τετάρτη, 18 Μαΐου, στις 6:00 το απόγευμα στο Σπίτι του Πολιτισμού. Η ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία και με τη συνεισφορά και υποστήριξη του Δήμου Ρεθύμνου και της ΕΑΣ Ρεθύμνου