Sunday 17 July 2011

Φυτά εναντίον διοξειδίου του άνθρακα

Φιλτράρουν σε σημαντικό βαθμό τον αστικό αέρα 
.Λονδίνο 
Τον ρόλο πολύτιμης περιβαλλοντικής «σκούπας» παίζουν τα φυτά που υπάρχουν στα αστικά κέντρα καθώς απομακρύνουν σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, εκτιμά τώρα νέα βρετανική μελέτη.
.
Το πράσινο στην πόλη «καθαρίζει» το διοξείδιο
του άνθρακα από την ατμόσφαιρα
Πρόκειται για την πρώτη ερευνητική προσπάθεια τέτοιου είδους στην Ευρώπη, κατά την οποία οι ειδικοί κατάφεραν να μετρήσουν με ακρίβεια την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που φυλακίζεται από την αστική βλάστηση.
Όπως δημοσιεύουν οι ερευνητές στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Applied Ecology», τα νέα στοιχεία είναι πολύ σημαντικά καθώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιτύχουν τους στόχους τους μέχρι το 2020 και το 2050, ως προς τα ανώτατα επίπεδα εθνικών εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Δέντρα-«ασπίδες»  
Στη μελέτη, στην οποία έλαβαν μέρος πέντε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, χρησιμοποιήθηκαν δορυφορικά στοιχεία που αφορούσαν τη βλάστηση της βρετανικής πόλης Λέστερ με πληθυσμό περίπου 300.000 κατοίκων. Συμπεριλήφθηκαν, μεταξύ άλλων, οικιακοί κήποι, δημόσιοι χώροι, πράσινο που υπήρχε στα ρείθρα των δρόμων αλλά και βλάστηση που εντοπιζόταν σε βιομηχανικές περιοχές.
Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα φυτά της πόλης... 

Πότε το σπίτι «δηλητηριάζει» τα παιδιά
A Guide to Home Safety

Οι τοξικές παγίδες που κρύβει ένα σύγχρονο σπίτι για τα μικρά παιδιά είναι πολλές.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι γονείς πασχίζουμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά μας και συνήθως οι προσπάθειές μας καρποφορούν. 

Ωστόσο τα απρόοπτα συμβαίνουν: σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων το οποίο λειτουργεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», περισσότερες από τις μισές δηλητηριάσεις τον χρόνο (54,2%) αφορούν παιδιά ηλικίας από μερικών μηνών ως 14 ετών και η συντριπτική πλειοψηφία από αυτές συμβαίνει στο σπίτι. 
Ιδιαίτερα επιρρεπή είναι τα παιδιά μεταξύ ενός και πέντε ετών, τα οποία «πετυχαίνουν» να εμπλέκονται στο 78,2% των δηλητηριάσεων της παιδικής ηλικίας. Στη βρεφική ηλικία (0-1 έτους) συμβαίνει το 6,3% των παιδικών δηλητηριάσεων, στην ηλικία 5-10 ετών το 11,3%, ενώ σαφής μείωση παρατηρείται στην ηλικία 10-14 ετών (4,2%).

Από τι κινδυνεύουν όμως τα παιδιά; Αν ανατρέξει κανείς στα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων θα διαπιστώσει ότι τα αίτια των δηλητηριάσεων βρίσκονται, λιγότερο ή περισσότερο, σε όλα τα σπίτια. Πρόκειται για ουσίες που χρησιμοποιούμε...