Friday 5 August 2011

Η πρώτη πράσινη γειτονιά στην Αγία Βαρβάρα

Ξεκίνησαν οι εργασίες στο πρώτο κτήριο της πράσινης γειτονιάς στην Αγία Βαρβάρα. Πρόκειται για την ενεργειακή αναβάθμιση τεσσάρων εργατικών πολυκατοικιών σε κτήρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς και τη βελτιστοποίηση του τοπικού μικροκλίματος. 
Το πρώτο μεγάλης κλίμακας έργο αναβάθμισης κτηριακού αποθέματος πολιτών χαμηλού εισοδήματος σε όλη τη νότια Ευρώπη αποτελεί επιδεικτική δράση του Υπουργείου περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έχει προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ, επιχορηγείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) και σχεδιάστηκε και εποπτεύεται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ). 

Ταυτόχρονα αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα παραδείγματα ενεργειακής αναβάθμισης σε όλο τον κόσμο αναδεικνύει την παραμένουσα αξία των τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ στην Ελλάδα, δημιουργεί προοπτικές για την ανάπτυξη χιλιάδων νέων θέσεων εργασία στον κατασκευαστικό τομέα και θέτει την ελληνική τεχνογνωσία σε θέματα εξοικονόμησης και ΑΠΕ στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας πραγματικότητας. 
Οι εργασίες υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2012 και αφορούν την ενσωμάτωση σύγχρονης τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών, επιτυγχάνοντας το μέγιστο δυνατό όφελος με το μικρότερο δυνατό κόστος. Σημαντική είναι η συμμετοχή και συνεισφορά ενός μεγάλου αριθμού ελληνικών βιομηχανιών και εμπορικών εταιρειών, οι οποίες στο πλαίσιο εθελοντικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί χορηγούν πλήρως τμήματα του έργου.