Sunday 28 August 2011

Καθημερινά αντικείμενα σε νέο ρόλο

της Μαρίας Παπαδοδημητράκη

Το να μπορείς να εφευρίσκεις νέες χρήσεις για συνηθισμένα αντικεί­μενα ή για πράγματα που περισ­σεύουν ή για προϊόντα που λήγουν είναι θέμα οικολογικής συνείδησης, αλλά κυρίως φαντασίας. Πολλά μικροπράγματα που πετάμε από ’δώ και από ’κεί ή καταλήγουν στα σκουπίδια μπορούν να αποδειχτούν άκρως χρηστικά, αλλά και διασκεδαστικά για εσάς και τα παιδιά σας, αρκεί να τα δείτε... αλλιώς! 

Καθημερινά αντικείμενα σε νέο ρόλο
Λαστιχάκια
Συνήθης χρήση Κρατούν κλειστά το τυρί και το ζαμπόν που παίρνετε από το σουπερμάρκετ.
Με φαντασία Περάστε τα σε ήδη βρασμένα αυγά, τα οποία θα βουτήξετε σε βαφή. Περιμένετε να στεγνώσουν και, όταν αφαιρέσετε τα λαστιχάκια, θα έχετε διακοσμήσει τα πασχαλινά αυγά σας.

Αναψυκτικά τύπου Cola
Συνήθης χρήση
Σας δροσίζουν και ταιριάζουν ιδανικά με τις τηγανητές πατάτες και την πίτσα!
Με φαντασία Ρίξτε τα στην τουαλέτα, για να καθαρίσετε το πουρί, ή στο τηγάνι και την κατσαρόλα σας, αν έχει καεί ή «κολλήσει» το φαγητό. Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα!

Αλουμινόχαρτο
Συνήθης χρήση
Τυλίγετε το σάντουιτς για το γραφείο ή τις πατάτες που ψήνετε στο τζάκι.
Με φαντασία Αν το αλουμινόχαρτο που τυλίξατε το σάντουιτς είναι καθαρό, κάντε το μπάλα και χρησιμοποιήστε το για να καθαρίσετε από τα υπολείμματα φαγητού τα γυάλινα ταψιά και τη σχάρα του φούρνου.

Σκληρυντικό νυχιών
Συνήθης χρήση
Προστατεύει τα νύχια σας.
Με φαντασία Περάστε μία λεπτή στρώση στις πέτρες των φο μπιζού σας, για να μην ξεκολλούν και να μη θαμπώνουν. Επίσης, καλύψτε με αυτό τον πάτο των μεταλλικών δοχείων που έρχονται σε επαφή με νερό (π.χ. αφρός ξυρίσματος), ώστε να μη σκουριάζουν.

Κουρτίνα μπάνιου
Συνήθης χρήση Κρατά το νερό μέσα στην μπανιέρα.
Με φαντασία Αν έχετε παιδιά που τους αρέσει να ζωγραφίζουν και συνήθως λερώνουν το τραπεζομάντιλο, αντί να τα μαλώνετε, καλύψτε το τραπέζι με την παλιά κουρτίνα του μπάνιου και αφήστε τα να δη­μιουργήσουν.

Εφημερίδα
Συνήθης χρήση Η ενημέρωση.
Με φαντασία Μπορεί να γίνει πρωτότυπο περιτύλιγμα για δώρα, π.χ. η αθλητική εφημερίδα για έναν παθιασμένο φίλαθλο. Επίσης, καθαρίστε τα τζάμια σας χωρίς να αφήσετε λεκέδες, αρκεί να είναι παλιά
για να έχει στεγνώσει το μελάνι.

Κιμωλία
Συνήθης χρήση
Τώρα πια για να γράφετε στο μαυροπίνακα που ίσως έχετε ως ντεκόρ.
Με φαντασία Απορροφητήρας… υγρασίας. Δέστε μερικές κιμωλίες, κλείστε τις σε ένα πανί με αραιή ύφανση και βάλτε τις στο ντουλάπι όπου φυλάτε τα όσπρια για να κρατήσετε την υγρασία μακριά τους.

CD
Συνήθης χρήση Για ­διασκέδαση και χορό.
Με φαντασία Αν έχετε χαλασμένα CD, που απλώς πιάνουν χώρο, μπορείτε είτε να τα κάνετε σουβέρ είτε να τα χρησιμοποιήσετε σαν ταμπέλες σε δώρα, γράφοντας πάνω ευχές και ονόματα.

Σκουφάκι μπάνιου
Συνήθης χρήση Προστατεύει τα μαλλιά την ώρα που κάνετε μπάνιο και... διασκεδάζει όποιον τύχει να σας δει.
Με φαντασία Πρακτική θήκη ταξιδιού για τις παντόφλες και τα παπούτσια σας.

Οδοντόπαστα
Συνήθης χρήση
Σας χαρίζει αστραφτερό χαμόγελο.
Με φαντασία Καθαρίστε τα σημάδια από παπούτσια σε ξύλινα πατώματα. Τρίψτε τα σημάδια με λίγη οδοντόπαστα, περάστε την επιφάνεια με υγρό σφουγγάρι και σκουπίστε τη με ένα πανί.

Μεγάλα βάζα
Συνήθης χρήση
Φιλοξενούν τις ανθοδέσμες σας.
Με φαντασία Αν σας έχουν ξεμείνει πολλά έπειτα από γιορτές και τραπεζώματα, κάντε τα μία πρωτότυπη θήκη φύλαξης για χαρτιά υγείας ή άλλα μικροαντικείμενα (σπίρτα, αναπτήρες).

Μαγιονέζα
Συνήθης χρήση
Βασικό συστατικό για πολλές σος, αλλά και για να αλείφετε το αγαπημένο σας σάντουιτς.
Με φαντασία Χρησιμοποιήστε τη για να ξεκολλήσετε παλιά αυτοκόλλητα από συρτάρια, ντουλάπια και καθρέφτες. Βάλτε αρκετή ποσότητα μαγιονέζας πάνω στο αυτοκόλλητο, απλώστε την καλά, περιμένετε 10 λεπτά και απομακρύνετε το αυτοκόλλητο με μια εύκαμπτη σπάτουλα.

Αλάτι
Συνήθης χρήση Χαρίζει νοστιμιά στο φαγητό.
Με φαντασία Χρησιμοποιήστε το όταν θέλετε να παγώσει γρηγορότερα το κρασί σας. Βάλτε το μπουκάλι σε ένα δοχείο, τοποθετήστε λίγο πάγο στον πάτο, ρίξτε μερικές κουταλιές αλάτι και συνεχίστε να κάνετε στρώσεις από παγάκια και αλάτι εναλλάξ, μέχρι να καλυφθεί το μπουκάλι έως το λαιμό του. Περιμένετε 10 λεπτά να κρυώσει καλά και σερβίρετε.

Ξίδι
Συνήθης χρήση
Αρωματίζει τις σαλάτες, συντηρεί το τουρσί. Πάντως, για τα... νεύρα δεν κάνει.
Με φαντασία Καθαρίστε την καφετιέρα και το βραστήρα από τα άλατα, βάζοντας τις συσκευές σε λειτουργία και χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από ξίδι και νερό. Θυμηθείτε, ωστόσο, μετά τον καθαρισμό να χρησιμοποιήσετε μερικές φορές την καφετιέρα μόνο με νερό, για να φύγει η μυρωδιά.

Λεμόνι
Συνήθης χρήση Δίνει όξινη γεύση στα αγαπημένα μας πιάτα.
Με φαντασία Κόψτε το στη μέση και τρίψτε το πάνω στην επιφάνεια κοπής (ξύλινη ή πλαστική) για να απομακρύνετε οσμές, λεκέδες και μικρόβια. Για πιο επίμονους λεκέδες, αναμείξτε το με αλάτι και τρίψτε. Όσο για τις φλούδες, χρησιμοποιήστε τις για να αρωματίσετε και να καθαρίσετε τον κάδο απορριμμάτων.

Ελαιόλαδο
Συνήθης χρήση Απαραίτητο στη μεσογειακή μας κουζίνα, χαρίζει πολύτιμα συστατικά στον οργανισμό σας.
Με φαντασία Γυαλίστε τα αντικείμενα από ανοξείδωτο ατσάλι και τα δερ­μάτινα παπούτσια. Καθαρίστε τα, περάστε τα με πανί που έχει μερικές σταγόνες λάδι και σκουπίστε τα. Μπορείτε, ακόμα, να περάσετε με αυτό τα ξύλινα έπιπλα για να αφαιρέσετε τη σκόνη και να τους χαρίσετε λάμψη.

Θήκη για χαρτοπετσέτες
Συνήθης χρήση Να βάζετε τις χαρτοπετσέτες στο τραπέζι.
Με φαντασία Με τό-σες προσφορές που συνο­δεύουν τις συσκευασίες μακαρονιών, ρυζιού, καθαριστικών, μάλλον έχετε περισσότερες θήκες από όσες χρειάζεστε. Χρησιμοποιήστε τις, λοιπόν, για να ταξινομήσετε τους λογαριασμούς σας, αντί να τους έχετε χύμα σε ένα συρτάρι ή πάνω στο γραφείο σας.

Μαγειρική σόδα
Συνήθης χρήση
Στα κέικ για να φουσκώσουν.
Με φαντασία Αφαιρέστε τις μυρωδιές από τα χαλιά σας, σκορπώντας πάνω τους σόδα με ένα κόσκινο. Περιμένετε 20 λεπτά και μετά ρουφήξτε τη με την ηλεκτρική σκούπα.

Φίλτρα καφέ
Συνήθης χρήση Όσοι έχετε μηχανή για γαλλικό καφέ ξέρετε…
Με φαντασία Χρησιμοποιήστε τα για σουρωτήρι, σε περίπτωση που σπάσει ο φελλός του μπουκαλιού και τα κομμάτια του πέσουν μέσα στο αγαπημένο σας κρασί.

vita.gr ΤΕΥΧΟΣ - Απρίλιος 2010