Friday 23 September 2011

Οι πράσινες στέγες στην Ελλάδα

Η διαδρομή της πράσινης στέγης στην Ελλάδα δεν είναι τόσο εύκολη, όσο θα περίμενε κανείς, λόγω του δύσκολου μεσογειακού κλίματος.

Ο πρώτος που καθιέρωσε την τάση στην Ελλάδα είναι ο Ουαλός Άντριου Κλέμενς, που ζει στη
χώρα μας 22 χρόνια. Στο οικόπεδό του στη Ραφήνα, βρίσκεσαι περιτριγυρισμένος από δεντρολίβανα, δυόσμους, θυμάρια, βαλσαμόχορτα, χαμομήλια, τσάι του βουνού, ρίγανες, αχιλλέες και ό,τι άγριο φυτό μπορεί κανείς να συναντήσει στην ελληνική φύση, σα να κάνεις βόλτα σε ένα τυπικό κυκλαδίτικο τοπίο.

Το κάθε φυτό έχει τοποθετηθεί σε ένα «φυτοθύλακα», ένα υφασμάτινο μαξιλάρι που περιέχει αντί για χώμα ορυκτά στοιχεία από τον ελλαδικό χώρο. Με αυτούς τους φυτοθύλακες συναρμολογεί κανείς στην πράσινη στέγη του, προσθέτοντας διαδρόμους, πέργκολες ή ό,τι άλλο θέλει.

Από το 2000 μελέτησε τα οικοσυστήματα στον Υμηττό, στο Στρέφη, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στη Σαντορίνη, στη Μακεδονία, πώς αποστραγγίζουν το νερό, πώς δημιουργούν υγρασία το καλοκαίρι και αντέγραψε αυτό που έβλεπε.

Στη Γερμανία χρησιμοποιούν σπασμένα κεραμίδια ή πέτρες με χώμα για τη φύτευση, υλικά πολύ βαριά για τη σεισμογενή Ελλάδα. Όλα αυτά τα αντικατέστησε με πλούσια ορυκτά υλικά από την Ελλάδα, δημιουργώντας μία ελαφριά κατασκευή.
Το 2006 κατοχύρωσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το υπουργείο Εμπορίου και έκανε το κέφι του επάγγελμα – κι από τότε ευθύνεται για τις πράσινες στέγες σε κτίρια όπως το δημαρχείο και το πάρκινγκ της Ελευσίνας, το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα και πολλά ακόμη...

Τα οφέλη της πράσινης στέγης

Οι πράσινες στέγες προσφέρουν εξαιρετική θερμομόνωση, υγρομόνωση και ηχομόνωση.

Σε έρευνες των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Αθηνών και Ιωαννίνων, που έχουν δημοσιευτεί, καταγράφεται μείωση του κόστους ψύξης έως 40%, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από 7 μέχρι 50%, για ολόκληρο το κτίριο, ενώ στον τελευταίο όροφο, κάτω από την φυτεμένη ταράτσα, όπως και στις μονοκατοικίες η μείωση φθάνει το 87%.

ΠΗΓΗ


Σχολεία από πλαστικά μπουκάλια
**Hug It Forward Bottle School**

Το κόστος της κατασκευής σχολείων και νέων αιθουσών διδασκαλίας  δεν πρέπει να απαγορεύει στους μαθητές στον αναπτυσσόμενο κόσμο να έχουν πρόσβαση στην ποιοτική εκπαίδευση. 
Μάλιστα οι νέες κατασκευές, χρησιμοποιώντας ακόμη και φθηνά υλικά, μπορεί να μειώσει το κόστος κατασκευής τους έως και σε  πενταψήφιο νούμερο.


Τώρα, η Hug It Forward, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση στη Γουατεμάλα, έχει βρει τον τρόπο για την κατασκευή νέων σχολείων με ελάχιστο προϋπολογισμό, μετατρέποντας τα πλαστικά μπουκάλια, σε πρώτες ύλες κατασκευής.
Με το τρόπο αυτό τα παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες αποκτούν πρόσβαση στην εκπαίδευση και νέα σχολεία με κόστος λιγότερο από 10.000 δολάρια ανά σχολείο.