Thursday 13 October 2011

Κόψε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού στη... μέση


Πήρες πάλι τον λογαριασμό της ΔΕΗ και έμεινες με το στόμα ανοιχτό;

Δεν είσαι η μόνη!

Αν όμως νομίζεις ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι' αυτό, κάνεις λάθος. Υπάρχουν μικρά μυστικά για λύσεις που θα σε βοηθήσουν να τον μειώσεις.

Με τον τρόπο αυτό, θα γλιτώσεις μεγάλη ποσότητα ενέργειας κάνοντας καλό τόσο στο πορτοφόλι σου όσο και στον πλανήτη γενικότερα!

Φως, περισσότερο (!) φως: Πόσες φορές δεν έχεις προσέξει ότι τα φώτα στο σπίτι σου καίνε άσκοπα; Μπαίνεις σε ένα δωμάτιο για να κάνεις κάτι, ανάβεις το φως αλλά βγαίνοντας ξεχνάς να κλείσεις τον διακόπτη.

Ιδιαίτερα στην κουζίνα, αλλά όχι μόνο. Λοιπόν, αυτή την "κακή συνήθεια" πρέπει να την... κόψεις. Και να την κόψεις και σε όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας γατί σίγουρα δεν είσαι η μόνη που το κάνει. Δεν φαντάζεσαι πόση ενέργεια ξοδεύεται έτσι άσκοπα! Επίσης, φρόντισε να αρκείσαι στον φυσικό φωτισμό όσο περισσότερο μπορείς.

Ένα ακόμη στοιχείο στο οποίο μπορεί να μην δίνεις ιδιαίτερη σημασία, αλλά παίζει και αυτό τον ρόλο του είναι η σκόνη (!). Όλες οι λάμπες αποδίδουν περισσότερο όταν είναι καθαρές. Μία ακόμη λύση είναι να τις αντικαταστήσεις όπου είναι δυνατό με ειδικές λάμπες εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Μην αφήνεις άσκοπα τα φώτα αναμένα και αντικατέστησε όσες λάμπες μπορείς με ειδικές, εξοικονόμησης ενέργειας.

Μην αφήνεις άσκοπα τα φώτα αναμένα
και αντικατέστησε όσες λάμπες μπορείς
με ειδικές, εξοικονόμησης ενέργειας.

Στο μαγείρεμα: Για να εξοικονομήσεις ενέργεια όταν μαγειρεύεις στις εστίες της κουζίνας πρόσεξε τα σκεύη σου να έχουν ίσιο και βαρύ πάτο και όπου μπορείς να τα χρησιμοποιείς σκεπασμένα με το καπάκι τους. Επίσης, φρόντισε να μην χρησιμοποιείς σκεύη που είναι μικρότερα από την εκάστοτε εστία.

Η απώλεια ενέργειας σε αυτή την περίπτωση είναι τεράστια. Όταν έχεις ξεπαγώσει καλά το φαγητό πριν μαγειρέψεις, εκτός από ενέργεια κερδίζεις χρόνο και ποιότητα, ενώ μια ακόμη λύση για εσένα που μπορεί να ζεις μόνη σου είναι ένα μικρό ηλεκτρικό φουρνάκι, έτσι ώστε όταν μαγειρεύεις μόνο για σένα να μην καις ολόκληρο τον φούρνο.

Στο σίδερο: Προγραμμάτισε μία μέρα της εβδομάδας για το σίδερο, έτσι ώστε να αναβοσβήνεις τη συσκευή κάθε μέρα. Τους ζεστούς μήνες του χρόνου, φρόντισε αυτή η ώρα να είναι βράδυ ή πολύ πρωί, όχι δηλαδή σε ώρα αιχμής ως προς την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Τα βρεγμένα ρούχα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να σιδερωθούν οπότε πρόσεξε να μην το παρακάνεις με την υγρασία που τους επιτρέπεις να έχουν.

Επίσης, μια ακόμη καλή ιδέα είναι κάθε φορά που σιδερώνεις, να αφήνεις για το τέλος μικρά κομμάτια, όπως μαντηλάκια ή μικρές πετσέτες. Οπότε, σε τέτοια περίπτωση, θα μπορέσεις να σβήσεις το σίδερο πιο νωρίς και να αποτελειώσεις τα τελευταία με τη θερμοκρασία που έχει ήδη κρατήσει το σίδερο.

Στο πλυντήριο ρούχων: Το βασικό μυστικό σε αυτή την κατηγορία -που ισχύει φυσικά και στην περίπτωση του στεγνωτηρίου- είναι να μην βάζεις ποτέ... μισό φορτίο στον κάδο. Και φυσικά να περιορίσεις τη χρήση στεγνωτηρίου στα απολύτως απαραίτητα! Όσο μπορείς, να στεγνώνεις τα πλυμμένα σου με φυσικό τρόπο. Τέλος, όσο περισσότερα ρούχα μπορείς να πλύνεις με κρύο ή χλιαρό νερό, να το κάνεις.

Το πλυντήριο ρούχων πρέπει να λειτουργεί πάντα με γεμάτο φορτίο.
Το πλυντήριο ρούχων πρέπει να λειτουργεί
πάντα με γεμάτο φορτίο.

Θέματα ψύξης: Φρόντισε το ψυγείο σου να έχει μια σχετική απόσταση από τον τοίχο έτσι ώστε να δίνει στο μοτέρ τον απαραίτητο χώρο για να αναπνεύσει αλλά και να μην υπερθερμανθεί. Επίσης, κράτα το καθαρό, με τη βοήθεια μιας κοινής ηλεκτρικής σκούπας. Θα λειτουργεί καλύτερα έτσι.

Ελεγξε συχνά τα λάστιχα της πόρτας. Αν δεν κλείνει καλά, οι απώλειες θα είναι πολύ μεγάλες. Τέλος, αν το ψυγείο σου είναι παλιό και άρα όχι αυτοσυντηρούμενο, φρόντισε να το αποψύχεις συχνά, έτσι ώστε να λειτουργεί σωστά και να μην καταβροχθίζει άσκοπα ενέργεια.

Η ώρα των κλιματιστικών: Τοποθέτησε το κλιματιστικό σε ένα δροσερό μέρος του σπιτιού και μακριά από την απευθείας έκθεση στον ήλιο, έτσι ώστε να μην "αγκωμαχάει" να πιάσει θερμοκρασία!

Κράτα το φίλτρο του καθαρό έτσι ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά και φυσικά αν πρόκειται να αγοράσεις καινούριο, επέλεξε ένα σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς εξοικονόμησης ενέργειας. Είναι ένα θέμα που αφορά όλους, και φυσικά το πορτοφόλι σου.

Τηλεόραση και άλλες ηλεκτρικές συσκευές: Όταν δεν χρησιμοποιείς κάποιες συσκευές, κλείσε το κουμπάκι. Μην τις αφήνεις στο stand by. Μόνο έτσι θα είσαι σίγουρη ότι δεν καταναλώνεις ενέργεια με κανέναν τρόπο. Επίσης, με δεδομένο ότι το καλύτερο φάρμακο είναι η πρόληψη, φρόντισε να διατηρείς όλες τις ηλεκτρικές συσκευές σε καλή κατάσταση. Το κέρδος θα το πάρεις πίσω διπλό.


Από τη Ζωή Κίττα