Monday 28 November 2011

Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας

Κάθε φορά που έρχεται φουσκωμένος ο λογαριασμός της ΔΕΗ οι περισσότεροι από εμάς δυσανασχετούμε.  Ίσως γελάμε με την ατάκα «τσακ μπαίνουμε, τσακ βγαίνουμε», αλλά αν εφαρμόσουμε κάποιες πολύ απλές και εύκολες οδηγίες, που πιθανόν πολλοί να γνωρίζουμε αλλά λίγοι ακολουθούμε, μπορούμε  να μειώσουμε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και κατά συνέπεια να μειώσουμε τον λογαριασμό ωφελώντας εκτός από την τσέπη μας και το περιβάλλον.  Η συνετή χρήση ενέργειας δεν δείχνει τσιγγουνιά, αλλά υπευθυνότητα και ωριμότητα.
  • Σβήστε τα φώτα όταν βγαίνετε από ένα δωμάτιο και ανάψτε τα ξανά όταν μπείτε.
  • Χρησιμοποιήστε ροοστάτες για να μειώσετε την ένταση του φωτός όταν είναι απαραίτητο.  Και για περισσότερο ρομαντισμό στην ατμόσφαιρα, σβήστε τα φώτα και ανάψτε μερικά κεριά.  Κατεβάστε τον γενικό διακόπτη και υπό το φως των κεριών όλη η οικογένεια ας μαζευτεί σε ένα χώρο το σπιτιού διηγούμενοι ιστορίες ή παίζοντας εκπαιδευτικά παιχνίδια.
  • Μην αφήνετε τις ηλεκτρικές συσκευές στην αναμονή την νύχτα ή όταν λείπετε από το σπίτι.  Κλείστε τις από τον κεντρικό διακόπτη ή βγάλτε τις από την πρίζα.
  • Αντικαταστήστε τους  παλιούς λαμπτήρες σας με λαμπτήρες  φθορισμού χαμηλής κατανάλωσης που διαρκούν μέχρι και 12 φορές περισσότερο και καταναλώνουν μέχρι και 4 φορές λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.
  • Αλλάξτε τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές σας, ψυγείο, πλυντήριο πιάτων και ρούχων, κουζίνα με ενεργειακές συσκευές Α ή Β κλάσεως.  Όσον αφορά   τα πλυντήρια, θα έχετε παράλληλα οικονομία και στο νερό της πλύσης και στο ρεύμα.  Μπορεί να σας φανούν λίγο ακριβότερα στην αγορά τους, αλλά τα χρήματά σας θα σας επιστραφούν σύντομα από την εξοικονόμηση ρεύματος.
  • Χρησιμοποιήστε τα πλυντήρια μόνο αφού έχουν γεμίσει πλήρως και προτιμήστε να πλένετε σε οικονομικά προγράμματα και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.  Τα νέα συμπυκνωμένα απορρυπαντικά είναι κατασκευασμένα να καθαρίζουν τα ρούχα ακόμα και από τους 15 βαθμούς.
  • Φροντίστε να μην ξεχνάτε αναμμένο το θερμοσίφωνο.  Στην περίπτωση που έχετε την δυνατότητα βάλτε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα για να αξιοποιήσετε την δωρεάν ενέργεια που δίνει ο ήλιος.
  • Μετατρέψτε το σπίτι σας σε ένα μικρό σταθμό παραγωγής ενέργειας, τοποθετώντας στην ταράτσα του σπιτιού σας ηλιακούς συλλέκτες.  Χρησιμοποιήστε το ρεύμα που θα παράγετε και πουλήστε το ρεύμα που σας περισσεύει στην ΔΕΗ.
  • Ρυθμίστε το ψυγείο σας στην σωστή θερμοκρασία και φροντίστε να μην αφήνετε πολύ ώρα ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου.  Κάντε συχνά απόψυξη.  Μην τοποθετείτε ζεστά φαγητά στο ψυγείο.
  • Τους καλοκαιρινούς μήνες ανοίξτε νωρίς το πρωί τα παράθυρα για να αεριστεί το σπίτι.  Τις μεσημεριανές ώρες κρατήστε δροσερό το σπίτι κλείνοντας τα παντζούρια και ανοίγοντας τον ανεμιστήρα αντί για το αιρ κοντίσιον.  Το βράδυ αερίστε και πάλι το σπίτι.  Αν έχετε αυλή φυτέψτε δέντρα για να έχετε περισσότερη σκιά και δροσιά.
  • Στην κουζίνα προτιμήστε να χρησιμοποιείτε χύτρα ταχύτητας για το μαγείρεμα του φαγητού σας και σβήστε το μάτι της κουζίνας 5 λεπτά νωρίτερα.  Βάλτε την κατάλληλη μεγέθους κατσαρόλα στο αντίστοιχο μάτι και σκεπάζετε πάντα με το καπάκι της.
  • Μην ανοίγετε συνεχώς την πόρτα του φούρνου όταν ψήνετε φαγητό γιατί χάνεται πολύτιμη θερμότητα και πρέπει να καταναλωθεί περισσότερο ρεύμα για να φτάσει η θερμοκρασία το προηγούμενο επίπεδο.
  • Αν θέλετε να ζεστάνετε το φαγητό, να προτιμάτε τον φούρνο μικροκυμάτων που είναι πιο οικονομικός, παρά να ανάψετε ολόκληρο τον φούρνο.
  • Αξιοποιήστε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το νυχτερινό ρεύμα που έχει μειωμένο τιμολόγιο για να δουλεύουν οι ενεργειοβόρες συσκευές, όπως τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων.
Εφαρμόστε αυτές τις απλές οδηγίες όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και στο σχολείο και στους εργασιακούς σας χώρους. Το ρεύμα που καταναλώνεται στις δημόσιες υπηρεσίες πληρώνεται από τις τσέπες όλων μας.
Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr