-->

Thursday, December 8, 2011

Μόνωση, στεγανοποίηση ταράτσας

Τα τελευταία χρόνια μας απασχολούσε έντονα το θέμα της μόνωσης της ταράτσας μας, καθώς αντιμετωπίζαμε τους χειμερινούς μήνες έντονο το πρόβλημα της παγωνιάς και το καλοκαίρι είχαμε υπερβολική ζέστη. 

Μιας και το σπίτι μας είναι μια παλιά μονοκατοικία χωρίς κανενός είδους μόνωση και στεγανοποίηση, ήταν επιτακτική ανάγκη να λύσουμε το πρόβλημα με μια οικονομική και πρακτική λύση και παράλληλα να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Ψάχναμε αρκετό καιρό να βρούμε ποια είναι η κατάλληλη τεχνική που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε μιας και οι περισσότερες διαθέσιμες λύσεις απαιτούσαν την πρόσθεση μεγάλου βάρους στην οικοδομή. Σε έκθεση της ecolife που είχαμε επισκεφθεί μας συνέστησαν μια νέα τεχνική με υλικά που βασίζονται στην νανοτεχνολογία.
Αρχικά ενημερωθήκαμε από το κατάστημα που επιλέξαμε να αγοράσουμε τα υλικά για τον τρόπο χρήσης των υλικών καθώς και το κόστος. Αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε μόνοι μας τα υλικά για να μειώσουμε το κόστος εργασίας πετυχαίνοντας ουσιαστικά το ίδιο αποτέλεσμα με ένα εξειδικευμένο συνεργείο.
Η όλη διαδικασία πραγματοποιήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού, κατά τις απογευματινές ώρες αφού έπρεπε οι θερμοκρασίες την ώρα της εφαρμογής των υλικών να είναι συγκεκριμένες. Ασχοληθήκαμε για τέσσερις περίπου ώρες κατά μέσον όρο σε ημερήσια βάση.
Πρώτα έγινε πολύ σχολαστικός καθαρισμός της επιφάνειας της ταράτσας, η οποία ξύστηκε με μεγάλη επιμέλεια και απαλλάχθηκε από κάθε σαθρό κομμάτι και οποιοδήποτε υπόλοιπο σκόνης. Χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια για περίπου 4-5 μέρες.
Στη συνέχεια εφαρμόσαμε το πρώτο απόγευμα ένα στρώμα από το στεγανωτικό το οποίο ήταν το Duraflex isolor (PDF) και απλώσαμε με την βοήθεια ρολών σε ένα παχύ στρώμα. Το επόμενο απόγευμα περάσαμε ένα δεύτερο χέρι από το ίδιο υλικό. Μετά από 24 ώρες ξεκινήσαμε

Πώς να διαλέξω το καλύτερο Χριστουγεννιάτικο έλατο

Στολίζω αληθινό ζωντανό έλατο σε γλάστρα

 • Προσέχω από πού θα το προμηθευτώ. Από κάποιο έμπειστο φυτώριο. Η λαθροϋλοτομία είναι πολύ συχνό φαινόμενο.
 • Προσέχω να είναι καταπράσινο και να μην έχει ίχνη από πιθανά έντομα ή χρωματικές αλλοιώσεις στα κλαδιά και στις βελόνες του.

Tips on Choosing the Christmas Tree


Ολοζώντανα καταπράσινα κλαδιά
 • Προσέχω να είναι φυτεμένο στο κέντρο μίας μεγάλης γλάστρας και όχι σφηνωμένο άτσαλα σε μικρή γλάστρα.
Σωστό μέγεθος γλάστρας για το έλατο
 • Προσέχω να υπάρχει ο επικόρυφος βλαστός, δηλαδή ο βλαστός που μεγαλώνει προς τα πάνω. Αν δεν υπάρχει, σημαίνει ότι θα μεγαλώνει μόνο σε πλάτος και αλλόκοτα. Άσε που δε θα έχει θέση για το grand σουξέ αστέρι.
-Ναι, καλημέρα, ο επικόρυφος είναι εκεί;
Μου τον δίνετε λίγο;
 • Δε το βάζω μέσα στο σπίτι στους 25 βαθμούς κελσίου, για τις γιορτές για να το καμαρώνω, ώστε μετά να το ξαναβγάλω έξω στους 0. Το αφήνω έξω συνέχεια όπου και το στολίζω.
 • Πόσο κάνει; Οι τιμές για δέντρα στο 1 μέτρο είναι στα 40 περίπου ευρώ, ενώ για έλατα που ξεπερνάν τα 2 μέτρα και έχουν πολύ μεγαλύτερο πλάτος φτάνουν τα 60 ευρώ.
Έλατο πολύ ψηλότερο από την παπίτσα,
60 ευρώ
 • Αν δε μπορώ να το μεταφέρω, ζητώ και μου το φέρνουν στο σπίτι.
 • Τι το κάνω το έλατο μόλις το ξεστολίσω ή αν μεγαλώσει; Να τι το κάνω!
Στολίζω αληθινό υλοτομημένο έλατο

 • Προσέχω να το προμηθευτώ από κάποιον που το υλοτόμησε νόμιμα. Ζητάω να δω την ειδική σήμανση του δασαρχείου. Στην ανάγκη ρωτάω το δέντρο: "Τίνος είσαι 'συ;" Θυμάμαι ότι τα αληθινά Χριστουγεννιάτικα δέντρα που πωλούνται σε πλατείες και δρόμους, προέρχονται από καλλιέργειες ελάτης για τον σκοπό αυτό, δηλ. για να πουληθούν στις γιορτές. Να, μια τέτοια καλλιέργεια είναι στη φωτογραφία. Μπροστά περνάει το έθιμο του Πάσχα, χωρίς να ξέρει τι θα του συμβεί.
Η καλλιέργεια (αριστερά) είναι περιφραγμένη
και περιμένει  να έρθουν Χριστούγεννα
 • Ελέγχω με ένα απαλό πέρασμα του χεριού μου σε ένα κλαδί αν πέφτουν οι βελόνες. Ρωτάω πότε υλοτομήθηκε: όσο πιο παλιά, τόσο χειρότερα. Θέλω να βγάλει όλες τις γιορτές με βελόνες και όχι να καραφλιάσει πριν καν πάνε οι μάγοι στη φάτνη.
 • Αν θέλω να κρατήσει φρέσκο ακόμη περισσότερο καιρό, δεν το τοποθετώ στην ξύλινη βάση, αλλά το στερεώνω σε ένα δοχείο με νερό, τουλάχιστον για τις πρώτες μέρες.
 • Δεν το στολίζω δίπλα στο τζάκι ή στο καλοριφέρ. Η πολύ ζέστη θα του ρίξει τις βελόνες μέχρι να πεις "κηπολόγιο".
 • Για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία, προμηθεύομαι μία βάση με 3 σφικτήρες.
 • Όταν φάω όλα τα μελομακάρονα και τελειώσουν οι γιορτές, ξεστολίζω το δέντρο. Δεν το παρατάω όρθιο δίπλα στον κάδο των σκουπιδιών. Δεν το πετάω από το μπαλκόνι. Δεν περιμένω να βγάλει πόδια και να μου αδειάσει τη γωνιά μόνο του. Δεν το πετάω όρθιο σε διπλανό οικόπεδο από όπου δε θα το μαζέψει κανένας υπάλληλος καθαριότητας.
 • Αλλά τι κάνω; Το τεμαχίζω σε μικρότερα κομμάτια και το πετάω σε σακούλες. Ή ακόμη καλύτερα, τα ξύλα τα ρίχνω σε κάποιο ρέμα, σε κάποιο πρανές, ή στο δάσος, όπου θα αποσυντεθούν κανονικά μαζί με άλλα δασικά υλικά.
 • Πόσο κάνει; Με 30 ευρώ βρίσκεις ένα στο ύψος σου, και αν το θέλεις ακόμη πιο ψηλό για να παίζετε μαζί μπάσκετ, με 50 ευρώ παίρνεις τηλεγραφόξυλο.