Wednesday 28 December 2011

Η ζωή επιστρέφει στον Κηφισό και στον Ιλισό

Παπαγάλοι, κορμοράνοι, ασημόγλαροι και αλκυόνες εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, στα μεγάλα ρέματα της πρωτεύουσας. «Τα αποτελέσματα της φετινής καταγραφής ήταν πλούσια και γεμάτα απρόσμενες εκπλήξεις», τονίζουν οι επιστήμονες
Τσίχλα (Turdus philomelos)
Είναι μικροί, υποβαθμισμένοι και μετά βίας χαρακτηρίζονται ως υγρότοποι. Παρ' όλ' αυτά είναι εντυπωσιακό ότι στην αγκαλιά τους, στην «καρδιά» της Αττικής, φωλιάζουν όλο και περισσότερα είδη, όλο και μεγαλύτερος αριθμός πουλιών κατά τη χειμερινή περίοδο. Η εκβολή της Πικροδάφνης και οι εκβολές του Κηφισού και του Ιλισού μεταμορφώνονται προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια.
Βραχοκιρκίνεζο (Falco tinnunculus)
Όπως επισημαίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία στα μέσα Νοεμβρίου πραγματοποίησε τις τελευταίες φετινές καταγραφές στο ρέμα της Πικροδάφνης και στον Κηφισό, τα αποτελέσματα ήταν πλούσια και γεμάτα απροσδόκητες εκπλήξεις. Παπαγάλοι, αλκυόνες, βραχοκιρκινέζοι, ασημόγλαροι, κορμοράνοι είναι μερικά από τα πουλιά που ζουν μέσα στην πρωτεύουσα, δίπλα σε πολύβουες πόλεις. Στην περιοχή του Φαλήρου εντοπίστηκε, μάλιστα, και ένα λαμπροβούτι ? το δεύτερο που έχει εντοπιστεί ποτέ στο Φάληρο και ένα από τα λίγα της Νότιας Ευρώπης.
 
Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι το τρίτο μεγαλύτερο της Αττικής μετά τον Κηφισό και τον Ιλισό.  
Διασχίζει τις περιοχές του Βύρωνα, της Ηλιούπολης, του Αγίου Δημητρίου, του Αλίμου και εκβάλλει στο Παλαιό Φάληρο. Από τα 56 χιλιόμετρα συνολικού μήκους, μόλις τα 19 χιλιόμετρα είναι ανοιχτά, με το μεγαλύτερο τμήμα του να είναι μπαζωμένο. Όπως επισημαίνει ο Μιχάλης Κωτσάκης, εθελοντής του προγράμματος της Ορνιθολογικής, στους εκτενείς καλαμιώνες του πάνω από τη γέφυρα της Παραλιακής ζουν δεκάδες δενδροφυλλοσκόποι που κυνηγούν έντομα, ενώ στο σημείο εντοπίζονται επίσης λίγοι τρυποφράκτες, αρκετοί μαυροσκούφηδες, πολλές σταχτοσουσουράδες και συχνά περνούν ψαρόνια.

Στην περιοχή της Ηλιούπολης οι ψηλοί ευκάλυπτοι δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για μια μικρή αποικία παπαγάλων, ενώ εθεάθη και ένας βραχοκιρκινέζος. «Εκείνες που έκλεψαν ωστόσο την παράσταση ήταν οι αλκυόνες με τα υπέροχα χρώματά τους, που είτε παραμόνευαν στα καλάμια είτε διέσχιζαν σαν σφαίρα την κοίτη. Οι απρόσμενες εκπλήξεις ήταν μία τσίχλα κρυμμένη στα καλάμια, και μία πρασινοκέφαλη πάπια, αδιάφορη στην ανθρώπινη παρουσία. Και τα δύο είδη σε κάποια μη αστική περιοχή θα αποτελούσαν στόχο για τους κυνηγούς», λέει ο κ. Κωτσάκης.

Κατερίνα Ροββά