-->

Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012

«Παράδεισος» για τους αργυροπελεκάνους
η Ελλάδα

«Παράδεισο» των αργυροπελεκάνων αποτελεί η Ελλάδα, ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της ΝΑ Ευρώπης, καθώς τα πουλιά δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στη Μικρή Πρέσπα, όπου φιλοξενείται η μεγαλύτερη αποικία αναπαραγωγής αργυροπελεκάνων στον κόσμο, με 1200 ζευγάρια.

Ο Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus)
είναι το δεύτερο σε μέγεθος είδος πουλιού στον κόσμο
Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν οι συμμετέχοντες στην πρώτη συνάντηση εργασίας για την έρευνα και προστασία των πελεκάνων στη ΝΑ Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, στον Λαιμό
«Αν και στις Πρέσπες, πριν από 20 χρόνια, ο πληθυσμός των αργυροπελεκάνων ήταν χαμηλός, εντούτοις, τα τελευταία 6-7 χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση, γεγονός που αποδίδεται σε μία σειρά παραγόντων, όπως το αυστηρό καθεστώς διαχείρισης και η ελαχιστοποίηση της όχλησης» εξηγεί στο ΑΜΠΕ η Ειρήνη Κουτσερή από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών. 
 .
Σημειώνεται ότι, από το 1987 έως σήμερα, η οικολογία του αργυροπελεκάνου καθώς και του ροδοπελεκάνου μελετάται στην Πρέσπα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος για τη μελέτη και προστασία των αργυροπελεκάνων. Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών προώθησε σειρά... 
διαχειριστικών μέτρων, με στόχο την προστασία των πελεκάνων και, σταδιακά, η αποικία των αργυροπελεκάνων της Πρέσπας έφτασε στα σημερινά επίπεδα (περισσότερα από 1000 ζευγάρια), αυξανόμενη κατά 900% από τα μεγέθη της δεκαετίας του ’80. Σήμερα, η αποικία της Πρέσπας, αποτελεί περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους.
Αντίστοιχα, τα διαχειριστικά μέτρα οδήγησαν στην αύξηση του πληθυσμού των ροδοπελεκάνων κατά περίπου 500% από τα επίπεδα της δεκαετίας του ’80.
«Στη συνάντηση εργασίας συζητήσαμε με φορείς άλλων κρατών για τους τρόπους διαχείρισης των πληθυσμών των πουλιών και καταγράψαμε χρήσιμα στοιχεία για τις διαδρομές που ακολουθούν κατά τη μετανάστευση. Για παράδειγμα, παρατηρήσαμε ότι οι αργυροπελεκάνοι μεταναστεύουν προς την Τουρκία και σε πιο ανατολικές περιοχές, ενώ οι ροδοπελεκάνοι προτιμούν πιο ζεστές χώρες και φτάνουν μέχρι την Αφρική και κυρίως νότια της Αιγύπτου» διευκρίνισε η κ. Κουτσερή.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν δύο μικτές αποικίες αργυροπελεκάνων και ροδοπελεκάνων, στη Μικρή Πρέσπα και στο Δέλτα του Δούναβη-Ρουμανία. Ειδικότερα, στη Ρουμανία φωλιάζουν 450 ζευγάρια ροδοπελεκάνων, ενώ ο αργυροπελεκάνος είναι είδος που σε παγκόσμιο επίπεδο θεωρείται «τρωτό», δηλαδή σε μεγάλο κίνδυνο να εξαφανιστεί. Το μέγεθος του συνολικού πληθυσμού του παγκόσμια απειλούμενου αυτού είδους εκτιμάται σε 10.400-13.900 ζευγάρια. Αναπαράγεται στο βόρειο ημισφαίριο, σε αποικίες διάσπαρτες, από την Ελλάδα μέχρι την Κίνα.


Ο αργυροπελεκάνος είναι από τα μεγαλύτερα είδη πουλιών της γης, που μπορούν να πετάξουν. Μπορεί να φτάσει σε βάρος τα 11 κιλά και το άνοιγμα φτερών του να αγγίξει τα 3.20μ. Είναι πουλί που τρέφεται με ψάρια, αλλά δεν ανταγωνίζεται τους ψαράδες, γιατί η τροφή του αποτελείται κυρίως από ψάρια που αφθονούν και έχουν μικρή εμπορική αξία.


Πηγή: Καλά Νέα
Σύνδεσμος στην Πηγή...