Wednesday 1 February 2012

Καταγράφηκαν 107.000 υδρόβια και παραποτάμια πτηνά στον Έβρο

Έλληνες και τούρκοι επιστήμονες 
μελετούν μαζί το πολύτιμο οικοσύστημα
Ένα από τα σπανιότερα πουλιά της Ευρώπης,
ο βασιλαετός φωλιάζει στις εκτάσεις του Έβρου
Τον πλούτο του υδάτινου οικοσυστήματος του Εβρου κατέγραψαν έλληνες και τούρκοι επιστήμονες. Συνολικά, 107.000 κοινά, σπάνια και απειλούμενα πτηνά καταμετρήθηκαν στο σύνολο του Δέλτα του Εβρου στο πλαίσιο έρευνας, η οποία διεξήχθη για πρώτη φορά παράλληλα στο ελληνικό και τουρκικό τμήμα του ποταμού.
Στο τουρκικό Δέλτα καταγράφηκαν περισσότερα από 17.000 παρυδάτια και υδρόβια πουλιά. Οι παρατηρήσεις ήταν πλουσιότερες επί ελληνικού εδάφους όπου παρά τη βροχόπτωση καταγράφηκαν 82.000 υδρόβια και 8.000 από άλλα είδη, όπως, αρπακτικά, παρυδάτια, ερωδιούς, κτλ.

Στο ελληνικό Δέλτα μεταξύ άλλων καταχωρήθηκαν 18 χαμωτίδες, 39.000 πρασινοκέφαλες πάπιες, 1.500 αγριόκυκνοι, 2.780 φοινικόπτερα, 11 στικταετοί και 4 θαλασσαετοί. Αντίστοιχα, στην τουρκική πλευρά παρατηρήθηκαν 126 αργυροπελεκάνοι, 3.300 κιρκίρια, 8.500 φαλαρίδες, 3 χηνοπρίστες, 3 θαλασσαετοί και μόνο ένα φοινικόπτερο του είδους Phoenicopterus minor.

Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών διεξάγονται στα μέσα Ιανουαρίου σε υγροτόπους σε όλη την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Στον Εβρο είναι το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης πουλιών το οποίο διεξάγεται ανελλιπώς από το 1968.

Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Εβρου, το Δέλτα του ποταμού είναι ένας πολύ σημαντικός υγρότοπος για τη διαχείμαση και τη μετανάστευση των υδροβίων πουλιών στη χώρα μας και συγκεντρώνει τους δεύτερους υψηλότερους πληθυσμούς σχεδόν κάθε χρόνο.

Το Δέλτα του Εβρου μοιράζεται η Ελλάδα με την Τουρκία. Το ελληνικό τμήμα έχει έκταση 180 χιλιάδες στρέμματα και το τουρκικό 70 χιλιάδες στρέμματα. Αλλά επειδή τα πτηνά σύνορα δεν γνωρίζουν, μετακινούνται διαρκώς από τη μία πλευρά στην άλλη. Οι κύκνοι, οι χήνες, οι πάπιες περνούν κάθε τόσο πάνω από το ποτάμι για να κατευθυνθούν στους ορυζώνες και τα γλυκά νερά της λίμνης Γκάλα για να τραφούν. Επιστρέφουν και πάλι στις λιμνοθάλασσες και τους αλμυρόβαλτους του ελληνικού Δέλτα για να κουρνιάσουν και να ξεκουραστούν.

Η συντονισμένη μέτρηση οργανώθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης με τη στήριξη του WWF Ελλάς και του ΥΠΕΚΑ (Διεύθυνση Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας) και πραγματοποιήθηκε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης με τη βοήθεια εθελοντών και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας. Στο τούρκικο Δέλτα η καταμέτρηση έγινε από μέλη της περιβαλλοντική οργάνωση Doga Dernegi.

Μια ταυτόχρονη μέτρηση των πουλιών και στα δύο κομμάτια του Δέλτα ήταν ένα όνειρο πολλών ετών. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης κ. Ανδρέας Αθανασιάδης «και στο παρελθόν υπήρξαν προσπάθειες, με το WWF Ελλάς, για να οργανωθούν από κοινού προγράμματα παρακολούθησης στο Δέλτα του Εβρου, τα οποία όμως δεν έτυχαν χρηματοδότησης». Επισημαίνει μάλιστα ότι το προσεχές χρονικό διάστημα «θα προσκαλέσουμε τους Τούρκους ορνιθολόγους της Doga Dernegi, να μας επισκεφθούν προκειμένου να στήσουμε ένα συντονισμένο πρόγραμμα επιστημονικής παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας στο Δέλτα του Εβρου».