Sunday 11 March 2012

Μύρτιλλα και άλλα Βακκίνια:
Φύλακες της υγείας μας

από glykokyriakis
Τα βακκίνια είναι μια ομάδα θάμνων της οικογένειας Ερεικίδες (Ericaceae). Στο είδος αυτό υπάρχουν πάρα πολλά είδη (περίπου 200), των οποίων τα φρούτα είναι βρώσιμα.
Οι καρποί τρώγονται ωμοί, ενώ επίσης φτιάχνονται με αυτούς λικέρ, τάρτες, μαρμελάδες αλλά και σάλτσες για κρέας.
Τα τμήματα του φυτού που χρησιμοποιούνται είναι οι καρποί και τα φύλλα.
Οι καρποί τρώγονται ωμοί, ενώ επίσης φτιάχνονται
με αυτούς λικέρ, τάρτες, μαρμελάδες αλλά
και σάλτσες για κρέας.
Τα πιο συνηθισμένα στις αγορές της Ελλάδας είναι:
Βακκίνιο το οξύκοκο Blueberry {λατ.Vaccinium Cyanococcus}
Μύρτιλλο, βακκίνιο το Μύρτιλλο Bilberry {λατ. Vaccinium myrtillus L}
Βακκίνιο το οξύκοκκο ή φίγγι Cranberry {λατ. Vaccinium Oxycoccos}
Αρκτοστάφυλλο ή αρκουδοκούμαρο Bearberry {λατ. Arctostaphylos uva ursi}
Στην Ελλάδα απαντώνται αυτοφυή, σε ορεινά μέρη της Μακεδονίας και στον Θεσσαλικό Όλυμπο, τα είδη Μύρτιλλο {λατ. Vaccinium Murtillus L} και Cowberry or Lingonberry {Vaccinium vitis-idaea} που ο Θεόφραστος το ονομάζει «η άμπελος εν Ίδη» (άμπελος της Ιδης).
Πλέον όμως καλλιεργείται και το Blueberry στην Δράμα.
Το Αρκτοστάφυλλο σπάνιο είδος και απαντάται σποραδικά σε μερικά ψηλά όρη της βόρειας Ελλάδας. Έχει χρήσιμα φύλλα στη φαρμακευτική, γιατί περιέχει τις δραστικές ουσίες αρμπουτίνη και φαινυλαρμπουτίνη. Αφέψημα των φύλλων, χρησιμοποιείται αποτελεσματικά για τη θεραπεία παθήσεων των νεφρών και της κύστης.
Στα ελληνικά έχει επικρατήσει η λέξη Μύρτιλλα λίγο πολύ για όλα, που στην πραγματικότητα είναι μόνο όνομα του είδους Billberry (Vaccinium Murtillus L.)

Ευεργετικές ιδιότητες
Πολλές φαρμακολογικές και ευεργετικές δράσεις έχουν καταγραφεί για τα βακκίνια, κυρίως για το μύρτιλλο συμπεριλαμβανομένης της οφθαλμολογικής και αντιφλεγμονώδους δράσης, επούλωσης πληγών, αντιελκωδών και αγγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων.
Θεωρούνται ως πηγή αιώνιας νιότης και οι τρέχουσες μελέτες για τα οφέλη τους στρέφονται σε αντιοξειδωτική δραστηριότητα, αντιγήρανση, πρόληψη καρκίνου, καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία, υγεία όρασης και ουροποιητικού συστήματος.

Χρήση στην λαϊκή ιατρική
Στην λαϊκή ιατρική έχει χρησιμοποιηθεί ως αντισηπτικό του ουροποιητικού.
Οι Ελισαβετιανοί φαρμακοποιοί έφτιαχναν από τους καρπούς ένα σιρόπι, το οποίο ονόμαζαν «Ρομπ», για τη θεραπεία της διάρροιας. Θεωρούσαν επίσης τους καρπούς δροσιστικούς και χρήσιμους για να απομακρύνουν τη χολερική διάθεση.

Διατροφική αξία
Τα blueberries είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε και Β-καροτίνη, σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο και φυτικές ίνες. Αντίθετα, είναι φτωχά σε λίπος, νάτριο και θερμίδες, γεγονός που τα τοποθετεί στην πρώτη βαθμίδα της υγιεινής διατροφής.

Μύρτιλο: Ο φύλακας της υγείας μας
 
Το ότι το μύρτιλο είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμινών είναι πλέον γνωστό. Πρόσφατα όμως ειδικοί από τη σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας, ανακάλυψαν ότι οι φυτικές ίνες του φρούτου μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη μιας σειράς εντερικών παθήσεων και φλεγμονών, όπως είναι η ελκώδης κολίτιδα.
Οι ερευνητές θέλησαν να δουν εάν τα διάφορα είδη φυτικών ινών (μύρτιλα, κριθάρι, βρόμη) και καλών βακτηρίων (προβιοτικά του γιαουρτιού) μετριάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εντερικών νόσων και του καρκίνου του παχέος και του λεπτού εντέρου.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την Καμίλα Μπράνινγκ, επικεφαλής της έρευνας, από τον κλάδο Εφαρμοσμένης Διατροφολογίας και Χημικών των Τροφίμων, τα μύρτιλα, επειδή είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, έχουν αντιική και αντιοξειδωτική επίδραση. Επιπλέον, στην έρευνα φάνηκε ότι η προστατευτική δράση των μύρτιλων ενισχυόταν εάν καταναλώνονταν μαζί με προβιοτικά, μειώνοντας τη φλεγμονή στο έντερο.
Αν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη μας την κοινή πλέον παραδοχή από την επιστημονική κοινότητα ότι η υγεία μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι συμβαίνει στο παχύ έντερο, αντιλαμβανόμαστε την αξία που έχει να το διατηρούμε υγιές…