Thursday 24 May 2012

Ένα φυτό για το γραφείο μου!

Ένα φυτό για το γραφείο μου!
Η φίλη μας η Α. μάς έστειλε τη δική της απορία σχετικά με τα είδη φυτών που μπορούν να επιβιώσουν και να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας στο γραφείο μας. Ψάξαμε λοιπόν στη βιβλιοθήκη μας και ιδού οι προτάσεις των ειδικών:

  • Αν θέλετε ένα φυτό που απορροφά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του ηλεκτρονικού σας υπολογιστή τότε επιλέξτε τον κάκτο Cereus peruvianus. Ο κάκτος αυτός έχει κατακόρυφη ανάπτυξη, χρειάζεται χώμα που να στραγγίζει πολύ καλά, ξηρή και ζεστή ατμόσφαιρα (όπως είναι συνήθως στους χώρους εργασίας) και αρκετό ήλιο. Επομένως, αν δεν κάθεστε δίπλα σε μεγάλα παράθυρα τότε ξεχάστε το!
Αγλαόνημα
  • Αν θέλετε να καθαρίσετε την ατμόσφαιρα του γραφείου από βενζένιο που εκλύεται από τσιγάρα, χρωστικές ύλες κ.α. τότε βάλτε στο γραφείο σας ένα αγλαόνημα (Aglaonema communatatum). Το αγλαόνημα είναι ένα φυτό εσωτερικό χώρου που αντέχει και σε ημισκιερές θέσεις και του αρέσει η ζεστή και η υγρή ατμόσφαιρα. Αγοράστε μαζί με τη γλάστρα κι ένα ψεκαστηράκι για να του υγραίνετε που και που το φύλλωμα.
Φιλόδεντρο
  • Για να καθαρίσετε την ατμόσφαιρα από τη φορμαλδεΰδη μπορείτε να φυτέψετε ένα φιλόδεντρο (Philodendron rouge) ή ένα φίκο (Ficus elastica). Αγαπούν τον ήλιο, τη ζέστη και την υγρή ατμόσφαιρα, οπότε βάλτε τα να κάνουν παρέα δίπλα σε ένα παράθυρο.
    Ανθούριο - Anthurium
  • Αν θέλετε να βλέπετε εκτός από φύλλα και κανένα λουλούδι τότε το ανθούριο (Anthurium sp.) είναι μια πολύ καλή επιλογή. Εκτός από το όμορφο φύλλωμα και τα κόκκινα λουλούδια του θα σας καθαρίζει την ατμόσφαιρα και από το ξυλένιο. Συνδυάστε το με το φιλόδεντρο ή το φίκο για να κάνετε έναν mini εσωτερικό κήπο.
χλωρόφυτο
  • Τέλος, αν το κάπνισμα δεν έχει απαγορευτεί ακόμα στο χώρο του γραφείου σας, επιλέξτε τον πόθο (Pothos sp.) και το χλωρόφυτο (Chlorofytum sp.) που απορροφούν το μονοξείδιο του άνθρακα. Ο πόθος έχει την τάση να αναρριχάται, οπότε θα χρειαστεί υποστύλωση, ενώ το χλωρόφυτο ταιριάζει καλύτερα σε κρεμαστό καλάθι για να μπορεί να βγάζει περιμετρικά τα παραβλαστήματά του που μοιάζουν με μικρές τούφες φύλλων στις άκρες μακριών βλαστών.