Thursday 31 May 2012

ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ

ΜΑΡΟΥΛΙ
Το μαρούλι έχει ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα στο νευρικό σύστημα και μπορεί πολλές φορές να βοηθήσει στις ταχυπαλμίες. Βοηθά στην ανακούφιση των σπασμών του εντέρου. Χρησιμοποιείστε πολτό φύλλων μαρουλιού για πρησμένα γονατα και χτυπήματα.Ελαφρά αχνιστό το μαρούλι χρησιμεύει για ευερέθιστο έντερο, για έλκη και γαστρικά προβλήματα. Το μαρούλι προμηθεύει τον οργανισμό με βιταμίνη Α, C, Β9 και ποτάσιο. Περιέχει λίγο σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο ενώ έχει λίγα λιπαρά, λίγες φυτικές ίνες και λίγο νάτριο. Καλύτερα να καταναλώνεται φρέσκο.


ΤΣΟΥΚΝΙΔΕΣ
Οι τσουκνίδες είναι από τα πο χρήσιμα βότανα για την ψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και για την ικανότητα τους να βοηθούν το δέρμα να θεραπευτεί από αλλεργικές αντιδράσεις και εκζέματα οφειλόμενα σε νευρικό στρες. Λειτουργούν ως τονωτικό των νεφρών και του ήπατος βοηθώντας το σώμα να απαλλαγεί από τοξίνες και άχρηστες ουσίες. Βοηθούν σε πολλές αλλεργίες. Μια κομπρέσα βουτηγμένη σε τσάι τσουκνίδας μπορεί να ηρεμήσει τα καψίματα. Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και περιέχουν φυτικά συστατικά που διευκολύνουν τις φλεγμονές και τον πόνο. Περιέχουν βιταμίνη C και Α, στοιχεία σιδήρου, ποτάσιο και πυρίτιο.


ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ
Ειναι αποτελεσματικές στην θεραπεία της φλεβίτιδας, του άσθματος και ασθενειών του γαστρεντερικού συστήματος. Μειώνουν την ευαισθησία τον πόνο. Μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των τοξινών του οργανισμού. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Περιέχουν μικρές ποσότητες σιδήρου και βιταμίνης Α. Ειναι μια καλή πηγή ποτασίου, ενώ έχουν χαμηλά επίπδα νατρίου και φυτικών ινών. Λειτουργούν σαν τονωτικό και σταθεροποιούν το κυκλοφοριακό και γαστρεντερικό σύστημα.


ΚΑΡΔΑΜΟ
Ειναι χρήσιμο στην θεραπεία ασθενειών του αναπνευστικού, όπως βήχα, καταρροή και βρογχίτιδα. Εχει ευεργετικές ιδιότητες στο δέρμα. Μπορεί να δυναμώσει τον οργανισμό σε περίπτωση ατονίας και ανακουφίζει από το στρες.  Το κάρδαμο είναι καλή πηγή βιταμινών Α, Β, C, σίδηρο και ασβέστιο. Περιέχει ένα ιδιαίτερο αιθέριο έλαιο σιναπιού - μουστάρδας που δίνυν την ελαφρά καυτερή γεύση που αφήνει στη γλώσσα. Λειτουργεί ως αποτελεσματικό τονωτικό.


ΡΑΠΑΝΑΚΙΑ
Ειναι ευεργετικά στη θεραπεία της δυσπεψίας, του φουσκώματος στο στομάχι και στο έντερο. Οι σπόροι από ραπανάκια χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν τη βρογχίτιδα, ενώ τα ωμά ραπανάκια είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τον καθαρισμό των φραγμένων διόδων του αέρα. Περιέχουν μερικά άλευρα και σάκχαρα και μικρές ποσότητες φυτικών ινών. Καλή πηγή βιταμίνης C και προμηθεύουν τον οργανισμό με βιταμίνη Β, σίδηρο και ποτάσιο. Είναι αντιβιοτικά. 


Πηγή: Το απόλυτο γιατρικό ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ  

Αναρτήθηκε από ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ.SUNSET