Sunday 5 August 2012

11 βότανα που θωρακίζουν τον οργανισμό

Σύμμαχος στη θωράκιση του οργανισμού ενάντια στη γήρανση και τις σοβαρές ασθένειες είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες. Η πρόσληψή τους θεωρείται καταλυτικής σημασίας, καθώς μειώνει τη βλάβη που προκαλούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι διασπασμένες ενώσεις που συσσωρεύονται στον οργανισμό λόγω των τοξινών, του άγχους, της κακής διατροφής και άλλων παραγόντων προκαλώντας καταστροφή των κυττάρων. Το οξειδωτικό στρες -όπως ονομάζεται αυτή η βλάβη- ευθύνεται για εκφυλιστικές νόσους, αναπνευστικές ή καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκινογενέσεις. Το «Εθνος - Υγεία» παρουσιάζει ορισμένα από τα βότανα που απλώνουν ασπίδα προστασίας λόγω των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων.
 

O ιβίσκος
Οι κάλυκές του περιέχουν φλαβονειδή, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, και άλλες ουσίες που ενισχύουν τον οργανισμό, όπως ανθοκυανίνες, ριβοφλαβίνη, βιταμίνες. Ο αντιοξειδωτικός ρόλος του ενισχύεται από τις σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C που περιέχει, ενώ υποστηρίζεται ότι παρέχει προστασία ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις και ότι μειώνει τη χοληστερίνη.

Το γκίνγκο
Το γκίνγκο έχει πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι αντιγηραντικό, βοηθά σε περιπτώσεις τοξικού σοκ και απορρόφησης ραδιενέργειας, ενώ επίσης καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Η χρήση του είναι αρκετά διαδεδομένη μέσω ομοιοπαθητικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Περιέχει φλαβονικά γλυκοσίδια, τερπενικές λακτόνες και κουερκετίνη, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό.

Η ελιά
Οι καρποί του φυτού, πλούσιοι σε πολυφαινόλες και βιταμίνη Ε, είναι μεγάλης αντιοξειδωτικής αξίας. Θωρακίζουν τον οργανισμό με τα καροτενοειδή και κυρίως το β-καροτένιο που περιέχουν, ενώ λειτουργούν ως ασπίδα για εκφυλιστικά νοσήματα ή τα λεγόμενα νοσήματα φθοράς, στα οποία συγκαταλέγονται οι καρδιακές παθήσεις, οι διάφορες μορφές καρκίνου και ο διαβήτης τύπου 2.

Η ντοματιά
Η λυκοπένη, η γνωστή ουσία στην οποία οφείλει η ντομάτα τις ευεργετικές της ιδιότητες, είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία με αντικαρκινική δράση. Θεωρείται δύο φορές ισχυρότερη από την προβιταμίνη Α η οποία επίσης καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η ντομάτα περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των πνευμόνων, του στομάχου, του μαστού, του τραχήλου, του εντέρου και του ορθού, του οισοφάγου, της στοματικής κοιλότητας και του παγκρέατος. Η λυκοπένη απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό όταν καταναλώνεται μαζί με λίπος.

Η ροδιά
Συμβολίζει την καλή τύχη και κατά κάποιο τρόπο τη φέρνει, αφού είναι ένα φυτό πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Η συγκέντρωσή τους στο ρόδι θωρείται τριπλάσια από την αντίστοιχη στο πράσινο τσάι ή το κόκκινο κρασί. Συγκεκριμένα περιέχει τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ, με τον χυμό του να εμφανίζει μεγαλύτερη περιεκτικότητα στις ουσίες αυτές. Επίσης, περιέχει πολυφαινόλες που μειώνουν τις επιδράσεις της κακής χοληστερόλης και προστατεύον από διάφορες μορφές καρκίνου.

Το σκόρδο
Στην ουσία αλλισίνη φαίνεται πως οφείλει το σκόρδο την αντιοξειδωτική δράση του. Σύμφωνα με ερευνητές, όταν η ουσία αυτή αποσυντίθεται γρήγορα παράγει σουλφενικό οξύ το οποίο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και μάλιστα με εκπληκτική ταχύτητα. Προκαταρκτικές έρευνες έχουν υποστηρίξει ότι η αλλισίνη εμποδίζει την εισβολή και τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου.

Το φασκόμηλο
Ονομάζεται και φυτό της μακροζωίας, ακριβώς λόγω της ιδιότητάς του να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό και κατά συνέπεια να προλαμβάνει βλάβες στα καρδιακά και νευρικά κύτταρα, μεταλλάξεις και καρκινογενέσεις. Συνήθως καταναλώνεται σε ρόφημα, αφού πρώτα ρίξουμε μερικά φύλλα του σε ζεστό νερό και τα αφήσουμε λίγα λεπτά ώστε να απελευθερώσουν τα αιθέρια έλαια του φυτού.

Το δίκταμο
Η αντιοξειδωτική δράση αυτού του βοτάνου έχει μελετηθεί αρκετά από τους επιστήμονες και αποδίδεται στην πλούσια περιεκτικότητα των εκχυλισμάτων του σε πολυφαινόλες και τοκοφερόλες. Σύμφωνα με μελέτη του 1996, το φυτό ελαττώνει τη μεταλλαξιογόνο δράση ενός διατροφικού καρκινογόνου. Ο δίκταμος ήταν αφιερωμένος κατά την αρχαιότητα στη θεά Αρτεμη, καθώς θεωρούνταν ότι διευκόλυνε τον τοκετό.

Το τζίνσενγκ
Εχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και παρέχει ευεξία. Τόσο το σιβηριανό όσο και το κορεάτικο τζίνσενγκ έχουν την ιδιότητα να αποτοξινώνουν τον οργανισμό μεταφέροντας οξυγόνο στα κύτταρα, ενώ ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Στην Κίνα, όπου χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα, αποκαλείται «ρίζα της ζωής».

Το πράσινο τσάι
Λόγω της μεγάλης ποσότητας κατεχινών που περιέχει ασκεί έντονη αντιοξειδωτική δράση. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, μεταξύ άλλων, το πράσινο τσάι δρα κατά του καρκίνου, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Στην Κίνα χρησιμοποιείται για θερα­πευτικούς σκοπούς εδώ και 4.000 χρόνια.

Πορτοκαλιά
Περισσότερες από 170 εξέχουσες αντιοξειδωτικές ουσίες, με τη βιταμίνη C να είναι μόνο μία από αυτές, περιέχει το προσφιλές πορτοκάλι. Οι ουσίες αυτές διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες, τα φλαβονοειδή, τα λιμονειδή και τα καροτενοειδή. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο συνδυασμός των ουσιών πολλαπλασιάζει τις ιδιότητές τους και συνιστά ένα εξαίσιο προστατευτικό κοκτέιλ για την υγεία.



mygdalia