Wednesday 8 August 2012

Τα πάρκα της Αθήνας

Πέρνα με Πράσινο

image

Τα πάρκα της Αθήνας δεν είναι όλα ίδια. Εμείς, όμως, τα αγαπάμε όλα.


Πεδίον του Άρεως. Η ανάπλαση και οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές ακόμα αντέχουν. Το καταλληλότερο πάρκο για τζόκινγκ ανάμεσα στους Ήρωες του ’21. Τα εννέα στρέμματα χλοοτάπητα προσελκύουν τους δρομείς, ενώ στο πάρκο της Πρωτομαγιάς στήνονται καθημερινά αγώνες skate, ντόμινο και κρίκετ. Στην πραγματικά πυκνή του βλάστηση έχουν βρει καταφύγιο αιωνόβιες χελώνες.
Εθνικός Κήπος. Ο πρώτος κήπος της Αθήνας κινδυνεύει. Η πρακτική της καρατόμησης –εφαρμόστηκε το 2003– είχε σαν αποτέλεσμα να μείνουν απροστάτευτα ζωτικά σημεία των δέντρων και να προσβληθούν από μύκητες που προκαλούν σήψεις και έντομα. Τελικά ανέλαβε δράση η εταιρεία «Δενδροτεχνική» και κατάφερε να διασώσει 15 από τα πιο ιστορικά και μνημειακά δέντρα του Εθνικού Κήπου.
Our Park. Το πρώτο πολυμορφικό «Πάρκο μας», πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Skate, ποδήλατο, μουσικές και γκράφιτι. Ένας κοινόχρηστος χώρος που σε χρόνο ρεκόρ μεταμορφώθηκε σε πάρκο αστικών αθλημάτων από μια ομάδα 20 ατόμων.
Ακαδημία Πλάτωνος. Το ψαγμένο «φιλοσοφημένο» πικ-νικ πάρκο των εναλλακτικών. Στρώσε το καρό τραπεζομάντιλο κάτω από τις αιωνόβιες ελιές και ακούμπα πλάτη στα αρχαία μάρμαρα.
Να θυμάσαι: Το 2013 η φιλοσοφία επιστρέφει στην Ελλάδα. Θα γίνει στην Ακαδημία Πλάτωνος το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας με τη συμμετοχή περισσότερων από 3.000 φιλοσόφων από όλο τον κόσμο.
Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης. Το μεγαλύτερο σε έκταση. Κοιτάει στα μάτια το Hyde Park του Λονδίνου (έχουν μόνο 220 στρέμματα διαφορά). Το μόνο στην Αθήνα με θεματική διαδρομή ξυλογλυπτικής.
Τατόι. Το ανακτορικό πάρκο που λατρεύουν οι ποδηλάτες. Το κτήμα –στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας– έχει διαδρομές χαμηλής ή μέτριας δυσκολίας και υψομετρικές διαφορές. Εδώ ορκίστηκαν κυβερνήσεις, όπως του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Γεωργίου Παπανδρέου.
Αττικό Άλσος. Για θερινό σινεμά στο υψηλότερο σημείο του Λεκανοπεδίου.

Φωτό: Ορέστης Σεφέρογλου."Στη συνεργασία με την ATHENS VOICE, καθώς οι άνθρωποι της εφημερίδας μάς εξηγούσαν το concept της φωτογράφισης, κατάλαβα τη διαδικασία παραγωγής αυτού που βλέπουμε στην εφημερίδα. Ο Εθνικός Κήπος είναι πολύ κοντά σε αυτό που εγώ έχω στο μυαλό μου ως αστικό πάρκο. Είναι στο κέντρο της Αθήνας, περιφραγμένο, οργανωμένο και όμορφο. Περνάς, παίρνεις μια ανάσα δροσιάς και ξαναφεύγεις. Πολύ σημαντικό σε σχέση με άλλα πάρκα είναι ότι έχει πυκνή βλάστηση – θυμίζει λίγο ζούγκλα."