Tuesday 1 November 2022

Βολβοί του Φθινοπώρου που θα ανθίσουν την Άνοιξη

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την καλλιέργειά τους!

     Έδαφος: Τα βολβώδη φυτά (βολβοί) χρειάζονται εδάφη γόνιμα και ελαφριά για να βλαστήσουν. 
Για να  αποκτήσουν πλούσιο φύλλωμα και ωραία άνθη απαιτείται αρκετή ποσότητα οργανικής ουσίας, η οποία εξασφαλίζεται από τον εμπλουτισμό του εδάφους με τύρφη, φυλλόχωμα ή καλοχωνεμένη κοπριά. 
Σημαντική είναι και η καλή αποστράγγιση του εδάφους έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος του σαπίσματος των βολβών. 
Το έδαφος πριν από τη φύτευση των βολβών πρέπει να καλλιεργηθεί και να παραχωθεί σε αρκετό βάθος η βασική λίπανση.
     Η Φρέζια (Freesia spp. – Iridaceaea) είναι ίσως το μοναδικό βολβώδες φυτό με πρώιμη ανοιξιάτικη άνθηση που δεν αρέσκεται στα εδάφη με πολύ οργανική ουσία
 Αν η Φρέζια φυτευτεί σε τέτοια εδάφη δημιουργεί πολλά φύλλα και λίγα άνθη. 
Το ιδανικό υπόστρωμα για τη φύτευση της Φρέζιας σε φυτοδοχεία είναι μείγμα κηποχώματος, φυλλοχώματος και καλοχωνεμένης κοπριάς σε ίσες αναλογίες.

    Λίπανση: Για την καλή ανάπτυξη των βολβωδών φυτών το έδαφος πρέπει να έχει ικανοποιητικές ποσότητες καλίου και φωσφόρου, ενώ η μεγάλη περιεκτικότητα του εδάφους σε άζωτο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα των βολβών και να μειώσει την άνθηση. 
Γενικά όσο μικρότεροι είναι οι βολβοί, τόσο περισσότερη πρέπει να είναι η λίπανση. Για τα βολβώδη φυτά συνιστάται βασική λίπανση Ν:Ρ:Κ 1:1:2 ή 1:2:2.

     Φύτευση: Το βάθος της φύτευσης εξαρτάται τόσο από το μέγεθος των βολβών όσο και από τη σύσταση του εδάφους. Έτσι στα αμμώδη εδάφη που είναι ελαφριά, η φύτευση γίνεται λίγο βαθύτερα από ότι στα βαριά εδάφη (όπως είναι τα αμμοαργιλώδη). 
Γενικά ο κανόνας που ακολουθείται στη φύτευση των βολβωδών προβλέπει το βάθος της φύτευσης να είναι διπλάσιο ή τριπλάσιο της μεγαλύτερης διαμέτρου του βολβού.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μία φύτευση λίγο βαθύτερη από το κανονικό είναι προτιμότερη από μία επιφανειακή φύτευση.

     Άρδευση: Τα βολβώδη φυτά χρειάζονται πότισμα σε τακτά χρονικά διαστήματα με άφθονη ποσότητα νερού γιατί το ριζικό τους σύστημα βρίσκεται βαθιά στο έδαφος. 
Κατά την περίοδο της άνθησης οι ανάγκες άρδευσης αυξάνονται ενώ τα ποτίσματα πρέπει να συνεχίζονται και μετά το τέλος της άνθησης, μέχρι να ξεραθούν τα φύλα φυσιολογικά.

     Εξαγωγή και διατήρηση των βολβών: Η εξαγωγή των βολβών γίνεται όταν ξεραθεί φυσιολογικά το υπέργειο μέρος τους
Μετά την εξαγωγή τους από το έδαφος οι βολβοί με ανοιξιάτικη άνθηση αφήνονται να αποξηρανθούν σε ημισκιερό μέρος με καλό αερισμό και στη συνέχεια διατηρούνται σε ξηρό μέρος μέσα σε χαρτοκιβώτια στα οποία έχουν δημιουργηθεί μικρές τρύπες για τον καλό αερισμό των βολβών. 
Από τους βολβούς με καλοκαιρινή άνθηση άλλοι διατηρούνται μέσα σε τύρφη και άλλοι σε στρώμα υγρής άμμου.

Βολβοί του Φθινοπώρου που θα ανθίσουν την άνοιξη
Ανεμώνη  Ανθίζει από Μάρτιο μέχρι Μάιο. πριν από τη φύτευση τοποθετήστε τις κονδυλόμορφες ρίζες της στο νερό για 2 ημέρες.
Τουλίπα      Ανθίζει από Μάρτιο μέχρι το Μάϊο ανάλογα με την ποικιλία. Εκμεταλευτείτε την μεγάλη ποικιλία που υπάρχει στα χρώματα αλλά και στη μορφή των ανθέων για να δημιουργήσετε ανοιξιάτικα παρτέρια και "ανθισμένους" χλοοτάπητες.
Φρέζια    Ανθίζει από τα τέλη του χειμώνα μέχρι την αρχή της άνοιξης. Τα άνθη του είναι εύοσμα και σχηματίζουν πρωτότυπες μονόπλευρες ανθοταξίες, κάθετες στον κύριο βλαστό του φυτού. 
ΠΡΟΣΟΧΗ είναι φυτό ευαίσθητο στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και είναι ακατάλληλο για τις περιοχές που η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 0οC.
Νάρκισσος    Ανθίζει πρωϊμότερα από τα άλλα βολβώδη, από τον Ιανουάριο έως το Μάιο και η ανθοφορία διαρκεί 3-4 εβδομάδες. Φτιάξτε μικρά μπουκέτα με τα εύοσμα άνθη του και τοποθετήστε τα σε ανθοδοχεία. Θα διατηρηθούν περισσότερο από 10 ημέρες!
Υάκινθος    Ανθίζει φυσιολογικά από τον Φεβρουάριο έως το Μάρτιο αλλά μετά από ειδικό χειρισμό (φορτσάρισμα) είναι δυνατόν να ανθίσει από τον Δεκέμβριο έως τον Ιανουάριο. Εκτός από τον κήπο και το μπαλκόνι φυτέψτε το ως φυτό εσωτερικού χώρου σε μικρό γυάλινο δοχείο. Για να διατηρήσετε τα άνθη του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τοποθετήστε το σε μέρος όπου η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 18ο C.
το βρήκαμε στο: gardenguide

No comments:

Post a Comment