Saturday 12 January 2013

Το περιβάλλον πλήττεται, το δάσος υποφέρει

Της Άντυς Τάσου

Τα δάση κατέχουν ξεχωριστή θέση και σημασία μέσα στη φύση και συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του ανθρώπου. Παράλληλα, οι περιβαλλοντικές λειτουργίες που επιτελούν είναι αναρίθμητες και ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής του ανθρώπου αλλά και για την οικολογική σταθερότητα στον πλανήτη.
Το αγαπάμε γιατί μας προσφέρει ζωή!
Το επισκεπτόμαστε γιατί στην αγκαλιά του αναγεννιόμαστε!
Δίνει δουλειά σε δεκάδες επαγγέλματα!
Είναι καταφύγιο ζωής και αναπαραγωγής για χιλιάδες ζωικούς και φυτικούς οργανισμούς, εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της αναγκαίας βιοποικιλότητας για κάθε τόπο!
Ζεσταίνει τα σπίτια μας τις κρύες μέρες του χειμώνα!
Συγκρατεί τα νερά προστατεύοντας μας από πλημμύρες!
Τίποτα όμως από αυτά που μας προσφέρει δεν μας είναι αρκετά...ιδιαίτερα τώρα που βιώνουμε την οικονομική κρίση.

Περιβάλλον το εύκολο θύμα
Ιστορικά έχει παρατηρηθεί ότι όποτε η χώρα μας βρέθηκε σε δεινή οικονομική θέση, το περιβάλλον ήταν το εύκολο θύμα!
Αυτό γίνεται και τώρα ….όχι μόνο από τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω οικονομικών προβλημάτων αλλά κι από αυτούς που θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση προς ίδιον όφελος, υλοτομώντας παράνομα με σκοπό το κέρδος!

Σε όλη τη χώρα
Το φαινόμενο παρατηρείται σ΄όλη την χώρα και μερικές φορές παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σε πολλές περιπτώσεις εξαφανίστηκαν ολόκληρα δάση όπως στο Ξηρομέρι όπου ένας λαθροϋλοτόμος  εντοπίστηκε από άνδρες του Δασαρχείου την ώρα που μετέφερε τους κομμένους κορμούς με σκοπό να τους εμπορευτεί.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας ,όχι μόνο από την μείωση της έκτασης των δασών αλλά και από την καύση ακατάλληλης ξυλείας, απειλεί σοβαρά την υγεία μας!
Μήπως είναι καιρός να δούμε επιτέλους μακρύτερα από τον μικρόκοσμό μας;

* Η Άντυ Τάσου είναι δασοπόνος

Το περιβάλλον θυσία στην κρίση. Και σκεφτείτε ότι υπάρχει τραγική εμπειρία... London Killer Fog 1952

Άδειασε  το «Πράσινο Ταμείο», μειώθηκαν ποινές και έγιναν ρυθμίσεις για χάρη του... τσιμέντου
.
Θολό τοπίο το 2013 για το περιβάλλον,
με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό,
την τοξική αιθαλομίχλη από τα τζάκια,
το άδειο από πόρους «Πράσινο Ταμείο»...
Βαρύτατο αποδεικνύεται για το περιβάλλον το τίμημα της οικονομικής ύφεσης που «πληρώθηκε» το 2012. Η επίτευξη με κάθε τρόπο και κάθε θυσία των στόχων του μνημονίου οδήγησε σειρά υπουργείων να φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή ρυθμίσεις οι οποίες με ζητούμενο (ή και απλώς πρόφαση) την ανάπτυξη υποβάθμισαν τους όρους προστασίας της φύσης.


Σωρεία διατάξεων γράφτηκε για να παρακαμφθούν νομικά αναχώματα τα οποία είχαν θεσπιστεί τα προηγούμενα χρόνια για την προστασία των δασών, των προστατευόμενων περιοχών, του αιγιαλού ή του αστικού περιβάλλοντος. Και από το εμβληματικό «Πράσινο Ταμείο» δεν έμεινε παρά ένα άδειο κουτί.

Συνέπεια της λογικής «πάνω από όλα η δημιουργία ελκυστικού κλίματος για επενδύσεις» που υιοθέτησαν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις υπό το βάρος της κρίσης ήταν η περιβαλλοντική «υποχώρηση» του 2012. Αποσπασματικοί νόμοι, ατάκτως ερριμμένοι, έπεσαν βροχή υποβαθμίζοντας το πλέγμα νομικής προστασίας που προϋπήρχε για την ελληνική φύση – πολλοί από αυτούς στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας.

Το «Πράσινο Ταμείο» είναι μείον
Οι «επιθέσεις» στο περιβάλλον είχαν ξεκινήσει από το 2011 – με τους νόμους 4014 για τα αυθαίρετα και τις απλοποιήσεις στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών, τους νόμους 4030 για τον Νέο Τρόπο Εκδοσης Αδειών Δόμησης και τον εφαρμοστικό νόμο του μνημονίου 3986/2011 κτλ. Κορυφώθηκαν ωστόσο τη χρονιά που μόλις ολοκληρώθηκε.

Την ίδια ώρα το δεύτερο «χτύπημα» (πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ΦΕΚ Α’ 229/2012) στο περίφημο «Πράσινο Ταμείο» μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό και για την οικονομία. Κόψε, κόψε, τελικά μόλις το 2,5% των πόρων του «Πράσινου Ταμείου» θα πηγαίνει σε πράσινες δράσεις, παρ’ ότι δημιουργήθηκε προκειμένου να υποστηριχθούν παρεμβάσεις για την ανάδειξη και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Ετσι όμως κινδυνεύει η συνταγματικότητα των νόμων για...