-->

Tuesday, May 7, 2013

Βόλτα στον Εθνικό Κήπο εις τας Αθήνας

Φίλε αναγνώστη που μένεις στο κλεινόν άστυ ή στα προάστιά του και βαριέσαι τις Κυριακές, και πλήττεις τα πρωινά του Σαββάτου και δεν έχεις πού να πας και τι να κάνεις, έρχεται το Κηπολόγιο  να σε στείλει πακέτο στον Εθνικό Κήπο. Είναι πολύ εύκολο να πας, μη γκρινιάζεις ότι τα βαριέσαι κάτι τέτοια.
Ρίξε μια ματιά στην αριστερή φωτογραφία: λουλούδια από αλόης.
Άλλωστε, αφού διαβάζεις Κηπολόγιο, χλωμό το κόβω να μη σ' αρέσουν τέτοιες βόλτες.
Αυτή την εποχή στον Εθνικό Κήπο θα βρεις πολλά χρώματα και θα εκπλαγείς με την ομορφιά της άνοιξης. Θα γεμίσεις αισιοδοξία για το μέλλον και θα φτιάξει η διάθεσή σου ατάκα κι επιτόπου. 
Δες εντυπωσιακά λουλούδια από στρελίτσιες ή αλλιώς "το πουλί του παραδείσου".
Πολύ πλούσια ανθοφορία έχουν οι αγγελικούλες που τις επισκέπτονται μελισσούλες και πεταλουδίτσες.
Αλλά θα εντυπωσιαστείς από την είσοδο κιόλας όπου θα δεις να υψώνονται αγέρωχες οι Ουασινγκτόνιες. Πανύψηλες. Ολόισιες. Επιβλητικές και καλοστεκούμενες για την ηλικία τους. Και εσύ κάτω θα νιώθεις μυρμήγκι.
Και κίτρινα λουλούδια έχει το μαγαζί. Κοίτα πώς άνθισαν οι ασφάκες, κλασικό αυτοφυές φρυγανικό φυτό της ελληνικής χλωρίδας.
 Δε λείπουν οι διμορφοθήκες, που αν θέλεις μπορείς να τις αποκαλείς και μαργαριτούλες, δεν παρεξηγώ.
 Τα μοβάκια συνεχίζονται και ομορφαίνουν το σύμπαν. Κοίτα το κέστρο και πιο κάτω κοίτα τις κουτσουπιές. Είδες;
 Απίθανο να είναι να μη σ' άρεσε η ομορφιά του κήπου και να μη θες να περάσεις ώρες ατέλειωτες εκεί μέσα. Εντελώς απίθανο! Σου εύχομαι καλή διασκέδαση και τα δέοντα στην οικογένεια.

 Παπίτσα

Οι μέλισσες νίκησαν (προσωρινά)
την Syngenta και την Bayer

Προσωρινή νίκη, αφού η απόφαση πλήττει σημαντικά τη βιομηχανία χημικών, η οποία κερδίζει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο από τις πωλήσεις των προϊόντων της.

η Syngenta υποστήριξε ότι τα παρασιτοκτόνα που απαγορεύτηκαν
δεν βλάπτουν την υγεία των μελισσών
(γιατί, τι θα έλεγε;;)

Neonicotinoid Pesticide Ban: Concerns Over Bee Deaths Prompt Temporary EU Restrictions

Η ΕΕ απαγόρευσε διαδεδομένα παρασιτοκτόνα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιορίζει προσωρινά τη χρήση τριών διαδεδομένων παρασιτοκτόνων, υπό τον φόβο ότι βλάπτουν τις μέλισσες.
Η αναστολή της χρήσης θεωρείται μεγάλη νίκη χιλιάδων περιβαλλοντικών οργανώσεων και ακτιβιστών, οι οποίοι ανησυχούν για τη συνεχόμενη μείωση του πληθυσμού των μελισσών.
Εκτός αυτού, η απόφαση πλήττει σημαντικά τη βιομηχανία χημικών, η οποία κερδίζει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο από τις πωλήσεις των προϊόντων της.
Τη Δευτέρα διεξήχθη ψηφοφορία για το θέμα σε επίπεδο κρατών μελών. Δεκαπέντε κράτη ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης των νεονικοτινοειδών, ωστόσο δεν συμπληρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία, οπότε η τελική απόφαση πέρασε στην Κομισιόν, η οποία επέβαλε και την απαγόρευση.
Τα παρασιτοκτόνα που απαγορεύονται παρασκευάζονται από τη γερμανική Bayer και την ελβετική Syngenta.
Η Κομισιόν αποφάσισε την αναστολή χρήσης των παρασιτοκτόνων μετά τη δημοσίευση έκθεσης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων, στην οποία επισημαίνεται ότι τα νεονικοτινοειδή θέτουν σοβαρούς κινδύνους για τις μέλισσες.
Η χρήση των τριών παρασιτοκτόνων αναστέλλεται για δυο χρόνια σε καλλιέργειες με ανθούς, όπως ο αραβόσιτος, το βαμβάκι και το ηλιοτρόπιο, όπου τρέφονται οι μέλισσες.
Σχολιάζοντας την απόφαση η Syngenta υποστήριξε ότι τα παρασιτοκτόνα που απαγορεύτηκαν δεν βλάπτουν την υγεία των μελισσών και πως οι λόγοι μείωσης του πληθυσμού τους είναι άλλοι, ενώ η πεπεισμένη ότι νεονικοτινοειδή είναι ασφαλή για τις μέλισσες δήλωσε και η Bayer.
econews 
kala-nea