Monday 8 July 2013

12 νέες υποθέσεις υποβάθμισης του περιβάλλοντος

Πλήθος νέων αντιπεριβαλλοντικών και βάρβαρων  ενεργειών, με την ανοχή ή τη συνενοχή της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καταγράφονται εν μέσω καλοκαιριού σε όλη την Ελλάδα:

1. Η πρόθεση της κυβέρνησης να αναθεωρήσει το άρθρο 24 του Συντάγματος που αναφέρεται στην προστασία του φυσικού, του αστικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, και που θεωρείται από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ότι «..εμποδίζει την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας….» [Ομιλία στο Προσυνέδριο Ν.Δ. στο Ναύπλιο 16/6/2013]

2. Εκποιούνται και εκτάσεις που βρίσκονται εντός των ορίων περιοχών NATURA 2000. Με πρόσφατη απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης (Φ.Ε.Κ. 1020/24-5-13), σύμφωνα με την οποία το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) μπορεί να διαχειρίζεται και να εκποιεί και εκτάσεις που βρίσκονται εντός των ορίων περιοχών NATURA 2000. Πιο συγκεκριμένα για την περιοχή των Κυκλάδων στην πρόσφατη απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης (Φ.Ε.Κ. 1020/24-5-13), το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει να διαχειρίζεται και να εκποιεί 8 περιοχές σημαντικής οικολογικής αξίας: 4 περιοχές υγροτόπων σε Νάξο, Μήλο και Άνδρο που βρίσκονται εντός ορίων περιοχών Natura 2000 (Ειδικές Ζώνες Διατήρησης, από τις οποίες οι 3 και εντός Ζωνών Ειδικής Προστασίας -περιοχών σημαντικών για τα Πουλιά), 1 υγρότοπο στη Νάξο που έχει χαρακτηρισθεί καταφύγιο άγριας ζωής, και 3 περιοχές υγροτόπων σε Πάρο –Αντίπαρο που έχουν χαρακτηρισθεί προστατευόμενοι ως μικροί νησιωτικοί υγρότοποι. Σημαντικά τμήματα των υγροτόπων αυτών καλύπτονται από οικότοπους ευρωπαϊκής προτεραιότητας [Ερώτηση κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος – Οικολόγοι Πράσινοι]

3. «Εκποίηση δημόσιας παράκτιας έκτασης 183 στρεμμάτων της περιοχής «Χρυσή Αμμουδιά» στη Θάσο. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατάτμηση της περιοχής του αιγιαλού που είναι περιοχή NATURA σε κομμάτια των 10-20 στρεμμάτων και την εκποίησή τους με διαδικασίες Fast Track, κατά παράβαση κάθε πολεοδομικής και περιβαλλοντικής πρόβλεψης

4. 30 στρέμματα στην Πάρνηθα, αποχαρακτηρίστηκαν από δασική περιοχή σε αγροτική γη. To Δασαρχείο Καπανδριτίου πήγε αυτόφωρο τον ιδιώτη που αποψίλωσε την περιοχή, αυτός όμως παρουσίασε απόφαση της επιτροπής επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων σύμφωνα με την οποία η περιοχή είχε αποχαρακτηριστεί από δασική.

5. Το ΥΠΕΚΑ βάζει φωτιά στα δάση για να δώσει ώθηση στην οικοδομή. Ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Στ. Καλαφάτης, τάζει στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι κατέχουν δάση και δασικές εκτάσεις, "επίλυση του προβλήματος" με μεταφορά συντελεστή δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές ή ανταλλαγές ακινήτων. Το ΥΠΕΚΑ βάζει φωτιά στα δάση για να δώσει... ώθηση στην οικοδομή.

6. Έκοψαν δέντρα σε αρχαιολογικό χώρο στην Αίγινα για να μπουν ομπρέλες. Την παραμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου της Κολώνας στην Αίγινα, με τη διάνοιξη δρόμων και την κοπή 40 αιωνόβιων δέντρων, καταγγέλλουν κάτοικοι του νησιού. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, μπουλντόζες ισοπέδωσαν την περιοχή, προκειμένου να τοποθετηθούν ομπρέλες και ξαπλώστρες για την εκμετάλλευση της παρακείμενης παραλίας από ιδιώτη. Οι εργασίες «πάγωσαν» μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και την παρέμβαση της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Παρ' όλ' αυτά, οι κάτοικοι κάνουν λόγο για ανοχή της Δημοτικής Αρχής και ζητούν την αποκατάσταση του χώρου στην αρχική του μορφή.

7. Προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων στο νησί Γαϊδουρονήσι/ Χρυσή απέναντι από την Ιεράπετρα Κρήτης.

8. Τουριστικά καταλύματα και δραστηριότητες ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές. Κατατέθηκε το ν/σ από την κυβέρνηση με θέμα «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις». Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η λογική του ν/σ είναι μια «ανάπτυξη» χωρίς κανόνες, που θα δίνει τη δυνατότητα να δημιουργούνται τουριστικές εγκαταστάσεις με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές.

9. Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση των απορριμμάτων
βρίσκεται σε εξέλιξη παρά το γεγονός ότι όλοι συμφωνούν, ότι οι ΧΥΤΑ είναι τεχνολογικά ξεπερασμένοι, οικολογικά και οικονομικά απορριπτέοι, δεν μπορούν να εγγυηθούν ούτε υγειονομική ασφάλεια, ούτε προστασία στο φυσικό περιβάλλον.

10. Παράνομες μεταφορές σύμμεικτων απορριμμάτων από τη Μύκονο, μέσω λιμανιού Ελευσίνας, στο ΧΥΤΑ Φυλής.

11. Τα ΕΛΠΕ Ελευσίνας (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα χιλιάδες τόνους καυσαέρια του διυλιστηρίου με την ανοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των Ελεγκτικών Μηχανισμών του κράτους. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, 08:00 μ.μ. μπροστά στην πύλη του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ Ελευσίνας.

12. Στη Χαλκιδική η λεηλασία της φύσης με τα ορυχεία χρυσού στις σκουριές συνεχίζεται
σε συνδυασμό με τρομοκρατία και διώξεις αγωνιστών. «Η Ελληνική Αστυνομία, συνεχίζοντας τις πρακτικές τρομοκράτησης και «φακελώματος» πολιτών, κάλεσε γι΄ άλλη μια φορά κατοίκους της Χαλκιδικής να καταθέσουν δείγμα γενετικού υλικού στις αστυνομικές αρχές. Στη Μεγάλη Παναγιά ξεκίνησε η διαδικασία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων από την ELDORADO GOLD.

Οι παραπάνω 12 νέες υποθέσεις έρχονται να προστεθούν στις ήδη αντιπεριβαλλοντικές επιθέσεις: βΑΠΕ, ξεπούλημα του Ελληνικού και του Αιγιαλού στο Σαρωνικού, την αντισυνταγματική κατάργηση του πράσινου ταμείου, συνέχιση της χρηματοδότησης για την εκτροπή του Αχελώου, εγκατάλειψη του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» κ.λπ.

 Οι ΦτΦ υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης, του συντονισμού και της ενοποίησης των αγώνων για την προστασία του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος καθώς και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Βάλε μου λίγο νεράκι...