Sunday 10 November 2013

Αρχάνες Κρήτη

Οι Αρχάνες είναι μία γραφική αγροτική κωμόπολη του Νομού Ηρακλείου με ιστορία 5000 χρόνων, χτισμένη σε μία κατάφυτη περιοχή 16 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου, στους πρόποδες του όρους Γιούχτας. Το πέρασμα του χρόνου δεν αλλοίωσε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της κωμόπολης των Αρχανών και μάλιστα, χάρη στην υποδειγματική της ανάπλαση, απέσπασε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ανάπλασης Χωριού.
Η φιλόξενη πόλη των Αρχανών σας περιμένει να ανακαλύψετε την σπουδαία πολιτιστική της κληρονομιά, να χαρείτε τις ομορφιές της και φυσικά να απολαύσετε αυθεντικές Κρητικές γεύσεις. Η επίσκεψή σας και η διαμονή σας στον ξεχωριστό αυτό τόπο θα είναι μία εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη!
«Οι φίλοι μου οι Ερακλειώτες με πήγανε να δω τις Αρχάνες και τις κληματαριές τους. Είναι ένα θέαμα που πουθενά αλλού δεν μπορείς να το δης (...). Εκεί είναι οι πραγματικοί ναοί του Διόνυσου. (...) Μπορείτε να περπατάτε ώρες κάτω απ’ τον αδιάσπαστο θόλο των αμπελόφυλλων, και να μη σας βρίσκει ο ήλιος του θέρους, και από παντού να κρεμάζουν γιρλάντες τα βλαστάρια, και από παντού να κρέμουνται τα Αρχανιώτικα σταφύλια».
Ταξιδιωτικά» του Στρατή Μυριβήλη
 
Τριμερές Ιερό κορυφής

Σήμερα κοντά στο μινωικό ιερό κορυφής λατρεύεται ο Αφέντης Χριστός στην κορυφή του Γιούχτα, σα συνέχεια της λατρείας του Δία που κι εκείνος διαδέχτηκε τη λατρεία της θεάς φύσης. Είναι τετράκλιτος ναός από τους ελάχιστους που υπάρχουν. Το βορειότερο μέρος είναι αφιερωμένο στους Αγίους Αναργύρους, το επόμενο στους Αγίους Αποστόλους, το τρίτο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και το νότιο, κτισμένο το 1443 (ενετοκρατία), είναι αφιερωμένο στην Αγία Ζώνη.

Αφέντης Χριστός στο Γιούχτα
 
Οπωσδήποτε επισκεφθείτε το μικρό αρχαιολογικό μουσείο. Κι αν δεν σας αρέσουν τα μουσεία, αξίζει να χαζέψετε το κτίριο. http://www.dimos-archanon-asterousion.gr/culture/archaeological-museum
Είναι θεματικά στημένο και επαρκώς ενημερώνει για τις ανασκαφές στην περιοχή, την κεραμική, τις ταφικές συνήθειες, τα είδη ταφής κλπ. Τα κυριότερα εκθέματα είναι στο μουσείο του Ηρακλείου.
Αξιόλογο και εντυπωσιακό είναι η αναπαράσταση με τη βοήθεια της τεχνολογίας των προσώπων που βρέθηκαν οι σκελετοί τους στα Ανεμοσπήλια δηλαδή του θύματος και των θυτών του στο Γιούχτα, τα πήλινα πόδια του ξύλινου αγάλματος, καθώς και τα σκεύη. Εξαιρετικό και το λαογραφικό μουσείο.