Friday 18 September 2015

Πριν ξαναγεμίσουμε το πλαστικό μπουκάλι νερού

Εσείς πόσες φορές ξαναγεμίζετε τα πλαστικά μπουκάλια με νερό; Τελικά αυτή η συνήθεια πολλών δεν είναι τόσο υγιή όσο νομίζουμε.

Εάν έχετε ένα μπουκάλι που χρησιμοποιείτε κάθε μέρα για να πίνετε νερό, συγχαρητήρια! Είναι τόσο καλό για την ενυδάτωση μας. Αλλά εδώ υπάρχει μια ερώτηση για όλους. Πότε ήταν η τελευταία φορά που πλύνατε το μπουκάλι του νερού; Αφού είναι γεμάτο μόνο με νερό, στην πραγματικότητα δεν είναι βρώμικο, σωστά;

Όχι ακριβώς, ειδικά αν χρησιμοποιείτε ένα μπουκάλι νερού μιας χρήσης, που δεν έχει δημιουργηθεί για να χρησιμοποιείται περισσότερο από μία φορά. Σε ένα άρθρο του περιοδικού Practical Gastroenterology 2007, εμπειρογνώμονες επεσήμαναν ότι οι κατασκευαστές εμφιαλωμένου νερού δεν συνιστούν στους καταναλωτές να επαναχρησιμοποιούν τα μπουκάλια μιας χρήσης. Αυτό συμβαίνει γιατί η καθημερινή φθορά από επανειλημμένες πλύσεις και η επαναχρησιμοποίηση τους μπορεί να οδηγήσουν σε φυσική φθορά του πλαστικού, όπως π.χ. να δημιουργηθούν ρωγμές. Τα βακτήρια μπορούν να φιλοξενηθούν στις ρωγμές, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία. Επιπλέον, η επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών μπουκαλιών νερού μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακή μόλυνση, εκτός εάν πλένονται τακτικά με ένα ήπιο σαπούνι, να ξεβγάζονται καλά όχι με πολύ ζεστό νερό και εφόσον είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει φυσική φθορά πριν το χρησιμοποιήσετε.
Σύμφωνα με το άρθρο, τα επαναχρησιμοποιήσιμα πλαστικά μπουκάλια του νερού μπορεί να κρύβουν κινδύνους βακτηριακής μόλυνσης, αν δεν πλένονται ή επαναχρησιμοποιούνται παρά την οπτική ένδειξη φθοράς. Τα βακτήρια που μπορούν να εγκατασταθούν στις ρωγμές και στις γρατζουνιές του μπουκαλιού φαίνεται να αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία από τη πιθανότητα παραμονής των χημικών στο πλαστικό απο το πλύσιμο.

Να είστε βέβαιοι ότι τα μπουκάλια νερού μπορεί να γίνουν ένα καταφύγιο για τα βακτηρίδια. Σε μια μελέτη του 2002 που δημοσιεύθηκε στην Canadian Journal of Public Health, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Calgary πήραν 76 δείγματα νερού από μπουκάλια νερού μαθητών του δημοτικού σχολείου. Μερικές από τις φιάλες είχαν επαναχρησιμοποιηθεί για μήνες χωρίς να πλυθούν. Διαπίστωσαν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των δειγμάτων είχαν βακτηρίδια που υπερέβησαν τις κατευθυντήριες γραμμές για το πόσιμο νερό. Αυτό μάλλον ήταν το αποτέλεσμα του φαινομένου της βακτηριακής ανάπτυξης σε φιάλες που έχουν παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Αν και οι ερευνητές δεν εξέτασαν την ακριβή πηγή της μόλυνσης, η πιο πιθανή πηγή των εντερικών βακτηρίων που βρέθηκαν στις φιάλες νερού των μαθητών είναι στα χέρια των ίδιων των μαθητών, σύμφωνα με τη μελέτη. Το ανεπαρκές ή εσφαλμένο πλύσιμο των χεριών μετά την επίσκεψη των παιδιών στο μπάνιο θα μπορούσε να οδηγήσει τα κολοβακτηριοειδή στον χώρο της τάξης.
Σε ένα πιο απλό τεστ, ο σταθμός ειδήσεων KLTV εξέτασε τα επίπεδα των βακτηρίων σε μπουκάλια νερού που χρησιμοποιήθηκαν για μια εβδομάδα χωρίς να πλυθούν. Οι βακτηριακές καλλιέργειες ελήφθησαν από τους λαιμούς των φιαλών και το σημείο που πηγαίνει στο στόμα ενός ατόμου. Τα αποτελέσματα; Όλα ανέπτυξαν πάρα πολλά βακτήρια που θα μπορούσαν να σας κάνουν πολύ άρρωστους σχεδόν σαν να έχετε τροφική δηλητηρίαση, δήλωσε ο Richard Wallace, MD, από το Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό και διάρροια. Βασικά ίσως το χειρότερο  είδος εμέτου που είχατε ποτέ στη ζωή σας.

Σίγουρα οι περισσότεροι θα σκέφτεστε, δεν υπάρχει πρόβλημα, θα βάλω όλα τα μπουκάλια νερού στο πλυντήριο πιάτων και θα φροντίσει για όλα αυτό. Το πλύσιμο των πιάτων με ζεστό είναι ήσσονος σημασίας για τη χημική δομή των περισσότερων πλαστικών που προορίζονται για το πλυντήριο των πιάτων, αλλά τα μπουκάλια μιας χρήσης προορίζονται να χρησιμοποιηθούν μια φορά και στη συνέχεια να πετιούνται και όχι να επαναχρησιμοποιούνται, λέει ο Scott Belcher, Ph.D., καθηγητής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.

Φυσικά, κανείς δεν λέει ότι δεν πρέπει ποτέ να ξαναχρησιμοποιήσετε ένα μπουκάλι νερό (μετά από όλα, έχουμε μόνο μία Γη, και θα πρέπει να ασχοληθούμε και με αυτή). Αλλά μπορείτε να είστε πιο προσεκτικοί για το τι είδους μπουκάλια νερού αγοράζετε και επαναχρησιμοποιείτε, σημειώνει η γιατρός Belcher. Ο ίδιος συνιστά γυάλινες φιάλες με προστατευτικά πλαίσια, καθώς και φιάλες από ανοξείδωτο χάλυβα. Εάν χρειάζεστε ένα πλαστικό μπουκάλι, θα ήθελα να συστήσω ένα μπουκάλι πολυπροπυλενίου, που είναι συνήθως ένα λευκό πλαστικό. “Αυτά τα είδη είναι μη-αντιδραστικά πλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιούνται συχνά και στα εργαστήρια. Αν και σημειώνει ότι είναι αδύνατο να είμαστε σίγουροι για το τι πλαστικοποιητές ή άλλα πρόσθετα μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραγωγική διαδικασία. Ακόμα κι αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε ένα από αυτά τα είδη των φιαλών, να θυμάστε ότι είναι ακόμα σημαντικό να τα κρατάτε καθαρά για να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος βακτηριδιακής μόλυνσης. Πλύντε τα και αφήστε τα να στεγνώσουν πριν τα χρησιμοποιήσετε ξανά και ξανά.


Πηγή: everyday health.com

By  from 4moms.gr

No comments:

Post a Comment