Saturday 28 March 2015

Βότανα και Μπαχαρικά με αποδεδειγμένα Οφέλη για την Υγεία

Ακόμα κι όταν οι διατροφικές μας επιλογές δεν είναι ό,τι καλύτερο, τα βότανα και τα μπαχαρικά μας προσφέρουν πολύ περισσότερα από τη βελτίωση της γεύσης, διότι δίνουν θρεπτικά συστατικά σε κάθε γεύμα μας. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη μπορούν να αντιστρέψουν ακόμη και τις βλάβες από ένα ανθυγιεινό γεύμα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια μαγείρεψαν κοτόπουλο με καρύδα, ψωμί γεμιστό με τυρί και μπισκότο για επιδόρπιο για 6 άντρες. 
Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας από 30 ως 65 ετών και υπέρβαροι, αλλά υγιείς. 
Την πρώτη ημέρα το γεύμα σερβιρίστηκε σκέτο. Την επόμενη, οι ερευνητές πρόσθεσαν 2 κουταλιές της σούπας από μείγμα 9 βοτάνων και μπαχαρικών.
Μετά από κάθε γεύμα οι ερευνητές έκαναν αιμοληψία από τους συμμετέχοντες κάθε 30 λεπτά για 4 ώρες. Βρήκαν ότι η αντιοξειδωτική δράση στο αίμα αυξήθηκε κατά 13% μετά το γεύμα που περιείχε τα μπαχαρικά σε σύγκριση με το γεύμα χωρίς αυτά.
Τα μπαχαρικά και τα βότανα μείωσαν επίσης τα επίπεδα της ινσουλίνης μετά το γεύμα κατά 21% και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων κατά 31%. Το γεγονός αυτό με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τα μπαχαρικά που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη περιελάμβαναν σκόνη σκόρδου, δεντρολίβανο, ρίγανη, κανέλα, γαρίφαλο, πάπρικα, κουρκούμη, τζίντζερ και μαύρο πιπέρι. Εκτός από τα οφέλη για την καρδιά, κάθε ένα από αυτά διαθέτει τα δικά του αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία.

9 βότανα και μπαχαρικά με αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία

1. Η κανέλα εξισορροπεί το σάκχαρο στο αίμα
Η κανέλα επαναφέρει τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 βελτιώνοντας την ικανότητα ανταπόκρισης στην ινσουλίνη. Αυτό το καταφέρνει επιβραδύνοντας τον ρυθμό με τον οποίο αδειάζει το στομάχι μετά το φαγητό. Σε μια μελέτη οι συμμετέχοντες έτρωγαν περίπου ένα φλιτζάνι πουτίγκα ρυζιού με και χωρίς ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα. Η προσθήκη κανέλας επιβράδυνε τον ρυθμό με τον οποίο άδειαζε το στομάχι από 37% σε 34,5% ενώ μείωσε σημαντικά την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Σε μια μελέτη του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε το 2003, διαπιστώθηκε ότι μετά από 40 ημέρες κατανάλωσης μόλις 1-6 γραμμαρίων κανέλας (περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού) από ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, το επίπεδο σακχάρου μειώθηκε κατά 18-29%.

2. Το σκόρδο επιβραδύνει την αθηροσκλήρωση
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια παρατήρησαν ότι οι μελέτες συνδέουν την κατανάλωση σκόρδου με μείωση της τάξεως του 38% στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων [i]. Άλλες μελέτες έδειξαν ότι το ώριμο σκόρδο βοηθά στην επιβράδυνση της εξέλιξης της αθηροσκλήρωσης [ii].
Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι για να υπάρξουν οφέλη για την καρδιά χρειάζεται κατανάλωση είτε 600-5600 mg σκόνης σκόρδου, είτε 9-18 mg ελαίου σκόρδου, είτε 1.000-7200 mg εκχυλίσματος ώριμου σκόρδου, είτε 4-10 γραμμαρίων ωμού σκόρδου.

3. Το δεντρολίβανο προστατεύει την όραση
Το δεντρολίβανο, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη μέντα, χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη βελτίωση της πέψης, την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, την ενίσχυση της μνήμης και τη δράση του ως αντιφλεγμονώδες.
Μελέτες που έγιναν σε ζώα έδειξαν ότι δρα ως αντικαταθλιπτικό, μειώνει τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 και μάλιστα εμποδίζει την αύξηση βάρους από μια διατροφή με πολλά λιπαρά. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το δεντρολίβανο προστατεύει επίσης από την εκφύλιση της ώχρας κηλίδας λόγω ηλικίας.

4. Η ρίγανη προστατεύει από τους ιούς
Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι η ρίγανη αποτελεί το βασικό συστατικό της ιταλικής κουζίνας και ειδικά για τις σάλτσες ντομάτας και την πίτσα. Είναι επίσης ένα ισχυρό φαρμακευτικό βότανο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ρίγανη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ διαθέτει αντιμυκητιακές, αντιβακτηριακές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης, συμβάλλει στην ανάπλαση του ήπατος.
Το έλαιο ρίγανης περιέχει μια αντιιική ουσία που ονομάζεται καρβακρόλη, η οποία μπορεί να μειώσει σημαντικά τη δραστηριότητα των ιών εντός 15 λεπτών μετά την έκθεση σε αυτούς [iii]. Ψάξτε για αιθέριο έλαιο ρίγανης με ποσοστό καρβακρόλης 60-75%.

5. Γαρίφαλο για την καταπολέμηση του πόνου
Το γαρίφαλο είναι πλούσιο σε ευγενόλη, η οποία έχει αποδειχτεί ότι καταπολεμά τις περιβαλλοντικές τοξίνες και τη φλεγμονή. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να προκαλέσει τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Επίσης, το έλαιό του είναι αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό.
Το γαρίφαλο αποτελεί ήπιο παυσίπονο. Έχει αποδειχτεί ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό με τη βενζοκαΐνη ως τοπικό αναισθητικό. Αυτός είναι ο λόγος που προστίθεται σε σπρέι για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου και σε στοματικά διαλύματα. Μπορείτε επίσης να το προσθέσετε στη σπιτική οδοντόκρεμά σας.

6. Πάπρικα για την αντιμετώπιση της αντίστασης στην πολυφαρμακία
Η πάπρικα δεν αποτελεί μόνο γαρνιτούρα για τα καυτερά γεμιστά αυγά. Προέρχεται από αλεσμένες κόκκινες πιπεριές τσίλι και είναι γεμάτη βιταμίνη C και καροτενοειδή. Τα καροτενοειδή της πάπρικας έχει αποδειχτεί ότι καταπολεμούν το έλκος που προκαλείται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και συμβάλλουν στην αναστροφή της αντίστασης στην πολυφαρμακία.
Χρησιμοποιήστε την πάπρικα στα κρέατα και τα ψάρια ή προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού στη σαλάτα Χούμους για επιπλέον γεύση.

7. Η κουρκούμη βελτιώνει τη μνήμη
Υπάρχουν πλέον πάνω από 600 τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση κουρκούμης. Ερευνητές από την Ταϊβάν πρόσθεσαν ένα ακόμη πλεονέκτημα. Βρήκαν ότι μόνο ένα γραμμάριο κουρκούμης στο πρωινό γεύμα βοηθά στη βελτίωση της μνήμης των ατόμων που βρίσκονται στα πρώτα στάδια του διαβήτη [IV]. Η κουρκούμη βελτιώνει τη λειτουργική μνήμη για τις επόμενες 6 ώρες. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκούμη μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

8. Το τζίντζερ καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους
Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν το τζίντζερ εδώ και χιλιάδες χρόνια για τη θεραπεία των στομαχικών διαταραχών, της διάρροιας και της ναυτίας. Σήμερα, είναι γνωστό ότι ανακουφίζει από τη ναυτία κατά τη διάρκεια ταξιδιών, την πρωινή αδιαθεσία και τη ναυτία από τη χημειοθεραπεία. Μια μελέτη έδειξε ότι η ρίζα τζίντζερ είναι πιο αποτελεσματική για τη ναυτία και τον εμετό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από τη δραμαμίνη, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Το τζίντζερ περιέχει επίσης αντιοξειδωτικές ενώσεις που είναι γνωστές ως τζιντζερόλες και οι οποίες έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Εκτός από τη μείωση του πόνου στους μυς λόγω άσκησης, έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν τον πόνο και το οίδημα ενώ βελτιώνουν την κινητικότητα σε εκείνους που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Οι τζιντζερόλες έχουν επίσης τις εξής ιδιότητες
• μειώνουν τον αριθμό και το μέγεθος των καρκινικών όγκων του παχέος εντέρου
• αναστέλλουν τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων του μαστού
• καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα του παγκρέατος που είναι ανθεκτικά στη χημειοθεραπεία
• μειώνουν τον πόνο στα γόνατα λόγω οστεοαρθρίτιδας

9. Το μαύρο πιπέρι μειώνει την επιθυμία για κάπνισμα
Το μαύρο πιπέρι βελτιώνει την πέψη κάνοντας το στομάχι να παράγει υδροχλωρικό οξύ. Βοηθά επίσης στην πρόληψη των εντερικών αερίων και δρα ως διουρητικό. Η εισπνοή ατμών από μαύρο πιπέρι έχει αποδειχτεί ότι βοηθά τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα.
Μπορεί να δείτε ορισμένα συμπληρώματα διατροφής να περιέχουν μαύρο πιπέρι. Αυτό συμβαίνει γιατί ένα από τα δραστικά συστατικά του, η πιπερίνη, ενισχύει την βιοδιαθεσιμότητα των βιταμινών, των μεταλλικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών.
 
Πηγές:
[i] Ried K, Toben C, Fakler P.Effect of garlic on serum lipids: an updated meta-analysis.” Nutr Rev. 2013;71(5):282Y299
[ii] Matthew J Budoff et al. Aged garlic extract supplemented with B vitamins, folic acid and L-arginine retards the progression of subclinical atherosclerosis: a randomized clinical trial. Breast Cancer Res Treat. 2004 Feb;83(3):221-31. PMID: 19573556
[iii] Gilling, D.H., Kitajima, M., Torrey, J.R., Bright, K.R. Antiviral efficacy and mechanisms of action of oregano essential oil and its primary component carvacrol against murine norovirus. J Appl Microbiol 2014 May; 116(5): 1149-63. PMID 24779581
[iv] Meei-Shyuan Lee et al.Turmeric improves post-prandial working memory in pre-diabetes independent of insulin.” Asia Pac J Clin Nutr., 2014;23 DOI: 10.6133/apjcn.2014.23.4.24

enallaktikidrasi