Thursday 21 May 2015

Βρες την περιοχή Natura κοντά σου
Nature is close to you

Αλήθεια πόσες φορές έχετε επισκεφθεί ένα τόπο σε κάποιο νησί ή σε βουνό ή θαυμάσει ένα τοπίο χωρίς να γνωρίζετε ότι είστε μέσα σε μια προστατευόμενη περιοχή ή ποιο είδος προστατεύεται; Αυτή η γνώση δεν θα έδινε μια άλλη οπτική στις διακοπές σας;

Γνωρίζετε ότι σε μόλις 5 χιλιόμετρα απόσταση από την πλατεία Συντάγματος βρίσκεται μια προστατευόμενη περιοχή Natura 2000; Τώρα που το ακούτε πάει κάπου το μυαλό σας;

Οι περισσότεροι από εμάς που μένουμε στην Αττική και κοιτάμε σχεδόν καθημερινά κάποια πλευρά του Υμηττού δεν γνωρίζουμε ότι ανήκει στις ευρωπαϊκά προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, λόγω της σημαντικής οικολογικής του αξίας.
Με αφορμή την ευρωπαϊκή ημέρα Natura 2000, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς παρουσιάζει ένα νέο διαδικτυακό εργαλείο αναζήτησης προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και γνωριμίας με τη φύση που βρίσκεται δίπλα μας.

Η μέθοδος απλή: επισκεφτείτε τη σελίδα www.wwf.eu/naturemap/ και πληκτρολογήστε την περιοχή ή ακόμα και τη διεύθυνση σας, επιλέξτε την απόσταση και βρείτε τις κοντινότερες περιοχές Natura. Ενημερωθείτε για τα είδη και τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Δεν είναι μια πολύ καλή ιδέα για να οργανώσετε μια κυριακάτικη εκδρομή δίπλα στην πόλη σας;

Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας 100 περιβαλλοντικών οργανώσεων, «Συναγερμός για τη φύση», ενάντια στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προβεί σε αποδυνάμωση της απαραίτητης για την προστασία του περιβάλλοντος νομικής προστασίας, η ενημέρωση και η γνωριμία με τα μέρη που προστατεύονται είναι ζωτική.

Δίπλα σου μπορεί να υπάρχει ένας επίγειος παράδεισος. Γνώρισε τον. Προστάτεψε τον. Υπόγραψε και εσύ εδώ και στείλε ένα ηχηρό μήνυμα στους πολιτικούς της Ευρώπης.
Σημειώσεις προς συντάκτες:
  1. Το εργαλείο Βρες την περιοχή Natura κοντά σου είναι ένα ευρωπαϊκό εργαλείο το οποίο πραγματοποιεί αναζήτηση σε περισσότερες από 27000 περιοχές Natura 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2. Για περισσότερες και πιο εξειδικευμένες πληροφορίες για την ελληνική φύση, το WWF Ελλάς έχει δημιουργήσει από το 2008 και συνεχώς εμπλουτίζει με στοιχεία τη διαδικτυακή χαρτογραφική εφαρμογή «Οικοσκόπιο», με στόχο να προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη ή φορέα άμεση, έγκυρη και κατανοητή πληροφορία για το περιβάλλον της χώρας μας. Δείτε τη στο: www.oikoskopio.gr
  3. Το ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000 είναι το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο. Οι περιοχές Natura 2000 προκύπτουν από την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία της φύσης, και συγκεκριμένα την οδηγία για τους οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ) και την οδηγία για τα πουλιά (2009/147/ΕΚ).
  4. Αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αξιολόγηση της καταλληλότητας των οδηγιών στο πλαίσιο της οποίας οργανώνεται δημόσια διαβούλευση. Το WWF Ελλάς μαζί με περισσότερες από 100 περιβαλλοντικές οργανώσεις συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία «Συναγερμός για τη φύση» που καλεί τους ευρωπαίους πολίτες να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να διαφυλάξουν τη νομοθεσία που προστατεύει τη φύση στην Ευρώπη μέσα από ένα διαδικτυακό εργαλείο που διατίθεται στην ιστοσελίδα. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, περισσότεροι από 100.000 πολίτες έχουν ήδη συμμετάσχει στη δράση. Για την εκστρατεία χρησιμοποιείται το hashtag #NatureAlert.
  5. Εικόνες του εργαλείου Βρες την περιοχή Natura κοντά σου εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες:
Άνθιμος Χατζηβασιλείου, Υπεύθυνος επικοινωνίας πολιτικής, WWF Ελλάς  τηλ. 210 33 14 893, a.chatzivasileiou@wwf.gr

Ιόλη Χριστοπούλου, Υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον, WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, i.christopoulou@wwf.gr