Tuesday 12 January 2016

Πετάξτε αυτά τα αντικείμενα από το σπίτι σας για καλύτερη υγεία
20 Things You Should Throw Away For Better Health

Η καλή υγεία συνήθως συνδυάζεται με τη σωστή διατροφή και τη γυμναστική. Όμως και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε- ξεκινώντας από το σπίτι- μπορεί να την επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό.
20 Things You Should Throw Away For Better Health

Αντικείμενα που βρίσκονται στην κουζίνα, το μπάνιο ή οπουδήποτε αλλού μέσα σε ένα διαμέρισμα μπορούν να αποτελέσουν μικρές «παγίδες» για τον οργανισμό. Το TIME έφτιαξε τη λίστα με τα 20 πράγματα που πρέπει να πετάξει κανείς, για να έχει καλύτερη υγεία.

Τα πλαστικά δοχεία φαγητού
Συγκεκριμένα, όσα είναι κατασκευασμένα από σκληρό, άκαμπτο υλικό. Τα γυάλινα είναι πιο ασφαλή.

Τα αποσμητικά χώρου
Αρκετά περιέχουν ακόμη φθαλικές ενώσεις, που σε μεγάλες ποσότητες έχουν επιβλαβείς συνέπειες στην αναπαραγωγή και την ανάπτυξη.

Το αντιβακτηριακό σαπούνι
Δεν είναι πιο αποτελεσματικό από το κοινό σαπούνι, ενώ πολλοί εκφράζουν την ανησυχία ότι τα χημικά που περιέχει μπορεί να κάνει τα μικρόβια πιο ανθεκτικά.

Τις προμήθειες σε αναψυκτικά
Τα αναψυκτικά διαίτης, ειδικά για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος, είναι η χειρότερη συνήθεια.

Τα φθαρμένα παπούτσια τρεξίματος
Μετά από τη φθορά δεν έχουν την ικανότητα να απορροφήσουν τους κραδασμούς που προκαλεί κάθε διασκελισμός ή βήμα, οπότε υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμών.

Την ξεφτισμένη οδοντόβουρτσα
Συνήθως αυτό συμβαίνει μετά από 2-3 μήνες και τότε έρχεται η ώρα για μία καινούρια, καθώς η παλιά είναι λιγότερο αποτελεσματική για το καθάρισμα των δοντιών.

Τα περιττά αντικείμενα
Ειδικοί αναφέρουν πως όσα περισσότερα περιττά πράγματα που έχουμε γύρω μας, ή όσο πιο ακατάστατο είναι το σπίτι, τόσο μικρότερη είναι η ικανότητα συγκέντρωσης σε αυτά που έχουν σημασία.

Τα ρούχα που δεν φοράτε πλέον
Πολλοί κρατούν το τζιν των σχολικών χρόνων, ελπίζοντας ότι θα χωρέσουν και πάλι σε αυτό. Το να τα βλέπει κανείς καθημερινά αυτά τα παλιά, αχρείαστα πλέον ρούχα, μπορεί να του προκαλέσει άγχος.

Τα αποφάγια που είναι στο ψυγείο
Ο κανόνας για τις τροφές που περιέχουν ζωικά προϊόντα είναι να έχουν καταναλωθεί μέσα σε τρεις ημέρες, ή αλλιώς θα πρέπει να καταλήξουν στα σκουπίδια, αλλιώς αναπτύσσονται βακτήρια μέσα στο ψυγείο.

Την παλιά μάσκαρα
Τα υγρά προϊόντα μακιγιάζ, ανάμεσά τους και η μάσκαρα, μπορούν να γίνουν το «σπίτι» πολλών μικροβίων. Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους, θα πρέπει να γίνεται η αντικατάστασή της κάθε 2-3 μήνες.

Τη βρώμικη θήκη των φακών
Η χρήση της είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για μολύνσεις στα μάτια. Οι γιατροί συμβουλεύουν την αντικατάστασή της κάθε τρεις μήνες.

Τα μπαγιάτικα μπαχαρικά
Τα μπαχαρικά που μένουν στα ντουλάπια για χρόνια δεν μας αρρωσταίνουν, αλλά δεν προσθέτουν καμία γεύση στο φαγητό, κάτι βασικό για όσους προσπαθούν να μαγειρέψουν υγιεινά και να καταναλώσουν λίγες θερμίδες.

Το παλιό λιπ γκλος
Οτιδήποτε χρησιμοποιείται κοντά στο στόμα συγκεντρώνει πολλά βακτήρια γρήγορα και υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης, αν μπουν σε ένα σκίσιμο στα χείλια. Οι ειδικοί συστήνουν την αντικατάστασή του κάθε έξι μήνες.

Τα μουχλιασμένα, βρώμικα φίλτρα αέρα
Πρέπει να γίνεται συχνά η αντικατάστασή του, αλλιώς απλά τα μικρόβια επιστρέφουν στην ατμόσφαιρα του σπιτιού.

Τα ξεχειλωμένα σουτιέν
Προσφέρουν λιγότερη υποστήριξη στις γυναίκες. Η αντικατάστασή τους θα τις ανακουφίσει από τον πόνο στην πλάτη- κυρίως εκείνες που έχουν μεγαλύτερο στήθος- αλλά θα επιβραδύνει και τη φυσική διαδικασία της γήρανσης του ιστού του μαστού.

Το σφουγγάρι της κουζίνας
Ερευνες δείχνουν ότι είναι το αντικείμενο με τα περισσότερα μικρόβια μέσα στο σπίτι. Κάποιοι συνιστούν την «απολύμανσή» του στο φούρνο μικροκυμάτων καθημερινά, άλλοι επιστήμονες συνιστούν την αντικατάσταση του με ένα κομμάτι ύφασμα.

Τις πλαστικές επιφάνειες κοπής
Μόλις τα βακτήρια μπουν σε αυτές τις μικρές «χαρακιές» που γίνονται στην επιφάνεια και αρχίσουν να αναπτύσσονται, είναι δύσκολο να τα… ξεφορτωθεί κανείς. Καλύτερη επιλογή είναι η ξύλινη επιφάνεια κοπής.

Τις «έξυπνες» συσκευές
Δεν λέει κανείς να ξεφορτωθείτε τελείως τα smartphone- ποιος θα το έκανε άλλωστε- αλλά οι γιατροί επισημαίνουν την ανάγκη για αποχή από αυτά ανά διαστήματα. Η υπερφόρτωση με πληροφορίες που προέρχεται από τη χρήση αυτών των συσκευών συνδέεται με την κατάθλιψη και το άγχος.

Την καρέκλα σας
Διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι ο μέσος άνθρωπος κάθεται 7,7 ώρες καθημερινά, ενώ κάποιοι εκτιμούν ότι ο χρόνος αυτός φτάνει ακόμη και τις 15 ώρες την ημέρα. Αυτό έχει αντίκτυπο στο μεταβολισμό, μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, διαβήτη, καρκίνο και κατάθλιψη.

www.iefimerida.gr