Wednesday 4 May 2016

Η Πασχαλιά

Είναι θάμνος ή δένδρο φυλλοβόλο, με ταχεία ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 5μ. και σε διάμετρο τα 3μ. Έχει μεγάλα, βαθυπράσινα και σε σχήμα καρδιάς φύλλα και οφείλει το όνομα της, στο γεγονός ότι ανθίζει για 20 έως 30 ημέρες κοντά στο Πάσχα

Πρόκειται για ένα ανθεκτικό και σκληροτράχηλο φυτό που μεταφυτεύεται εύκολα και δεν έχει πολλές απαιτήσεις σε φροντίδα, νερό και λιπάσματα. Αναπτύσσεται σε έδαφος ουδέτερο και καλά αποστραγγισμένο.

Χρειάζεται ήλιο και μπορεί να φυτευτεί τόσο σε πεδινές, όσο και σε πιο βόρειες περιοχές, καθώς είναι ανθεκτική στο κρύο. Αντέχει μέχρι τους -20ο C και είναι επίσης ανθεκτική το καλοκαίρι, αρκεί να ποτίζεται συχνά. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα, σπόρους και καταβολάδες.
Υπάρχουν εκατοντάδες ονομαστές ποικιλίες πασχαλιάς όπως επίσης και άλλα είδη του γένους Syringa. Οι γνωστές ποικιλίες της πασχαλιάς διακρίνονται από το σχήμα, το χρώμα και το μέγεθός τους. Τα χρώματα αρχίζουν από το κατάλευκο, το κίτρινο μέχρι το σκούρο μωβ. Μερικές είναι δίχρωμες. Οι ποικιλίες επίσης, διαφέρουν και ως προς το άρωμα και την περίοδο της άνθισής τους που διαρκεί από την αρχή έως το τέλος της άνοιξης.
Ανάλογα με το είδος και την ποικιλία, τα αρωματικά της λουλούδια βγαίνουν σε μεγάλες και εντυπωσιακές, κωνικές ταξιανθίες. Λέγεται πως αν ο χειμώνας είναι βαρύς, η πασχαλιά θα βγάλει πολλά άνθη. Αν πάλι, είναι ελαφρύς, θα βγάλει λιγότερα. Γενικά, είναι φυτό που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με ασθένειες και εχθρούς.

Οι Πασχαλιές έχουν ένα λεπτό άρωμα που πολλοί περιγράφουν ως μια μυρωδιά ενός τριαντάφυλλου που αναμειγνύεται με μια υποψία της βανίλιας. Είναι ιδανικό φυτό για κήπους αλλά και για γλάστρα που όμως θα πρέπει να είναι μεγάλη.

Συστατικά
Τα λουλούδια της πασχαλιάς, όπως και κάποια άλλα είδη λουλουδιών, περιέχουν στα πέταλά τους μεγάλες ποσότητες αλκαλοειδών που έχουν αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση.

Ιστορία και παράδοση
Η Πασχαλιά ήταν πολύ γνωστή από την αρχαιότητα. Η Ελληνική Μυθολογία αναφέρει ότι κάποτε υπήρχε μια πανέμορφη Νύμφη ή Σειρήνα που ο θεός Πάνας ερωτεύτηκε παράφορα. Η Νύμφη για να γλυτώσει από το θεό που την κυνηγούσε, μεταμόρφωσε τον εαυτό της σε αρωματικό θάμνο, τη γνωστή μας πασχαλιά.
Στη γλώσσα των λουλουδιών, τα μωβ άνθη της Πασχαλιάς συμβολίζουν τα πρώτα συναισθήματα της αγάπης, ενώ το λευκό αντιπροσωπεύει την νεανική αθωότητα.

Η πασχαλιά θεωρείται ένα πνευματικό φυτό που με το άρωμά του προάγει την σωματική, συναισθηματική και πνευματική θεραπεία.

Πολλοί χριστιανικοί μύθοι έχουν γραφτεί για την πασχαλιά. 
Ένας από αυτούς λέει ότι η πασχαλιά πρόσφερε τον ίσκιο της στην Παναγία μαζί με τον Ιωσήφ και το μικρό Χριστό, όταν φυγαδεύτηκαν στην Αίγυπτο για να τον σώσουν από το διωγμό του Ηρώδη. 
Η Παναγία το ευλόγησε, να μοσχοβολάει και να είναι πάντα γεμάτο με πανέμορφα λουλούδια. Ωστόσο το όνομά της η πασχαλιά το πήρε αργότερα. Όπως λέει ο μύθος, όταν σταυρώθηκε ο Ιησούς στο Γολγοθά, εκεί κοντά είχε φυτρώσει αυτό το δένδρο, που βλέποντας τη Σταύρωσή Του, από τη θλίψη του, μαράζωσε και μαράθηκε.
Τρεις μέρες αργότερα, μετά την Ανάσταση, το μικρό δένδρο ζωντάνεψε και μάλιστα γέμισε με πανέμορφα μωβ λουλούδια, για να γιορτάσει και αυτό, το χαρμόσυνο γεγονός. Αυτός είναι και ο λόγος που ονομάσθηκε πασχαλιά.
Η πασχαλιά χρησιμοποιείται πολύ, για τον στολισμό του Επιταφίου και της εκκλησίας τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς «ντύνεται» στο μωβ, βαμμένη με τη θλίψη της Μεγάλης Παρασκευής, κατά μία άλλη χριστιανική παράδοση, ενώ άλλες είναι λευκές για την ημέρα της Ανάστασης.

Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις
-Τα λουλούδια της Πασχαλιάς είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες Η μυρωδιά της είναι καταπραϋντική και χρησιμοποιείται από την Αρωματοθεραπεία, για προβλήματα άγχους και κατάθλιψης.

-Είναι αντιπυρετική, τονωτική και κατάλληλη, για όσους υποφέρουν από δυσπεψίες, φούσκωμα και διάρροια.

-Καταπολεμά τους ρευματισμούς.

-Το έλαιο της πασχαλιάς, εκτός από το ότι είναι αφροδισιακό, βοηθά στη χαλάρωση του νευρικού και μυϊκού συστήματος.

Άλλες δράσεις

Στη θεραπευτική μαγεία χρησιμοποιείται σαν έλαιο αποκατάστασης και επαναφοράς και γενικά σαν συστατικό φίλτρων που έχουν να κάνουν με το γάμο, τις ερωτικές σχέσεις και την ένωση των εραστών.

Παρασκευή
Για ρευματισμούς και τις πονεμένες αρθρώσεις, φτιάξτε την ακόλουθη συνταγή.
Σε ένα γυάλινο βάζο ρίξτε 100 γρ. άνθη πασχαλιάς και προσθέστε ½ λίτρο ελαιόλαδο. Κλείστε αεροστεγώς το βάζο και τοποθετείστε το στον ήλιο για 15 μέρες. Στη συνέχεια, σουρώστε το περιεχόμενο, πιέζοντας καλά τα άνθη, για να πάρετε τις πολύτιμες ουσίες τους. Τρίψτε τα πονεμένα σημεία πρωί και βράδυ.
Το έλαιο της πασχαλιάς μπορεί να καεί σε ειδικό αρωματιστή ή να φορεθεί στο σώμα, πάντοτε διαλυμένο σε κάποιο έλαιο βάσης ή νερό και ποτέ κατευθείαν στο σώμα. Μπορεί επίσης να αρωματίσει τα κεριά.

Προσοχή: Το παραπάνω άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό. 
Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συνταγή ή πριν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, ζητήστε τη γνώμη του κατάλληλου επαγγελματία υγείας ή διατροφολόγου. 
Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες.