Wednesday 2 November 2016

«Before The Flood» - Πριν από τον κατακλυσμό : Το ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή

«το ρολόι έχει σημάνει την τελευταία ώρα για τον πλανήτη»
...............

H κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. 
«Μπορούμε να δράσουμε πριν να είναι πολύ αργά;». 
Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο προσπαθεί να απαντήσει ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο οποίος ταξιδεύει από τις μακρινές όχθες της Γροιλανδίας έως τα φλεγόμενα δάση στη Σουμάτρα.

Ο Ντι Κάπριο, συνομιλεί με ισχυρές προσωπικότητες τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο Γραμματέας του Κράτους των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν, ο Πάπας Φραγκίσκος καθώς επίσης και με κορυφαίους ερευνητές της NASA, οικολόγους, επιστήμονες και ακτιβιστές.
Το «Before The Flood» παρουσιάζει με επιστημονικά δεδομένα την περιβαλλοντική κρίση, μας κάνει να κοιτάξουμε την καταστροφή που έχουμε καταφέρει και μας προτείνει τις λύσεις για να αποτρέψουμε τα χειρότερα.
Στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ στο 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το ρολόι έχει σημάνει την τελευταία ώρα για τον πλανήτη» και σημείωσε ότι εξαρτάται από όλους μας εάν θα αλλάξει η κατάσταση.

Ενόψει τον επικείμενων προεδρικών εκλογών στην Αμερική, δεν παρέλειψε να εξαπολύσει και πυρά εναντίον του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τράμπ , λέγοντας: 

«Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε ηγέτες που πιστεύουν το 2% της επιστημονικής κοινότητας που ισχυρίζεται ότι η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει και οι οποίοι στηρίζονται από λομπίστες. Αυτοί ζουν στην Παλαιολιθική εποχή». 
Και ζήτησε από τους Αμερικανούς πολίτες να κάνουν τη διαφορά με την ψήφο τους.

Τρακόσια εκατομμύρια παιδιά αναπνέουν τοξικό αέρα - 300 million children breathing toxic air

Έκθεση της UNICEF: 
Περίπου 300 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, δηλαδή ένα στα επτά, ζουν σε μια περιοχή όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνά έως και κατά έξι φορές τα διεθνή όρια.
Κάτι που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην παιδική θνησιμότητα, όπως αναφέρει σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα η UNICEF.
Η νέα αυτή έρευνα της UNICEF δημοσιεύθηκε μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μαρακές του Μαρόκου από τις 7 ως τις 18 Νοεμβρίου.
Η UNICEF θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία αυτή για να κάνει έκκληση στους ηγέτες σε όλο τον κόσμο ώστε να δράσουν άμεσα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις χώρες τους.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει σημαντικά στη θνησιμότητα περίπου 600.000 παιδιών μικρότερων των πέντε ετών ετησίως και απειλεί τη ζωή και το μέλλον εκατομμυρίων άλλων», κατήγγειλε ο Άντονι Λέικ γενικός διευθυντής της UNICEF.
«Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι όχι μόνο βλάπτουν τα πνευμόνια των παιδιών, αλλά επίσης μπορούν να περάσουν το προστατευτικό κάλυμμα του εγκεφάλου και να επηρεάσουν ανεπιστρεπτί την εγκεφαλική τους ανάπτυξη, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον τους», πρόσθεσε ο Λέικ, υπογραμμίζοντας ότι «καμία κοινωνία δεν μπορεί να αγνοήσει τη μόλυνση».

Βασιζόμενη σε δορυφορικές εικόνες, η έρευνα αυτή δείχνει ότι περίπου δύο δισεκατομμύρια παιδιά ζουν σε χώρες όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση –η οποία προέρχεται από τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων, την εκτεταμένη χρήση ορυκτών καυσίμων, την καύση απορριμμάτων– ξεπερνά τα όρια που είναι αποδεκτά για την ποιότητα του αέρα, τα οποία έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Από τα δύο δισεκατομμύρια παιδιά, τα 620 εκατομμύρια ζουν στη νότια Ασία, κυρίως στη νότια Ινδία.Άλλα 450 εκατομμύρια στην ανατολική Ασία, κυρίως στην Κίνα και 520 εκατομμύρια στην Αφρική, ενώ 450 εκατομμύρια στην περιοχή του Ειρηνικού.
Οι συντάκτες της έρευνας ερευνούν επίσης τη μόλυνση στο εσωτερικό των σπιτιών, η οποία προέρχεται από τη χρήση ξυλείας και κάρβουνου για τη θέρμανση και το μαγείρεμα, κάτι που συμβαίνει κυρίως στις φτωχές, γεωργικές οικογένειες στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ατμοσφαιρική μόλυνση και η μόλυνση του αέρα στο εσωτερικό των σπιτιών ευθύνονται για αναπνευστικές ασθένειες οι οποίες προκαλούν σχεδόν έναν στους δέκα θανάτους στα παιδιά μικρότερα των πέντε ετών