Friday 13 October 2017

Λουλούδια εξωτερικού χώρου ανθεκτικά για το χειμωνιάτικο μπαλκόνι!

Η λεβάντα είναι ένα πανέμορφο φυτό με άρωμα που δύσκολα θα δηλώσεις πως δε σου αρέσει. 
Καλλιεργείται και στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες μεσογειακές χώρες και είναι αρκετά ανθεκτική στη ζέστη και στο κρύο. 
Λεβάντα
Παρόλα αυτά, δεν είναι ανθεκτική και στην πίεση του αέρα, οπότε θα ήταν καλό να μην την εκθέτεις υπερβολικά σε σημεία που χτυπάει ο αέρας. 
Το ύψος της δεν αυξάνεται πολύ και τα λουλούδια της είναι μοβ και αν και διακριτικά, δεν υστερούν καθόλου σε ομορφιά. Το καλοκαίρι, η λεβάντα είναι ένας πολύ χρήσιμος φίλος, αφού έχει εντομοαπωθητικές ιδιότητες. 
Τα αιθέρια έλαια της λεβάντας χρησιμοποιούνται ευρέως για χαλαρωτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς, όπως και για αρώματα και αποσμητικά!
Αζαλέα
Ονομάζεται αλλιώς και ροδόδεντρο και έχει πραγματικά έναν τεράστιο αριθμό ποικιλιών. Κάποιες ποικιλίες αζαλέας παραμένουν χαμηλές και μπορούν να παραμείνουν σε μικρές γλάστρες στο μπαλκόνι σου. 
Ωστόσο, υπάρχουν άλλες ποικιλίες που γίνονται μεγάλοι θάμνοι, ικανοί να φτάσουν τα 5 μέτρα σε ύψος. Τα λουλούδια της είναι συνήθως μοβ, ή ροζ και έχουν ένα πολύ λεπτό άρωμα. Ως φυτό, η αζαλέα δεν έχει αντοχή ούτε στο υπερβολικό κρύο, ούτε στην υπερβολική ζέστη. 
Συνεπώς, το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι οι εποχές που είναι πιθανότερο να ευδοκιμήσει. Ανήκει και στα λουλούδια που είναι κατάλληλα για εσωτερικούς χώρους, πράγμα που σημαίνει ότι το χειμώνα μπορείς να φέρεις τη γλάστρα με την αζαλέα μέσα στο σπίτι, για να μην κινδυνέψει από το κρύο. 
Αν πρέπει να προσέξεις κάτι για να τη διατηρήσεις υγιή, είναι να φροντίζεις για το πότισμα της κάθε 2- 3 μέρες.
Καλλιστήμονας
Ο καλλιστήμονας είναι ένα φυτό με λουλούδια τόσο ιδιαίτερα, ώστε δύσκολα ξεχνάς τη μορφή τους. Μπορεί να καταταχθεί στα λουλούδια εξωτερικού χώρου ανθεκτικά στο κρύο, αλλά όχι και στο ψύχος. 
Ανθίζει την άνοιξη και το φθινόπωρο και αν δεν κλαδευτεί, μπορεί να πάρει τη μορφή μεγάλου θάμνου και να περιορίσει το χώρο στο μπαλκόνι σου. Συνεπώς, είναι καλό να φροντίζεις για το κλάδεμα του, αν θέλεις να παραμείνει περιορισμένος. 
Τα άνθη τους είναι, συνήθως, κόκκινα και αποτελούνται από πάρα πολλούς στήμονες. Πέρα από τις ανάγκες του για κλάδεμα 1- 2 φορές το χρόνο, ο καλλιστήμονας δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Μπορείς να τον ποτίζεις κάθε λίγες μέρες, όταν το χώμα του είναι στεγνό και να του επιτρέπεις την οπτική επαφή με το φως του ήλιου.
Ορτανσία
Η ορτανσία ανήκει στα λουλούδια που είναι πολύ πιθανό να συναντήσεις στις ελληνικές αυλές. Παρόλα αυτά, δεν καλλιεργείται σε πολλά σημεία στην Ελλάδα. Είναι θαμνώδες φυτό, το οποίο μπορεί να φτάσει από 40 εκατοστά, έως 2,5 μέτρα ύψος, ανάλογα με το είδος του. 
Γενικά, είναι ένα από τα λουλούδια εξωτερικού χώρου ανθεκτικά στο κρύο, τα οποία θα μπορείς να απολαύσεις και την άνοιξη. Είναι καλό να μην την εκθέτεις άμεσα στο φως του ήλιου, καθώς προτιμά κάπως πιο σκιερά μέρη. 
Τα άνθη της είναι, συνήθως, ροζ, ή μπλε και σχετικά μικρά σε σχέση με τα φύλλα της.
Κάτι που ίσως να μην ήξερες, είναι ότι έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις τα χρώματα των ανθών της ορτανσίας κατά βούληση. Βέβαια, βασική προϋπόθεση είναι να έχεις το χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθείς πραγματικά μαζί της.
 
Τι εννοούμε με αυτό; 
Τα λουλούδια της ορτανσίας μορφοποιούνται ως προς το χρώμα, ανάλογα με το pH του εδάφους. Συνεπώς, αν θέλεις οι γλάστρες με τις ορτανσίες σου να αποκτήσουν ροζ λουλούδια, πρέπει να τις φυτέψεις σε χώμα αλκαλικό. Αντιθέτως, αν επιθυμείς να δεις μπλε λουλούδια, θα πρέπει να αυξήσεις την οξύτητα του εδάφους, αγοράζοντας όξινο χώμα.
Φρέζια
Αναζητείς ένα λουλούδι όμορφο και αρωματικό, αλλά ταυτόχρονα μικρό, ώστε να χωράει άνετα στις μικρές γλάστρες του μπαλκονιού σου; Μια ιδέα για σένα είναι η φρέζια. 
Η φρέζια παραμένει πάντα σε σχετικά μικρό ύψος (περίπου 50 εκατοστά) και έχει ένα υπέροχο άρωμα, γεγονός που την κατατάσσει στα πιο αγαπημένα λουλούδια για ανθοδέσμες. Περιλαμβάνει πολυάριθμες ποικιλίες, κάποιες εκ των οποίων έχουν απλά, ενώ άλλες διπλά άνθη. Από άποψη χρωμάτων, οι φρέζιες προσφέρουν πραγματικά πολλές επιλογές. 
Μπορείς να συναντήσεις φρέζιες λευκές, κίτρινες, πορτοκαλί, μπλε, πράσινες και μοβ και άλλα χρώματα. Ωστόσο, είναι καλό να θυμάσαι πως πρόκειται για ένα ευαίσθητο λουλούδι στις αντίξοες καιρικές συνθήκες. 
Συνεπώς, προτείνεται να τοποθετήσεις τις γλάστρες με τις φρέζιες σε προστατευμένο σημείο του μπαλκονιού σου, όπου δεν τις πιάνει πολύ ο αέρας. Εναλλακτικά, μπορείς να τις εμπιστευθείς σαν λουλούδια εσωτερικού χώρου. 
Τέλος, μπορείς να έχεις υπόψιν σου ότι οι φρέζιες αντέχουν έως και πάνω από 10 μέρες στο ανθοδοχείο, αρκεί να έχουν φρέσκο νερό.
Παχύφυτα
Στην οικογένεια των παχύφυτων ανήκουν και οι γνωστοί σε όλους μας κάκτοι. Τα παχύφυτα περιλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα καλλωπιστικών φυτών για το σπίτι και το μπαλκόνι. 
Κάποια από αυτά τα φυτά ανθίζουν, αποκαλύπτοντας όμορφα και διακριτικά άνθη. 
Πρόκειται για κατεξοχήν λουλούδια εξωτερικού χώρου ανθεκτικά στο κρύο, τα οποία μπορούν άνετα να επιβιώσουν και μέσα στο σπίτι. Τα παχύφυτα αγαπούν το φως της μέρας, αλλά δεν αγαπούν την έντονη ζέστη. Συνεπώς, ίσως είναι προτιμότερο να φυτέψεις τα παχύφυτα σου το φθινόπωρο. 
Ο σκοπός είναι να υπάρχει ακόμα αρκετό φως της ημέρας, αλλά χωρίς υπερβολική ζέστη. Από άποψη συντήρησης, δε χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Η αιτία είναι ότι το χώμα τους διατηρεί αρκετή υγρασία για μέρες μετά το πότισμα, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται συχνό πότισμα.
🌺🌻🌼
Ανακάλυψες τα λουλούδια εξωτερικού χώρου ανθεκτικά στο κρύο που θέλεις να κοσμήσουν το χειμερινό μπαλκόνι σου; 
Δεν υπάρχει λόγος να ματαιοπονείς για τη σωστή καλλιέργεια και τη φροντίδα τους! 
Επικοινώνησε σήμερα με τους ανθρώπους της πλατφόρμας μας και πάρε προσφορές από έμπειρους και αξιολογημένους επαγγελματίες που θα αναλάβουν τη φροντίδα των φυτών σου, για να τα χαίρεσαι χωρίς ανησυχίες!

No comments:

Post a Comment