Sunday 2 August 2009

Ο θάνατος των πελαργών

Δεκάδες πελαργοί που είχαν ξεκινήσει το μακρύ αποδημητικό ταξίδι τους για την Αφρική, βρήκαν... «κεραυνοβόλο» θάνατο τις προηγούμενες ημέρες στον Χάρακα της Αττικής, πάνω... σε πυλώνες της ΔΕΗ που κάθισαν για να ξαποστάσουν!
 .
Δεκάδες πελαργοί βρήκαν ακαριαίο θάνατο από ηλεκτροπληξία σε πυλώνες της ΔΕΗ,
ενώ κάποια πουλιά γλίτωσαν με τραύματα.
Με κοινή επιστολή προς τη ΔΕΗ,
η οργάνωση ΑΝΙΜΑ και η Δ ΚΟΣΕ ζήτησαν τη λήψη μέτρων

Από τις 16 έως και τις 19 Αυγούστου ένας μεγάλος αριθμός πελαργών που βρισκόταν σε φάση αποδημίας, τραυματίστηκαν θανάσιμα από ηλεκτροπληξία στους πυλώνες που είναι εγκατεστημένοι περίπου 500 μέτρα από τη θάλασσα στο 62ο χιλιόμετρο της παραλιακής Λεωφόρου Αθηνών - Σουνίου.
Θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας που έσπευσαν επιτόπου εντόπισαν προχθές το απόγευμα δέκα νεκρούς πελαργούς, ενώ ένας ακόμα βρέθηκε βαρύτατα τραυματισμένος και εστάλη στον σύλλογο προστασίας ΑΝΙΜΑ, όπου γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρηθεί στη ζωή.

Μαρτυρίες των περιοίκων αναφέρουν μάλιστα ότι ο αριθμός των νεκρών και των τραυματισμένων πελαργών στους ίδιους πυλώνες ήταν πολύ μεγαλύτερος (περίπου 50 πουλιά) από αυτόν που εντόπισαν οι θηροφύλακες, αλλά οι σοροί τους απομακρύνθηκαν από κατοίκους της περιοχής τις προηγούμενες ημέρες, λόγω της δυσωδίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της κυνηγετικής Ομοσπονδίας, ανάλογα κρούσματα ηλεκτροπληξίας μεγάλων αποδημητικών πουλιών συνέβησαν και σε περιοχή της Αναβύσσου.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι στην οργάνωση ΑΝΙΜΑ είχε ήδη αποσταλεί από την περιοχή ένας ακόμα τραυματισμένος πελαργός, μία μέρα πριν επιληφθούν του περιστατικού οι θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας.
Κάτοικοι
Κάτοικοι του Χάρακα δήλωσαν στο «Εθνος» ότι στους ίδιους πυλώνες σκοτώνονται κάθε χρόνο πελαργοί, αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Ο βιοοικολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ε. Χατζηνίκος πιστεύει ότι οι συγκεκριμένοι πελαργοί προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του Σπερχειού, που χρησιμοποιούν τον Χάρακα ως «σταθμό» ξεκούρασης πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον νότο.
Ολα αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν δυστυχώς ότι στην περιοχή υφίσταται μία «σταθερή» ροή ατυχημάτων στις ίδιες ακριβώς εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, με θύματα συνήθως πελαργούς... που μετακινούνται προς τον νότο. 
Το αμέσως επόμενο διάστημα μάλιστα (αρχές έως μέσα Σεπτεμβρίου) που η φάση της αποδημίας θα βρίσκεται στην κορύφωσή της, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει αύξηση των παρόμοιων ατυχημάτων, αν δεν μεσολαβήσει μία έγκαιρη τεχνική διευθέτηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ. Χθες, με κοινή επιστολή τους προς τη Διεύθυνση της ΔΕΗ, η οργάνωση ΑΝΙΜΑ και η Δ ΚΟΣΕ ζήτησαν τη λήψη μέτρων και έθεσαν στη διάθεσή της το εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτουν για την αντιμετώπιση της κατάστασης...
 

No comments:

Post a Comment