Wednesday, 8 July 2009

El Niño... καιρός να σοβαρευτούμε...

Κλιματικό χάος εξαιτίας μιας επιδείνωσης του φαινομένου «Ελ Νίνιο» προβλέπουν οι επιστήμονες. Ξηρασία και πλημμύρες σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και εκτόξευση του επιπέδου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, εξαιτίας των πυρκαγιών, είναι οι καταστροφικές συνέπειες ενός πιο απειλητικού «Ελ Νίνιο», που πιθανότατα θα πυροδοτήσει η κλιματική αλλαγή. 
Περιμένουν δυναμική επανεμφάνιση του «Ελ Νίνιο»

Με τον φαινομενικά «αθώο» όρο «Ελ Νίνιο» (στα ισπανικά σημαίνει «μικρό αγόρι») χαρακτηρίζεται ένα φαινόμενο αλληλεπίδρασης ωκεανού - ατμόσφαιρας, το οποίο συνδέεται με γιγάντιες δραστηριότητες πλανητικής κλίμακας.
Θερμά θαλάσσια ρεύματα ανεβάζουν τη θερμοκρασία των τροπικών υδάτων του Ειρηνικού, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν την κίνηση των ανέμων και οδηγούν σε βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές και σε ξηρασία σε άλλες, αλλάζοντας το κλίμα σε όλο τον κόσμο.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα δημιουργήσει μια επιδείνωση του «Ελ Νίνιο» είναι η έκλυση τεράστιας ποσότητας αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ξηρών δασών, ενώ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του κλιματολογικού φαινομένου και της ξηρασίας στη Νοτιοανατολική Ασία.

Στη διάρκεια του εντονότατου «Ελ Νίνιο» της περιόδου 1997-1998, οι πυρκαγιές στη Νοτιoανατολική Ασία προκάλεσαν την εκπομπή 2,9 έως 9,4 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που οδήγησε στην εκτόξευση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Το «Ελ Νίνιο» έκανε τελευταία φορά την εμφάνισή του το 2006.

Πεθαίνουν τα γριβάδια

Κατά δεκάδες εκβράζονται νεκρά τα γριβάδια στις όχθες της τεχνητής λίμνης Περδίκκα στην Πτολεμαϊδα Κοζάνης. Εδώ και 10 μέρες οι ψαράδες της περιοχής βρίσκουν νεκρά τα ψάρια κάθε πρωί, ενώ το περίεργο είναι πως θύματα του περίεργου συμβάντος είναι μόνο τα γριβάδια κι όχι οι κέφαλοι, οι γουλιανοί, οι ζαργάνες, οι πέρκες και τα άλλα είδη της λίμνης.
 .
 
Η τεχνητή λίμνη Περδίκκα στην Πτολεμαϊδα όπου παρατηρείται το παράξενο φαινόμενο μαζικού θανάτου γριβαδιών
 Η τεχνητή λίμνη Περδίκκα στην Πτολεμαϊδα όπου παρατηρείται το παράξενο φαινόμενο μαζικού θανάτου γριβαδιών
.
Τα μέλη του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Πτολεμαϊδας υποστηρίζουν ότι τα γριβάδια είναι χτυπημένα από βίδρες, οι αρχές όμως αναμένουν τις αναλύσεις των δειγμάτων του νερού που γίνονται στο εργαστήριο του τοπικού ΑΗΣ και στο παράρτημα του Χημείου στην Κοζάνη, για να βγάλουν επίσημη ανακοίνωση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πάνω από 150 νεκρά γριβάδια έχουν καταμετρηθεί τις τελευταίες μέρες, αριθμός που όμως κρίνεται υπερβολικός από τους ψαράδες.
«Ο αριθμός των νεκρών ψαριών δεν είναι τόσο μεγάλος. Όλα τα γριβάδια είναι χτυπημένα από βίρδες και κάποια από αγκίστρια ψαράδων που βγάζουν άλλα ψάρια κι αυτά απλώς εγκαταλείπουν τα γριβάδια», υποστήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Πτολεμαϊδας, Κώστας Τσακιρίδης.
Ερωτηματικά
Το φαινόμενο παρατηρείται για πρώτη φορά και παραμένει ανεξήγητο. Ψαράδες και κάτοικοι της περιοχής μαζεύουν τα νεκρά ψάρια και τα θάβουν, αναρωτιούνται ωστόσο τι μπορεί να οδηγεί τα γριβάδια σε μαζικό θάνατο.
Δύο φορές έκανε αυτοψία ο ιχθυολόγος, προϊστάμενος του τμήματος Αλιείας της νομαρχίας Κοζάνης, Αστέριος Πάπιστας, και έχει δώσει δείγματα νερού της λίμνης για ανάλυση, τόσο στο Χημείο όσο και στο εργαστήριο του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας. Εκείνο που του κάνει εντύπωση είναι πως ψοφούν μόνο τα γριβάδια κι όχι άλλα είδη ψαριών, ενώ τις τελευταίες μέρες δεν παρατηρήθηκε όξινη βροχή στην περιοχή. Δεν αποκλείεται να έπεσε στο νερό κάποιο φυτοφάρμακο, συστατικό του οποίου σκοτώνει μόνο τα γριβάδια, δεν μπορεί όμως προς το παρόν να πει τίποτε με βεβαιότητα.
«Είναι πραγματικά περίεργο το φαινόμενο, αλλά σύντομα θα βρεθεί απάντηση. Κάναμε δύο φορές αυτοψία και πήραμε δείγμα νερού. Αν πάντως ευθυνόταν το νερό, θα επηρεάζονταν και τα άλλα είδη ψαριών. Νομίζω ότι σε λίγες μέρες θα είμαστε σε θέση να πούμε επίσημα τι συνέβη και πώς θα αντιμετωπιστεί περαιτέρω η καταστροφή και ο μαζικός θάνατος των γριβαδιών», μας είπε ο κ. Πάπιστας.
Η λίμνη Περδίκκα είναι τεχνητή, κατασκευάστηκε το 1962 από τους Γερμανούς, αλλά το ασβεστολιθικό της υπόβαθρο έχει ως συνέπεια να μην μπορεί να συγκρατήσει όλο το νερό. Είναι πλούσια σε ψάρια και πρόσφατα εμπλουτίστηκε με 40.000 γόνους κυπρίνου, ενώ πριν από έναν μήνα έγινε εκεί το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κυπρίνου, που ανέδειξε τους 8 αθλητές -ερασιτέχνες ψαράδες-, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τον Οκτώβριο στη Γαλλία.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ritzal@pegasus.gr

Βοήθησε και συ στην προστασία της Πάρνηθας

Άτομα πρόθυμα να συμμετάσχουν ενεργά στην προστασία του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας ζητά άμεσα ο Ε.ΔΑΣ.Α. (Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής) που επί 23 συναπτά έτη δραστηριοποιείται στο Δρυμό.
Σκοπός είναι η στελέχωση ομάδας εθελοντών για ολόκληρη της αντιπυρική περίοδο (μέχρι και 15 Οκτωβρίου) που στόχο έχει τον εντοπισμό εστιών φωτιάς ή και άλλων δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να απειλήσουν το αλώβητο από την πυρκαγιά του 2007 δασικό κομμάτι της Πάρνηθας και της περιφερειακής ζώνης της, και την άμεση ειδοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας ή του αρμόδιου Δασαρχείου.
 
Ο Ε.ΔΑΣ.Α. είναι περιβαλλοντικό μη κερδοσκοπικό σωματείο, με κυριότερο σκοπό του την κινητοποίηση των κατοίκων της Αττικής στην εθελοντική δασοπυροφύλαξη, δασοπυρόσβεση και αναδάσωση των βουνών της Αττικής, καθώς και την παροχή βοήθειας, στο μέτρο του δυνατού, προς τις υπηρεσίες κατάσβεσης ορεινών δασικών πυρκαγιών ενώ συνεργάζεται με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα κατά τόπους Δασαρχεία της Αττικής.
 
Οι πυροφυλάξεις λαμβάνουν χώρα στα στεγασμένα πυροφυλάκια της Σκίπιζας και της Μόλας υπό την επίβλεψη των εκπαιδευμένων για το σκοπό αυτό μελών -εθελοντών του Ε.ΔΑΣ.Α., που βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Πάρνηθας, το Δασαρχείο και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
 
Σχολιάζοντας την αναγκαιότητα για συμμετοχή περισσότερων πολιτών στην προστασία του εναπομείναντος δάσους στον Εθνικό Δρυμό, ο συντονιστής και η βοηθός συντονισμού πυροφυλάξεων του Ε.ΔΑΣ.Α, Τάσος Μπούρκουλας και Στέλλα Αλισάνογλου, αναφέρουν χαρακτηριστικά:
«Η Πάρνηθα είναι υπόθεση όλων μας και όχι μόνο των μελών του Ε.ΔΑΣ.Α. Είναι σίγουρο ότι εάν ο καθένας από τα πέντε εκατομμύρια των Αθηναίων αφιέρωνε ένα βράδυ του καλοκαιριού του στην Πάρνηθα, η φύλαξή της θα ήταν ευκολότερη και αποτελεσματικότερη».

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνείτε με το σωματείο στα:
Τηλ: 210 5200-680 / FAX: 210 5200-681
Website: www.edasa.gr
Αγ. Κωνσταντίνου 12 Αθήνα Τ.Κ.1043

Χάθηκαν 869 είδη σε κίνδυνο άλλα 16.928

Εξωπραγματικός ο στόχος του ΟΗΕ για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας, σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η οποία εκδίδει την επίσημη «κόκκινη λίστα» των απειλούμενων ειδών.

«Η βιοποικιλότητα συνεχίζει να φθίνει, συμβαίνει παντού», προειδοποίησε ο Ζαν-Κριστόφ Βι, κύριος συγγραφέας της έρευνας. 

Χάθηκαν 869 είδη σε κίνδυνο άλλα 16.928
Το 2002 οι χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη της Συνθήκης Βιοποικιλότητας του ΟΗΕ, καθώς και στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη, έθεσαν ως στόχο να σταματήσει η μείωση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας έως το 2010.
Η ανάλυση της οργάνωσης έδειξε ότι έχουν εξαφανιστεί 869 είδη, ενώ ακόμη 290 βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης ή έχουν εκλείψει.
Σε κίνδυνο εξαφάνισης βρίσκονται 16.928 είδη, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ένα στα τρία αμφίβια, ένα στα οκτώ πτηνά και ένα στα τέσσερα θηλαστικά.