Friday, 9 April 2010

Το αλεπουδάκι που έγινε pet!

Το βρήκαν στο δάσος ορφανό κουτάβι 10 ημερών, το πήγαν σπίτι και όταν το άφησαν ξανά στο δάσος, αυτό γύρισε πίσω: είχε μάθει να ζει στο σπίτι.
.
Ο 
Στιβ, η σύζυγός του και η κατοικίδια, πια, αλεπουδίτσα τους
Ο Στιβ, η σύζυγός του και η κατοικίδια, πια, αλεπουδίτσα τους
Βρέθηκε μωράκι, μόλις 10 ημερών, πριν από 7 χρόνια, έξω από την εκκλησία του χωριού Hassocks στο δυτικό Σάσεξ της Αγγλίας. 
Είχε χαθεί από τη μάνα της και τα αδερφάκια της. Την πήγαν στο pet shop του χωριού, όπου προσαρμόστηκε γρήγορα και συμβιώνει αρμονικά με όλα τα άλλα ζώα. 

Τρώει ξηρά τροφή για γάτες, αλλά το αγαπημένο της φαΐ είναι κοτόπουλο με μέλι! Είναι φιλική, ήσυχη, αλλά και παιχνιδιάρα και απολαμβάνει όσο τίποτα τα χάδια.
Θα υπέθετε κανείς ότι πρόκειται για γάτα. Κι, όμως, πρόκειται για αλεπού! Μια αλεπού διαφορετική από τις άλλες, όχι τόσο γιατί δεν ζει στο δάσος, αλλά πρωτίστως γιατί επιλέγει (!) να ζει ως κατοικίδιο. Όλη μέρα βρίσκεται στο pet shop, ενώ τα βράδια κοιμάται σε διαμέρισμα, πάνω από το μαγαζί, που της έχει παραχωρήσει ο επί 36 χρόνια ιδιοκτήτης του pet shop, ο 56χρονος Στιβ Εντιγκτον.
 
«Όταν έγινε 14 εβδομάδων την πήγα στο δάσος για να ζήσει στο φυσικό της περιβάλλον, αλλά επέστρεψε ύστερα από λίγες ώρες», λέει στην «Ε» ο κ. Εντιγκτον. Βέβαια, τονίζει ότι «ποτέ δεν την έκλεισα σε κλουβί και στο διαμέρισμα αφήνω το παράθυρο πάντα ανοιχτό, σε περίπτωση που θελήσει να φύγει. Όμως, εκείνη τόσα χρόνια τώρα δεν πάει πουθενά».
Γιατί η 7χρονη πια αλεπού αρνείται πεισματικά να εγκαταλείψει το διαμέρισμά (!) της; Τι ήταν εκείνο που την έκανε να επιστρέψει -ύστερα από λίγες ώρες μάλιστα- αφότου την άφησε στο στοιχείο της; Οι περισσότεροι θα έλεγαν ότι επέστρεψε γιατί εκεί βρίσκει τροφή. Εμείς διαφωνούμε! 
Πιστεύουμε ότι ο λόγος που επέστρεψε είναι γιατί ήξερε ότι εκεί την περίμενε μια ζεστή αγκαλιά!
Ωστόσο, ο Στιβ υπογραμμίζει ότι «προσαρμόστηκε τόσο γρήγορα γιατί ήταν μόλις 10 ημερών όταν μου την έφεραν, σε συνδυασμό με το ότι δεν έχει αποκοπεί από το φυσικό της περιβάλλον, αφού κάθε βράδυ την πηγαίνω βόλτα στο δάσος, όπου μπορεί να είναι αλεπού. Συνιστώ, λοιπόν, σε κάποιον που θέλει να υιοθετήσει αλεπού, να το κάνει μόνο στην περίπτωση που το ίδιο το ζώο το επιθυμεί».
Ελάχιστες είναι οι ώρες που μένει μόνη της στο διαμέρισμα, μια και ο Στιβ...
περισσότερα...

Μαζί με την άνοιξη ήρθαν και οι φόλες
Τι μπορείτε να κάνετε για τις φόλες - Νομικό πλαίσιο

«Η βία εις βάρος των ζώων αποτελεί ίσως την πρώτη ένδειξη, ένα σήμα προειδοποίησης για μελλοντική επιθετική συμπεριφορά, που μπορεί να καταλήξει ακόμη και στο έγκλημα»
hamomilaki

«Η σχέση μεταξύ βαναυσότητας κατά των ζώων και βίαιου εγκλήματος κατά των ανθρώπων είναι ξεκάθαρη. Μπορούμε να μειώσουμε τα βίαια εγκλήματα κατά των ανθρώπων μειώνοντας τα βίαια εγκλήματα κατά των ζώων»
hamomilaki 



Καθημερινά η στήλη λαμβάνει δεκάδες μηνύματα για φόλες που σκορπίζονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και δυστυχώς έχουν κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν εκατοντάδες αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα.
Οι φιλόζωοι που έχουν αγανακτήσει βλέποντας τα ζώα που φροντίζουν να χάνονται τόσο άδικα απευθύνουν έκκληση στην πολιτεία, και ιδιαίτερα στους δήμους, να λάβουν μέτρα προκειμένου να προφυλαχθούν τα ζώα τους και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι.
Οι τελευταίες περιοχές που μας δήλωσαν πως έχουν πέσει φόλες είναι:
* Περιστέρι κοντά στη Θηβών
* Ρόδος όπου πέταξαν φόλες ακόμα και μέσα σε αυλές σπιτιών
* Νέα Μάκρη - Μάτι Αττικής,  
* Γέρακας
* Κρυονέρι
* Σύρος στη γειτονιά των ταξιαρχών
* Μαρούσι στην Περικλέους
* Ανθούσα
* Κρήτη στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου
* Κυψέλη
* Γλυφάδα γύρω από τα φοινικόδεντρα και 
* Κόρινθος - Λουτράκι.
Οι φιλόζωοι των περιοχών αυτών προσπαθούν να σώσουν όσα ζώα γλύτωσαν από τα χέρια των αδίστακτων, πλένοντας καθημερινά τα πεζοδρόμια και έχοντας πάντα στην κατοχή τους ενέσεις ατροπίνης. Θα παραμείνουν άραγε όλα αυτά τα εγκλήματα χωρίς τιμωρία; 
enet

Τι να κάνετε εάν βρείτε ένα ζώο που έχει δηλητηριαστεί

* Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση δηλητηρίασης ενός ζώου;
* Ξέρετε να ξεχωρίζετε τα δηλητήρια;
* Τι κάνουμε νομικά όταν δούμε δηλητηριασμένο ζώο;
* Διαβάστε ιατρικές και νομικές συμβουλές για να είστε πάντα ενήμεροι και έτοιμοι..

1. ΤΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:
Εντομοκτόνα, Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο) και τριμμένα γυαλιά αναμεμειγμένα με γευστικότατο φαγητό κονσέρβα, λουκάνικα, ωμό κρέας. 
Τα τριμμένα γυαλιά συνήθως δίνονται μέσα σε κιμά. Τα δηλητήρια αυτά προκαλούν αφάνταστο πόνο στα ζώα. 
Για τα 2 πρώτα υπάρχουν αντίδοτα. Για τα τριμμένα γυαλιά όχι. Η στρυχνίνη δε περιλαμβάνεται διότι δε πωλείται (νόμιμα…) στην Ελλάδα.

2. ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΕΑΝ ΕΝΑ ΖΩΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
Οργανοφωσφορικά δηλητήρια (εντομοκτόνα σε υγρό ή σκόνη) : σιελόρροια, έντονη δακρύρροια, μύσις (σμίκρυνση) της κόρης του οφθαλμού, μυϊκά τινάγματα, ασθματική αναπνοή, τρέμουλο, σπασμοί, κώμα.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Πηγαίνετε το ζώο σε κτηνίατρο το γρηγορότερο. Εν τούτοις για να δώσετε τη δυνατότητα στο ζώο να επιβιώσει θα πρέπει να μάθετε να δίνετε τις πρώτες βοήθειες.
Α) Προκαλέστε εμετό: Δώστε αλάτι ή σόδα φαγητού διαλυμένο σε χλιαρό νερό (30 – 60 cc διαλύματος). Μετά τον εμετό, ταμπλέτες ενεργού άνθρακα καθυστερούν την απορρόφηση του δηλητηρίου, αλλά αυτή τη στιγμή τις βρίσκουμε λίγο δύσκολα στην Ελλάδα.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Εάν το ζώο δείχνει σημάδια νευρικότητας όπως τρέμουλο, ζάλη, κατάρρευση, μη προσπαθήσετε να δώσετε εμετικό, μπορεί να προκληθεί πνευμονία εξ εισροφήσεως. Συνεχίστε με το επόμενο στάδιο.
Β) Κάνετε ένεση ατροπίνης (1 φιαλίδιο σε γάτα ή μικρόσωμο ζώο, 2 ή 3 φιαλίδια σε μεγαλόσωμο ζώο). Η ενδοφλέβια χορήγηση έχει τη γρηγορότερη απορρόφηση, η ενδομυϊκή απορροφάται πιο αργά και η υποδόρια ακόμα αργότερα.

Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο): Μερικές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα για 2– 3 μέρες. Κατόπιν εμφανίζονται στο σώμα ή τα ούλα κηλίδες κόκκινες, μοβ ή σκούρες μπλε, σημάδι εσωτερικής αιμορραγίας. Τα ούλα θα είναι πολύ αναιμικά. Η Βαρφαρίνη καταστρέφει το μηχανισμό πήξεως του αίματος και έτσι το ζώο μπορεί να αιμορραγεί από τη μύτη, το στόμα, το πέος, το πρωκτό, όπως και εσωτερικά.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Κονάκιον (Βιταμίνη Κ) για να βοηθηθεί η πήξη του αίματος, σε ενέσιμο διάλυμα, δόσης 5 – 20 mg, ανάλογα το μέγεθος και βάρος του ζώου.

Τριμμένα Γυαλιά: Η πιο θανατηφόρα μέθοδος, χωρίς αντίδοτο. Όμως το ζώο πρέπει να μεταφερθεί σε κτηνίατρο το γρηγορότερο για να γίνει προσπάθεια διάσωσης.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όταν ένα ζώο έχει δηλητηριαστεί από εντομοκτόνα ή τριμμένα γυαλιά είναι πολύ ευαίσθητο στο φως και τον θόρυβο, προστατέψτε το. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο). Επειδή όμως συνήθως δε γνωρίζουμε για τι δηλητήριο πρόκειται το καλύτερο είναι κατά τη μεταφορά σε κτηνίατρο να έχετε το ζώο σκεπασμένο, ήσυχο και άνετο.

3. ΕΑΝ ΤΟ ΖΩΟ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ:
Νόμος 1197 (1981): "Όποιος σκοτώνει, κακοποιεί ή απειλεί ζώα που προστατεύονται από την ισχύουσα νομοθεσία ή τα εγκαταλείπει τιμωρείται σύμφωνα με το Άρθρο 8 του ποινικού κώδικα".

Νόμος 3617 (1992): "Κανείς δε μπορεί να υποβάλλει οποιοδήποτε ζώο, σε αναίτιο πόνο, αγωνία ή στρες. Κανείς δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπει το κατοικίδιο του".
Η εφαρμογή αυτού του νόμου έχει ανατεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών (Δήμοι, Κοινότητες) και στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως (Αστυνομία). Μπορείτε λοιπόν να αναφέρετε το περιστατικό στον Δήμο και στην Αστυνομία της περιοχής. Δεν είστε υποχρεωμένοι να ξέρετε ποιος δηλητηρίασε τα ζώα. Κάντε μήνυση κατ’ αγνώστων. Τοξικολογική εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αποδεικτικό στοιχείο. Να επιμένετε επίσης να καταγραφή το γεγονός στο βιβλίο συμβάντων.

Επίσης θα πρέπει να αναφέρετε το γεγονός στον κτηνίατρο και στο φιλοζωικό σωματείο της περιοχής και εάν μπορείτε να έχετε φωτογραφίες του περιστατικού.

Εάν ξέρετε ποιος δηλητηρίασε τα ζώα μπορείτε να κινηθείτε δικαστικά. Οι αποδείξεις που χρειάζεστε είναι:
1) Ένας μάρτυρας
2) Όνομα και διεύθυνση του ατόμου που δηλητηρίασε τα ζώα
3) Τοξικολογική εξέταση – αναφορά του αιτίου του θανάτου, από το Τοξικολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εάν ζείτε εκτός Αθηνών ρωτείστε την Αστυνομία για το κοντινότερο νόμιμο Τοξικολογικό Εργαστήριο. Εάν έχουν χρησιμοποιηθεί τριμμένα γυαλιά, δείγμα από το στομάχι του ζώου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τοξικολογική εξέταση.

4. ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ :- Στειρώστε τα αδέσποτα της γειτονιάς σας, ώστε να μην γεννηθούν νέα θύματα.
- Μην προσπερνάτε όσα κουταβάκια ή γατάκια συναντάτε στο δρόμο, δε θα επιβιώσουν, προσπαθήστε να βρείτε σπίτια γι’ αυτά. Μία φωτογραφία, ένα κειμενάκι που περιέχει μία μικρή περιγραφή του ζώου συν το τηλέφωνό σας και η αποστολή τους σε εφημερίδες και περιοδικά που δημοσιεύουν δωρεάν αγγελίες μπορεί να είναι αρκετά για να τους σώσουν τη ζωή!
- Στειρώστε το δικό σας ζώο για να αποτρέψετε την γέννηση ανεπιθύμητων σε εσάς ζώων. Πολλά εγκαταλελειμμένα ζώα προέρχονται από σπίτια. Ποιος τα εγκαταλείπει; Όχι βέβαια η μητέρα τους..!
- Προστατέψτε το δικό σας ζώο. Πολλά ζώα δηλητηριάστηκαν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι ή σε μία βόλτα.
- Μην εγκαταλείπετε το κατοικίδιο σας. Ο νόμος το απαγορεύει, δε θα επιβιώσει στο δρόμο, πιθανότατα θα πεθάνει δηλητηριασμένο.

5. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΔΑΤΕ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ:
Βρείτε κάποιον μάρτυρα. Μαζέψτε το δηλητήριο και στείλτε το για τοξικολογική ανάλυση. Αναφέρετε το περιστατικό στην Αστυνομία μέσα σε 24 ώρες, εάν μπορείτε δώστε το όνομα και τη διεύθυνση του ατόμου που είδατε. Αυτή η περίπτωση μπορεί να εκδικασθεί με Αυτόφωρη διαδικασία μέσα σε 48 ώρες (Αυτόφωρο).

6. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙ ΖΩΑ:Αναφέρετε το γεγονός στην Αστυνομία.
Θα βοηθούσε εάν είχατε μάρτυρα (όχι συγγενικό σας πρόσωπο). Δώστε το όνομα και την διεύθυνση του ατόμου που απειλεί (εάν το ξέρετε) και ζητείστε από την Αστυνομία να επισκεφθεί το άτομο αυτό σαν προειδοποίηση. Εάν η απειλή εκτοξεύθηκε εναντίον αδέσποτου ζώου, ειδοποιήστε το Φιλοζωικό Σωματείο της περιοχής και πηγαίνετε μαζί με ένα μέλος του στην Αστυνομία, όπου θα πείτε ότι τα ζώα προστατεύονται, στειρώνονται και εμβολιάζονται και δεν αποτελούν απειλή για τη γειτονιά. Να επιμείνετε να καταγραφεί το γεγονός. Αναφέρετε την απειλή και στον τοπικό Δήμο. Το γεγονός ότι έχει καταγραφεί η απειλή είναι πιθανό είναι να τον σταματήσει. Εάν όχι τότε στο πρώτο κρούσμα μπορείτε να αξιοποιήσετε την αναφορά σας αυτή στην Αστυνομία και να τον κάνετε να "πληρώσει" για τις πράξεις του.

7. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΘΕΙΤΕ:Έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών με εμφιαλωμένο νερό, αλάτι, ατροπίνες και σύριγγες και αυτό το φυλλάδιο. Βάλτε αυτά τα πράγματα σε μία πλαστική σακούλα στο αυτοκίνητό σας ή στη τσάντα σας. Ρωτείστε το κτηνίατρο σας πώς να δώσετε τις πρώτες βοήθειες και σε τι ποσότητες. Μπορεί να σώσει τη ζωή του ζώου σας
Διδάξτε στα παιδιά σας ότι η δηλητηρίαση είναι τρομερό έγκλημα
Ας προσπαθήσουμε όλοι να αποτρέψουμε τους ανθρώπους να δολοφονούν να τα ζώα !


Πηγές:
ΣΠΑΖ – Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων
CIDAG
RSPCA
Christiana Berg, Ιδρύτρια και πρόεδρος Himaira Animal Welfare Association 
πηγή...

Θανατηφόρα ευρεσιτεχνία... για τα δέντρα.

Γνωρίζουμε μέχρι σήμερα χίλιους και δύο τρόπους με τούς οποίους ο άνθρωπος εγκληματικά καταστρέφει το περιβάλλον. 
Αυτό όμως έφτασε στο ύψιστο σημείο τής δολιότητας.  
Τι άλλο θα δούμε;
 
Ο Περιβαλλοντολογικός και πολιτιστικός σύλλογος Κιάτου "ΟΙΚΟΖΩΗ" Καταγγέλλει...
 
ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΙΧΝΕΙ ΤΟΞΙΚΑ ΥΓΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΑΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΤΗΝ ΘΕΑ!
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ!!!