Friday 4 June 2010

Ο ΚΗΠΟΣ ΜΑΣ
9o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ Τμήμα ΣΤ1

Και να, επιτέλους, τα λουλούδια άνθισαν στον κήπο μας.
Τα λαχανικά μας σιγά σιγά ξεθάρεψαν, ξεφοβήθηκαν τις φωνές της αυλής και τα πουλιά που τσιμπολόγησαν τα πρώτα φυλλαράκια τους και ξεκίνησαν το ταξίδι τους προς τον ήλιο.


Αφού τα μελετήσαμε, τώρα τα χαιρόμαστε και τα καμαρώνουμε να μεγαλώνουν και να στολίζουν την πίσω αυλή του σχολείου.
Του χρόνου θα χουμε βουκαμβίλιες και τριανταφυλλιές.

Αρχαία Ιερά Οδός - Διαδρομή 4 χλμ στο Χαϊδάρι,
με σημαντικά μνημεία αφημένα στη λήθη.

Από τα είκοσι δύο (22) χιλιόμετρα της αρχαίας Ιεράς Οδού, που οδηγούσε από την περιοχή του Διπύλου στον Κεραμεικό της Αθήνας μέχρι το ιερό της Δήμητρας και Κόρης στην Ελευσίνα, ελάχιστα τμήματά της είναι σήμερα ορατά και επισκέψιμα.  


Ωστόσο, ένα σημαντικό κομμάτι της διαδρομής τεσσάρων (4) χιλιομέτρων του πανάρχαιου δρόμου, που διέρχεται από τα σημερινά όρια του Δήμου Χαϊδαρίου, βρίσκεται μέσα στα όρια του Βοτανικού Κήπου Διομήδους, πριν και μετά τη Μονή Δαφνίου και στην περιοχή της Αφαίας Σκαραμαγκά, προς τη λίμνη των Ρειτών (σημ. λίμνη Κουμουνδούρου). 


Επιπλέον, κατάλοιπα των παρόδιων μνημείων που υπήρχαν στα κράσπεδά της, ταφικού κυρίως χαρακτήρα, είναι ορατά μέσα στον Βοτανικό Κήπο, έτσι όπως τα αποκάλυψε ο πρώτος ανασκαφέας Δημήτριος Καμπούρογλου κατά τη δεκαετία του 1890. Η αρχαία οδός και τα μνημεία αυτά -ευτυχώς- διατηρούνται εν μέρει ακόμα μέσα στο σχεδόν αναλλοίωτο φυσικό τοπίο. 


Η αποκάλυψη, η ανάδειξη και η ενοποίηση των χώρων αυτών μαζί με τα ιερά που υπήρχαν στην πορεία του δρόμου (Ιερό Απόλλωνα στη θέση της Μονής Δαφνίου και ιερό της Αφροδίτης στην Αφαία) αποτελούν για όλους εμάς επιτακτική ανάγκη για τη διάσωση και προβολή της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. Η φιλοδοξία και -ταυτόχρονα- απαίτησή μας αυτή, όπως φαίνεται και από το σχετικό απόσπασμα που σας παραθέτουμε από περιοδικό της εποχής, αποτελούσε όνειρο και για τον πρώτο ερευνητή Δημ. Καμπούρογλου, ήδη από τη δεκαετία του 1890. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι αξίζει πραγματικά μία τέτοια διεκδίκηση να πάρει σάρκα και οστά.

Τον Ιούνιο γίνεται η καταγραφή των κοτσυφιών στην Αθήνα

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον των κατοίκων των μεγάλων πόλεων για τους πράσινους χώρους. Αρχίζει να γίνεται συνείδηση σε όλους μας ότι οι χώροι αυτοί συμβάλλουν καθοριστικά στην καλύτερη ποιότητα ζωής μας ενώ ταυτόχρονα αποτελούν καταφύγιο για την άγρια ζωή στις πόλεις. Το κοτσύφι είναι ένα από τα πλέον κοινά και αναγνωρίσιμα είδη, που έχει προσαρμοστεί αρκετά καλά στο αστικό περιβάλλον. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως είδος «εμβληματικό» της επιβίωσης της φύσης στον αστικό χώρο.
Η παρουσία των κοτσυφιών στην πόλη αποτελεί δείκτη ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος. Η εύκολη αναγνωρισιμότητά του το καθιστά ιδανικό για την καταγραφή του από τους κατοίκους της πόλης. Επίσης, ως ιδιαίτερο φλύαρο και κοινωνικό πουλί κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του. Οι καταγραφές γίνονται Μάιο και Ιούνιο, περίοδο αναπαραγωγής των κοτσυφιών και θα επιτρέψουν για πρώτη φορά τη μαζική συγκέντρωση πληροφοριών για τα πουλιά του αστικού χώρου. Όπως δηλώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, "ο στόχος της προσπάθειας είναι διπλός: προτρέπουμε τους συμπολίτες μας να συνειδητοποιήσουν την ομορφιά και αξία της φύσης που αγωνίζεται να επιβιώσει γύρω μας, καθώς και τη συνεισφορά χαρακτηριστικών στοιχείων της, όπως η παρουσία των κοτσυφιών, αλλά και των αστικών βιοτόπων που τα φιλοξενούν, στην ποιότητα της ζωής μας. Παράλληλα, επιδιώκουμε με την εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων της πόλης να παρατηρήσουμε τα πουλιά που ζουν δίπλα μας καθώς και να συλλέξουμε πληροφορίες για την κατανομή του είδους στον αστικό χώρο." Εάν λοιπόν έχετε κοτσύφι στη γειτονιά σας τί θα κάνετε; θα το καταγράψετε συμπληρώνοντας τη φόρμα που θα βρείτε στις ιστοσελίδες της Ορνιθολογικής (www.ornithologiki.gr) και της ΑΝΙΜΑ (www.wild-anima.gr).Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ορνιθολογική Εταιρεία στα τηλ. 210 8228704 & 210 8227937, και με την ΑΝΙΜΑ, στο τηλέφωνο 210 9510075.