Tuesday 7 July 2020

Μιμόζα (Mimosa pudica)

Μιμόζα: Γιατί αξίζει να τη βάλετε στο σπίτι σας και πως θα τη φροντίσετε

Φροντίζοντας τη διάσημη Μιμόζα (Mimosa pudica) 
Ντελικάτη αλλά και ανθεκτική, όμορφη αλλά και απόμακρη και λίγο… μυγιάγγιχτη. Η Μιμόζα είναι ένα πολύ ξεχωριστό φυτό στον κήπο της φύσης, για την ιδιότητά της να διπλώνει τα φύλλα της σε κάθε άγγιγμα. Μάλιστα αν κανείς επιμείνει με περισσότερη δύναμη, οι μίσχοι λυγίζουν και πέφτουν. Ακόμη και τη νύχτα τα φύλλα της αντιδρούν στην απουσία φωτός.

Παρά την ευαισθησία της η Μιμόζα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για να σας προσφέρει την παρέα της.
Ιδιαίτερα δημοφιλές, το συγκεκριμένο είδος ανήκει στην οικογένεια του γένους Mimοsa, είναι τροπικό, θαμνώδες φυτό που φτάνει τους 45 πόντους, παράγοντας φύλλα που μοιάζουν με εκείνα της φτέρης και υπέροχα άνθη, που σε χρώμα μωβ ή στο χρώμα της λεβάντας, τα οποία ανθίζουν στα μέσα του καλοκαιριού έως τις αρχές του φθινοπώρου.

Πως θα φροντίσετε τη Μιμόζα στο χώρο σας

Διακοσμώντας τον εσωτερικό χώρο, η Mimosa pudica θα πρέπει να μεγαλώσει δίπλα σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο, ενώ το καλοκαίρι μπορεί να μεταφερθεί σε εξωτερικό χώρο. Αν το φυτό δεν έχει άφθονο φως τα φύλλα μπορεί να κλείσουν και να μην παράγουν λουλούδια.
Η Mimosa pudica αναπτύσσεται εύκολα ως φυτό εσωτερικού χώρου, όμως θα ευδοκιμήσει σε εξωτερικούς χώρους εκτός εάν βρίσκεται σε τροπικό ή υποτροπικό κλίμα.
Το ευαίσθητο φυτό πρέπει να φυτευτεί σε καλά στραγγιζόμενο αργιλώδες έδαφος ενισχυμένο με τύρφη για βελτιωμένη αποστράγγιση και προτιμά μια μέση θερμοκρασία δωματίου από 18 έως 24 βαθμούς Κελσίου.
H Mimosa pudica χρειάζεται τακτικό πότισμα, ειδικά τον πρώτο χρόνο, ενώ αργότερα γίνεται πιο ανθεκτική στη ξηρασία.

Η «ντροπαλή» μιμόζα δεν αντέχει το κρύο, ενώ -αν και δεν είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε ασθένειες- είναι πιθανό να μολυνθεί από κοινά φυτικά παράσιτα όπως ακάρεα κόκκινων αραχνών και διάφορα ζωύφια.
Να σημειώσουμε ότι ένα άλλο φυτό εκτός από τη Mimosa pudica γνωστό για την ικανότητά του να κινείται γρήγορα, είναι το σαρκοφάγο “Venus flutrap”.
Η Mimosa pudica αποτελεί μια ξεχωριστή επιλογή φυτού που θα ομορφύνει τον χώρο σας.

Στα ελληνικά λέγεται “Ντροπαλή Μιμόζα” ή “Μη μου άπτου” και μπορεί κανείς να πει ότι είναι το πιο περίεργο φυτό που υπάρχει, αφού δεν θέλει να το αγγίζουν και μάλιστα το… δείχνει. Η μιμόζα (Mimosa) είναι ένα γένος που αποτελείται από 400 με 500 είδη ποών και θάμνων και ανήκει στη τάξη των ψυχανθών.

Το όνομα της Μιμόζας

Η ονομασία μιμόζα, σύμφωνα με βρετανικές πηγές ,προέρχεται από την ελληνική λέξη «μίμος», ενώ το συνοδευτικό επίθετο pudica –mimoza pudica – ενός από τα διάσημα είδη που καλλιεργούνται- προέρχεται από το λατινικό pudicus που σημαίνει ντροπάλή, συνεσταλμένη ή συρρικνωμένη με την επαφή.
H μιμόζα αντλεί το όνομά της από την μοναδική απόκριση των φύλλων της στην αφή γεγονός που συναρπάζει και σήμερα βοτανολόγους και μη.

Το γένος έχει περίπλοκη ιστορία ταξινόμησης και πολλά είδη έχουν ταξινομηθεί ή αφαιρεθεί σε αυτό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν 3.000 διωνυμικά ονόματα στο γένος Μιμόζα, πολλά από τα οποία είτε είναι συνώνυμα άλλων ειδών ή έχουν μεταφερθεί σε άλλα γένη. Σε αυτό το λόγο οφείλεται εν μέρη ότι την ονομασία «Μιμόζα» φέρουν και φυτά που δεν ανήκουν στο γένος αλλά έχουν παρόμοια πτεροειδή ή διπτεροειδή φύλλα, όπως η ακακία Κωνσταντινουπόλεως (Albizia julibrissin) και η Ακακία λευκάζουσα. Το ITIS αναγνωρίζει στο γένος Μιμόζα 26 είδη.

Μιμόζα η «Μη μου άπτου»

Το φυτό αυτό έχει ευαισθησία σε κάθε άγγιγμα. Κάθε φορά που κάτι το αγγίζει εκείνο διπλώνεται. Μάλιστα, αν την αγγίξουμε με περισσότερη δύναμη, οι μίσχοι του πέφτουν. Η αντίδραση αυτή όμως έχει και επιστημονική ονομασία, αλλά και εξήγηση. Οι κινήσεις του ονομάζονται σεισμογενείς μετακινήσεις και προκαλούνται όταν περιοχές των φυτικών κυττάρων χάνουν την ωσμωτική πίεση, τη δύναμη, δηλαδή, που ασκείται στα κυτταρικά τοιχώματα από το νερό. Έτσι, όταν χάνεται η πίεση, το φυτό «λυγίζει».
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας σε συνεργασία με τον καθηγητή Στέφανο Μανκούζο του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας θέλησαν να διερευνήσουν την ιδιαίτερη αυτή λειτουργία του φυτού. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι οι κινήσεις του φυτού δεν είναι απλώς ανακλαστικές.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν την βραχυπρόθεσμη και τη μακρόχρονη «μνήμη» της μιμόζας και ανακάλυψαν ότι αυτά τα «ευαίσθητα φυτά» μπορούν να μάθουν και να θυμηθούν όπως και τα ζώα, ωστόσο δεν διαθέτουν εγκέφαλο.

Αν και δεν έχουμε προσδιορίσει τι κρύβεται πίσω από αυτό τον μηχανισμό, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα δίκτυο σημασιοδότησης που βασίζεται στο ασβέστιο εντός των κυττάρων του φυτού.

Ακακία Μιμόζα :Η κίτρινη μιμόζα…

…Ή αλλιώς Acacia Dealbata (ακακία μιμόζα) ή Μιμόζα Νικαίας, είναι αειθαλές δέντρο από την Αυστραλία που διαδόθηκε και εγκλιματίστηκε πλήρως σε μεσογειακές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Πρόκειται για αειθαλές δέντρο που μπορεί να φτάσει κα τα 30 μέτρα. Διακρίνεται για την εντυπωσιακή, άφθονη ανθοφορία με υπέροχα κίτρινα άνθη, (σε αντίθεση με τη μιμόζα pudica με τα καλοκαιρινά ροζ-μώβ άνθη) και χαρίζει την ομορφιά της μέσα στην παγωνιά του χειμώνα, ανθίζοντας ακόμη και από τα τέλη Ιανουαρίου σε περιοχές με ήπιο χειμώνα. Η κίτρινη μιμόζα είναι μια ξεχωριστή νότα αισιοδοξίας μέσα στον χειμώνα…

Οι ιδιότητες της μιμόζας

Η μιμόζα pudica έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική χωρών όπως Ινδία, η Δημοκρατία του Κονγκό και η Σενεγάλη, ως θεραπεία για την αντιμετώπιση διογκωμένων αδένων, για την ανακούφιση του πόνου στην πλάτη και στα νεφρά, ενώ τα εκχυλίσματά της φαίνεται να έχουν δείξει αντιβακτηριακές ιδιότητες, Επίσης έχει αναφερθεί η αφροδισιακή αλλά και η ηρεμιστική της δράση. Στην δυτική ιατρική πάντως μιμόζα δεν χρησιμοποιείται ακόμη.

Η μιμόζα έχει τον δικό της μύθο…

Αν κάθε λουλούδι έχει τη δική του ιστορία, το δικό του μύθο, η μιμόζα συνδέεται την ευαισθησία και συχνά εμπνέει φιλόσοφους. Η μιμόζα συμβολίζει την επέκταση, την ανάπτυξη στην οικογένεια ή στη σταδιοδρομία, Σε κάποιους πολιτισμούς το ξεχωριστό αυτό φυτό συνδέεται επίσης με την ευτυχία και προφέρεται σε μικρά μπουκέτα ως δείγμα πένθους ή συμπάθειας, Στις Ηνωμένες Πολιτείες η μιμόζα είναι το επίσημο λουλούδι της Ημέρας της Γυναίκας. Μάλιστα ο συμβολισμός δεν είναι τυχαίος, καθώς στις 8 Μαρτίου του 1908 εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας “Cotton” βρήκαν τραγικό θάνατο σε πυρκαγιά στη Νέα Υόρκη, την ώρα που διαμαρτύρονταν για καλύτερες συνθήκες εργασίας, Κοντά στο εργοστάσιο που κάηκε υπήρχαν μόνο ανθισμένες μιμόζες….

enallaktikidrasi.com