Αυθαιρεσίες και εικόνες εγκατάλειψης παρατηρούνται στον μοναδικής ομορφιάς Εθνικό Δρυμό Βίκου - Αωού, ο οποίος αποτελεί το βόρειο τμήμα του υψηλής προστασίας Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Το tvxs.gr μίλησε με τον κ. Χρήστο Μπελογιάννη, οδηγό βουνού, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και 15 χρόνια στην περιοχή, αλλά και με το δημαρχείο, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον Δρυμό.
.
.
Φορτηγά, μηχανήματα και τζιπ 4x4 μπαινοβγαίνουν κάθε τόσο στο Δρυμό, με την ανοχή των Αρχών, παρά το γεγονός ότι η διέλευσή τους απαγορεύεται ρητά από τον νόμο.
Επιπλεόν, σύμφωνα με τον κ. Μπελογιάννη, πολλοί - και γνωστοί στους κατοίκους της περιοχής - είναι εκείνοι που κυνηγούν συστηματικά αγριόγιδα - είδος προστατευόμενο - και που ψαρεύουν κάνοντας χρήση δυναμίτη ή χλωρίου, μέσα στον Δρυμό.
Επιπλεόν, σύμφωνα με τον κ. Μπελογιάννη, πολλοί - και γνωστοί στους κατοίκους της περιοχής - είναι εκείνοι που κυνηγούν συστηματικά αγριόγιδα - είδος προστατευόμενο - και που ψαρεύουν κάνοντας χρήση δυναμίτη ή χλωρίου, μέσα στον Δρυμό.
«Υπάρχει μια ιδιότυπη ομερτά. Όλοι ξέρουνε ποιοι είναι, ποιοι τους πηγαίνουνε, και κανενας δε μιλάει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπελογιάννης. «Υπάρχουν εξαρτώμενα συμφέροντα. Φυσικά, κανένας δεν θα κλείσει το μαγαζί του για να γίνει εχθρός στη μικρή κοινωνία της Κόνιτσας ή του Πάπιγκου. Όταν φτάνουν κοντά στα δικαστήρια, αποσύρονται όλοι», συνεχίζει.
Το ποτήρι ξεχείλησε όταν ο δήμος Κόνιτσας ξεκίνησε έργα μέσα στον Δρυμό για την αντικατάσταση των σωλήνων υδροδότησης της περιοχής, χωρίς όμως προηγουμένως να έχουν ληφθεί οι απαραίτητες άδειες από το Δασαρχείο και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, όπως κατήγγηλαν στην εφημερίδα «Έθνος» κάτοικοι της περιοχής.
Όπως αναφέρει κ. Μπελογιάννης, όταν ο δήμαρχος της Κόνιτσας ερωτήθηκε για την απουσία των απαραίτητων αδειών, υποστήριξε πως δεν γνώριζε ότι, εκτός από την άδεια από την ΔΙΠΕΧΩ της Περιφέρειας, χρειαζόταν να λάβει και άδεια από άλλες υπηρεσίες.
Επίσης, ανησυχίες εκφράζονται για το αν τα μηχανήματα, αλλά και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση του έργου στο σύστημα υδροδότησης θα είναι τα κατάλληλα, ώστε να αποφευχθεί η διαταραχή του οικοσυστήματος.
Χαρακτηριστικό είναι, ακόμη, το γεγονός ότι μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του Δρυμού υπάρχει η Μονή Στομίου, η οποία, μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων στο Έθνος, θέλει να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της.
Το Δασαρχείο με την σειρά του, το οποίο είναι υπεύθυνο για την φύλαξη του Δρυμού, υποστηρίζει ότι δεν διαθέτει επαρκές προσωπικό - λόγος για τον οποίο και παρατηρούνται τα εν λόγω φαινόμενα.
Σχετικά με τα έργα στο σύστημα υδροδότησης, υπεύθυνος από το δημαρχείο Κόνιτσας αναφέρει ότι οι ανησυχίες των κατοίκων και των επισκεπτών πολλές φορές μπορεί να είναι και αβάσιμες. «Ο καθένας περνάει, βλέπει, λέει 'τι είναι τούτο 'δω', κάνει καταγγελίες. Οι αδειοδοτήσεις υπάρχουν».
Ας σημειωθεί ότι ο δήμος Κόνιτσας σχεδιάζει την αξιοποίηση του Δρυμού στα πρότυπα του φαραγγιού της Σαμαριάς στην Κρήτη, διανοίγοντας μονοπάτια και κατασκευάζοντας καλντερίμια και κιόσκια.
Πηγή: tvxs.gr, Έθνος
Εικόνα: www.valentine.gr