«Οι συνέπειες από τη φωτιά της Πεντέλης είναι πολύ μεγάλες, όχι τόσο γιατί η Αθήνα έχασε άλλον έναν πνεύμονα πρασίνου όσο γιατί αυτήν τη φορά η καταστροφή θα είναι ανεπανόρθωτη», αναφέρει ο δασολόγος- περιβαλλοντολόγος κ. Νίκος Χλύκας.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 40% της έκτασης που είχε καεί έως αργά το απόγευμα είχε γίνει ξανά κάρβουνο στο παρελθόν.
«Αυτό σημαίνει ότι η φυσική αναγέννηση του δάσους αποκλείεται. Τα μεσογειακά οικοσυστήματα διαθέτουν δικούς τους μηχανισμούς προσαρμογής ως προς τη φωτιά», λέει ο δασολόγος. «Η φυσική αναγέννηση είναι δυνατή μόνο αν προστατευτεί το έδαφος από μελλοντική υποβάθμιση, όπως μια νέα πυρκαγιά. Στο έδαφος, μετά την πρώτη φωτιά μένει η στάχτη που είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και βοηθάει τους σπόρους να φυτρώσουν».
Η χαλέπιος πεύκη όμως διατηρεί τους κώνους της κλειστούς για 10, 15 ακόμα και 50 έτη. Ο καρπός των νεαρότερων δέντρων δεν είναι αρκετά δυνατός. Οι κώνοι των μεγαλύτερων σε ηλικία δέντρων δεν καίγονται και δεν ανοίγουν κατά τη διάρκεια της- πρώτης πάντα- πυρκαγιάς, παρά 24 με 48 ώρες έπειτα από αυτήν, όταν πια έχει κρυώσει το έδαφος και φυτρώνουν το φθινόπωρο, όταν έχουν πέσει πάνω από 25 χιλιοστά βροχής και έχει βραχεί το έδαφος.
Όταν όμως καούν δέντρα μικρής ηλικίας- όπως ήταν αυτά της Πεντέλης- τότε χάνονται και οι σπόροι. «Οι εκτάσεις με τα πευκάκια που κάηκαν θα μετατραπούν σε ξερότοπο. Η μόνη λύση είναι η τεχνητή αναδάσωση. Σε ένα έδαφος όμως απογυμνωμένο, κανείς δεν εγγυάται ότι μια τέτοια ενέργεια θα πετύχει», λέει ο δασολόγος. «Το πευκοδάσος έχει τη φυσική ιδιότητα να αναγεννάται απο την τέφρα του. Αυτήν την ιδιότητα όμως την έχασε το πευκοδάσος της Πεντέλης». «Η πορεία ανάκαμψης μιας περιοχής που έχει καεί στο παρελθόν περιλαμβάνει συνεχή διαδοχή ειδών φυτών και ζώων.
Όταν αυτή η διαδοχή διακοπεί βίαια, τότε η ανάκαμψη γίνεται σχεδόν αδύνατη», λέει από τη δική του πλευρά ο κ. Παναγιώτης Λατσούδης, δασολόγος. «Πολλά είδη ζώων και φυτών θα χαθούν, οι πληθυσμοί τους θα μειωθούν», υπογραμμίζει.
πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 17-08-2007
Στάχτες το μέλλον των παιδιών μας.
Κακοποιούμε τα παιδιά διαχρονικά, ΅ασελγούμε΅ και πάνω στα αγέννητα...