Thursday, 21 May 2020

Μαγειρεμένες Τροφές που μπορούμε να διατηρήσουμε στην Κατάψυξη

Στον δυτικό κόσμο το ένα τρίτο περίπου του φαγητού μας καταλήγει στα σκουπίδια κάθε χρόνο. 
Αυτό ισούται με περίπου 1.3 δισεκατομμύρια τόνους φαγητού που πετάγεται και έχει μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στα οικονομικά μας. 
Αλλά ένα εξαιρετικά χρήσιμο μέσο για να καταπολεμήσουμε αυτό το πρόβλημα είναι η κατάψυξη.
Όμως, πολλοί από εμάς δεν είμαστε καν βέβαιοι για τους κανόνες, τι μπορούμε να καταψύξουμε και τι όχι. Πολλά από τα φαγητά που μαγειρεύουμε μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Έχει σημασία να θυμόμαστε όμως ότι η διαδικασία της κατάψυξης δεν απομακρύνει εντελώς τα βακτήρια, οπότε μην διατηρείτε φαγητό έξω για μέρες πριν μπει στην κατάψυξη.

Μαγειρεμένο φαγητό που μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη

– Μαγειρεμένα ζυμαρικά (2-3 μήνες)
– Μαγειρεμένα κρέατα (2-3 μήνες)
– Σάλτσες (3-4 μήνες)
– Όσπρια (2-3 μήνες)
– Λαδερά φαγητά, όπως τα φασολάκια και ο αρακάς (2-3 μήνες)
– Ωμή ζύμη (έως 6 μήνες)
– Μαγειρεμένο φαγητό με ρύζι, όπως γιουβαρλάκια ή γεμιστά (2-3 μήνες)
– Ψάρια και λαχανικά (1-2 εβδομάδες)
– Ψωμί κομμένο σε φέτες (μέχρι 3 μήνες)

Επίσης μπορούμε να καταψύξουμε τις ακόλουθες τροφές:
– Αλεύρι (που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατευθείαν από την κατάψυξη)
– Βούτυρο
– Τριμμένο τυρί
– Βότανα
– Κρασί
– Αυγά, σπασμένα
– Ξηροί καρποί
– Ξεφλουδισμένη μπανάνα

Πώς μπορούμε να καταψύξουμε με ασφάλεια το μαγειρεμένο φαγητό
Αρχικά, χρειάζεται να αφήσουμε το μαγειρεμένο φαγητό να κρυώσει καλά, που σημαίνει ότι χρειάζεται να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη. Στη συνέχεια, χρειάζεται να μεταφέρουμε τις μερίδες σε αεροστεγείς συσκευασίες που είναι κατάλληλες για κατάψυξη.

Η καλύτερη επιλογή είναι τα γυάλινα αποθηκευτικά σκεύη. Ωστόσο, χρειάζεστε πυρίμαχο σκεύος αν πρόκειται στο μέλλον να μεταφέρετε κατευθείαν το φαγητό από την κατάψυξη στο φούρνο.

Αυτό που χρειάζεται να θυμόμαστε επίσης είναι να μην γεμίζουμε τα δοχεία μέχρι πάνω με φαγητό, διότι ορισμένα υλικά διογκώνονται όταν καταψύχονται. 
Για ευκολότερη χρήση, χρησιμοποιήστε ετικέτες, στις οποίες θα αναγράφεται η ημερομηνία αποθήκευσής τους.