Saturday, 2 August 2008

Παιδική παχυσαρκία

ΕΧΩ ΜΙΑ ΚΟΡΟΥΛΑ ΠΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΤΡΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΠΑΧΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΗΣ. ΣΤΙΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΡΟΣ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΣΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΠΡΩΙ: ΓΑΛΑ, ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: ΦΡΟΥΤΟ, ΜΕΣΗΜΕΡΙ: ΓΕΥΜΑ, ΑΠΟΓΕΥΜΑ: ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΒΡΑΔΥ : ΓΑΛΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕ ΣΤΗΝ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. ΠΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΩΡΑ ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Αγαπητή φίλη, νομίζω ότι είστε σε λάθος κατεύθυνση σχετικά με τοπεινα5 θέμα της διατροφής του παιδιού σας και ίσως και τη δική σας. Από τη μια χαίρομαι που παρακολουθείτε την ανάπτυξη του παιδιού σας  και ανησυχείτε για την οργάνωση των γευμάτων του αλλά σαν διαιτολόγο η ερώτησή σας για τις θερμίδες με ανησυχεί.

Ο λόγος που το αναφέρω αυτό είναι ότι ουσιαστικά αυτό που θα έπρεπε να σας απασχολεί δεν είναι οι θερμίδες που θα πάρει το παιδί σας (ή και εσείς) αλλά αν το παιδί σας μπορεί να έχει μια ισορροπημένη διατροφή.

Ισορροπημένη διατροφή για ένα παιδί 3 ετών σημαίνει να τρώει σε κάθε γεύμα τρόφιμα από 2-3 διαφορετικές ομάδες τροφών και, σε όλα τα γεύματα της μέρας να έχει καταναλώσει τροφές (με ποικιλία στη γεύση, την εμφάνιση και την υφή) και από όλες τις ομάδες τροφών.

Η ισορροπημένη διατροφή ξεκινά από τους ίδιους τους γονείς που πρέπει να την δίνουν σαν κληρονομιά στα παιδιά τους. Η διατροφή του παιδιού σας δεν έγκειται μόνο στο τι τρώει αλλά και στο πως τρώει. Εσείς θα δώσετε το παράδειγμα για τον τρόπο που θα τρέφεται το παιδί σας τώρα αλλά και στο μέλλον. Όσο γρηγορότερα καθίσει στο τραπέζι μαζί με τα άλλα μέλη της οικογένειας τόσο το καλύτερο.

Ότι μαγειρεύεται για την υπόλοιπη οικογένεια (με βάση πάντα την μεσογειακή διατροφή) είναι κατάλληλο για το παιδί άνω των τριών ετών. Είναι σημαντικό να δίνετε ιδιαίτερη σημασία σε τρόφιμα που είναι λιγότερο επεξεργασμένα όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, τα δημητριακά, τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά. Εξίσου απαραίτητα είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αβγά, το κρέας και τα ψάρια.

Τα νήπια και ειδικά αυτά της ηλικίας των 3 ετών συχνά τρώνε ακανόνιστα. Τη μία μέρα μπορεί να τους αρέσει κάποια τροφή και την επόμενη η ίδια τροφή να μη τους αρέσει. Αυτό μπορεί να σας απογοητεύσει κάποια στιγμή αλλά δεν πρέπει να σας κάνει να εγκαταλείπετε τις προσπάθειές σας. Είναι κάτι παροδικό και εσείς πρέπει να επιμείνετε χωρίς όμως να πιέζετε το παιδί σας. Παρακάτω σας δίνω κάποιες μικρές συμβουλές για να κάνετε μια καλή αρχή:

- Προσπαθήστε να παρακολουθείτε τη συχνότητα των γευμάτων που καταναλώνει το παιδί αλλά και το πόσο κινείται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

- Ενθαρρύνετε όλη την οικογένεια ώστε να καταναλώνει καθημερινά τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών. Αν δε μπορεί το παιδί να καταναλώνει τα φρούτα και τα λαχανικά όπως είναι τότε βρείτε έξυπνους τρόπους να τα σερβίρετε ή προσθέστε τα στα φαγητά. Μπορείτε πχ να ετοιμάζετε φρέσκους χυμούς από ένα ή περισσότερα είδη φρούτων και λαχανικών, να βάζετε φρούτα μέσα στο γάλα με τα δημητριακά με κάθε κυρίως γεύμα να σερβίρετε σαλάτες λαχανικών και να προσθέτετε λαχανικά κατά το μαγείρεμα στο φαγητό.

- Αποφύγετε να του δίνετε γλυκά, καραμέλες, αναψυκτικά, μπισκότα, σοκολάτες! Αφήστε τα να στέκονται στα ράφια του σούπερ μάρκετ και όχι στις ντουλάπες της κουζίνας σας. Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε στη διατροφή του παιδιού σας με φρούτα , λαχανικά, ανάλατους ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά.

- Μην παραγεμίζετε το πιάτο του παιδιού σας. Σερβίρετε το φαγητό σε παιδικά πιάτα και αφήστε το παιδί σας να σας ζητήσει από μόνο του φαγητό αν πεινάει ακόμη. Σε καμία περίπτωση μην αναγκάζετε το παιδί σας να φάει παραπάνω από όσο θέλει το ίδιο. Προσοχή! Το πολύ φαγητό έστω και αν αυτό είναι υγιεινό μπορεί να οδηγήσει σε προσθήκη βάρους. Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν από νωρίς ποια είναι τα σωστά μεγέθη για τις μερίδες του φαγητού.

- Επιλέξτε ποικιλία τροφών στα γεύματα. Καμία τροφή από μόνη της δεν μας παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία.

- Μια καλή ιδέα είναι να συμμετέχει όλη η οικογένεια στα γεύματα. Προσπαθήστε να τρώτε όλοι μαζί αν όχι συνέχεια τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Είτε τρώτε στο σπίτι είτε έξω είναι πολύ σημαντικό να κάνετε έξυπνες επιλογές.

- Να είστε σταθεροί. Καθιερώστε τις ώρες των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσπαθήστε να τηρείτε το ωράριο για το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό και προσθέστε δύο ενδιάμεσα μικρά γεύματα.

- Αναλάβετε την ευθύνη να επιλέγετε εσείς τα γεύματα των παιδιών σας. Όταν εσείς ετοιμάζετε το φαγητό τότε το παιδί έχει δύο επιλογές: ή θα το φάει ή θα το απορρίψει. Αν το παιδί αρνείται να φάει το φαγητό που έχετε ετοιμάσει τότε μην αντικαταστήσετε με ανθυγιεινές επιλογές (πχ τηγανητές πατάτες) και μην το πιέζετε να το φάει.

- Μπορείτε να σερβίρετε στο παιδί σας ένα φρούτο μετά από κάθε γεύμα αλλά και σε κάθε σνακ.

- Μη χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή για κάποια καλή πράξη που έκανε το παιδί σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φυσική δραστηριότητα ως ανταμοιβή. Μια εκδρομή στο βουνό ή τη θάλασσα δεν είναι ποτέ κακή ιδέα.

- Όταν ψωνίζετε και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος μπορείτε να μαθαίνετε και στο παιδί σας να ξεχωρίζει τις ομάδες των τροφών και να τονίζετε τη σημασία που έχει το κάθε τι για μια ισορροπημένη διατροφή. Κατά τη διάρκεια της ημέρας επιλέγετε το είδος και την ποσότητα των τροφών από τις πέντε ομάδες τροφών.

- Όταν ψωνίζετε τρόφιμα να κοιτάτε προσεκτικά τις ετικέτες

- Περιορίστε τα φαγητά που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη, αλάτι, ζάχαρη και δώστε βάση σε φαγητά πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες και μέταλλα.

- Προσέξτε τον τρόπο που μαγειρεύετε τα φαγητά. Φτιάχνετε συχνά φαγητά ψητά, φούρνου και κατσαρόλας και απορρίψτε το τηγάνισμα. Προσέξτε τα λάδια που βάζετε στα φαγητά. Το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη επιλογή για το μαγείρεμα.

Σχετικά με το γάλα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μετά την ηλικία των 2 ετών τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν φρέσκο γάλα ή και γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά (1,5%).

http://www.diatrofi.gr/docs/articles

Ασφαλώς και πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή των παιδιών μας,πεινα4 αλλά να έχουμε στο νου μας  ότι υπάρχουν παιδάκια που δεν έχουν να φάνε.

Το περίσσευμα, η παραπάνω τροφή που βλάπτει τα δικά μας παιδιά, για τα άλλα που λοιμοκτονούν είναι δώρο ζωής...