Thursday, 1 July 2010

Ο ποταμός Κηφισός αναπνέει

Από τους Δρ. Σταμάτη Ζόγκαρη (Γεωγράφο –Βιολόγο), Λεωνίδα Βαρδάκα (Ιχθυολόγο) και τον Νίκο Κούτσικο (Ιχθυολόγο)
Παρά τη έντονη ρύπανση του ποταμού και τα προβλήματα υποβάθμισης του παραποτάμιου τοπίου, ο Κηφισός αντιστέκεται. Ένα ψάρι μήκους 31 εκατοστών (αλλά και αμέτρητα ακόμα μικρότερα) το αποδεικνύει.
 

Μεγαλόσωμος Ποταμοκέφαλος στην περιοχή Αδάμες,
στη Νέα Κηφισιά!
Το ποτάμι είναι ζωντανό.
Πρόσφατη φωτογραφία των συγγραφέων του άρθρου
Αν ρωτήσεις έναν Αθηναίο κατά που πέφτει το ποτάμι θα σε στείλει στην Πέτρου Ράλλη και την Ιερά Οδό. Η Εθνική Οδός έχει αποτυπωθεί στην συνείδηση όλων ως το Ποτάμι, και τώρα που μετατρέψαμε τον Κηφισό σε έναν μεγάλο αστικό υπόνομο, θεωρούμε ότι εξαφανίστηκε. Πράγμα αναληθές.
Ύστερα από 2 δειγματοληπτικές επισκέψεις της ιχθυολογικής ομάδας του Ινστιτούτου Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (12/6/2010 και 16/6/2010) στον ποταμό Κηφισό, αποδείχθηκε οτι το ποτάμι ακόμα αναπνέει. 
Στο ύψος από το Νοσοκομείο των Αγίων Ανάργυρων και πάνω εντοπίστηκαν μεγάλοι πληθυσμοί από ποταμοκέφαλους (Squalius sp.) και μπριάνες (Barbus sp.), αλλά δυστυχώς πουθενά το απειλούμενο ενδημικό είδος, που είχε καταγραφεί κατά το παρελθόν στον Κηφισό, το Αττικόψαρο (Pelasgus marathonicus). 
Προς το παρόν, δεν μπορεί να εξαχθεί με ασφάλεια οτι το Αττικόψαρο εξαφανίστηκε καθώς επίσης δεν μπορεί να πεί κάποιος με σιγουριά το πότε και πώς βρέθηκαν τα άλλα είδη στο ποτάμι. Ενδεχομένως, κάποιοι εισήγαγαν τα ψάρια στο σύστημα. Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλειστεί το γεγονός να βρίσκονται και άλλα είδη ακόμα και το Αττικόψαρο σε άλλα σημεία του ποταμού.

Φυσικά πλατανοδάση, ιτιές, λυγαριές, νεροκάρδαμο,
μυρτιές και κράταιγοι
– παραποτάμιο δάσος στα βόρεια προάστια της Αθήνας.
Φωτογραφία των συγγραφέων του άρθρου
Έως και σήμερα η Πολιτεία δεν γνώριζε πώς και τι να ερευνήσει στον Κηφισό και τα πολλαπλά και σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει επικάλυπταν την οικολογική σπουδαιότητα του. 
Ο Κηφισός έχει στιγματιστεί αρνητικά λόγω της σοβαρής υποβάθμισης και των πολεοδομικών συγκρούσεων που σκιάσανε τις ευκαιρίες ανάπτυξης μιας προστατευόμενης φυσικής περιοχής μέσα στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας. Αντί να ερευνηθεί και να αναγνωριστεί η σημασία της φύσης, για να αποκατασταθεί και να βρεθούν τρόποι οργάνωσης ενός νέου πάρκου – όλοι απλά πονάμε ή ξεχνάμε τον Κηφισό.
Ωστόσο, ο Κηφισός δεν είναι μια χαμένη υπόθεση –  αξίζει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τις φυσικές ομορφιές του και να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα που τον υποβαθμίζουν! Τώρα όλοι γνωρίζουμε πως ο Κηφισός αναπνέει…

oikoinfo

Φτιάξτε πρωτότυπες γλάστρες με ξεχασμένα αντικείμενα

Δε σας εκφράζουν οι πλαστικές ή οι πήλινες γλάστρες; Ψάχνετε κάτι πιο ευφάνταστο και πρωτότυπο;
Χρησιμοποιήστε την φαντασία σας για να αξιοποιήσετε κάποια παλιά αντικείμενα που σκοπεύατε να πετάξετε και δώστε τους ζωή κάνοντας μικρές και ευχάριστες αλλαγές.
Όχι μόνο θα τονώσετε τη φαντασία σας, αλλά θα δώσετε και διέξοδο στις καλλιτεχνικές σας ανησυχίες. Γεγονός είναι πάντως πως δεν θα περάσουν απαρατήρητα. 
Για παράδειγμα:
Ένα παλιό παραλληλόγραμμο και βαθύ συρτάρι μπορεί εύκολα να μεταμορφωθεί με μικρές αλλαγές, όπως ένα πέρασμα με ημιδιαφανές βερνίκι, σε μια γουστόζικη και πανέμορφη ζαρντινιέρα.
Ένα καλάθι με κρασιά από τα Χριστουγεννιάτικα δώρα που θα σας φέρουν, είναι πολύ εύκολο να μετατραπεί σε μια πανέμορφη κρεμαστή γλάστρα.
Το παλιό μεταλλικό ποτιστήρι, με λίγη φαντασία και χρώμα, θα γίνει μια πολύ πρωτότυπη γλάστρα που θα διακοσμήσει μια γωνιά του σπιτιού σας. Αν δεν σας αρέσει το ανοξείδωτο χρώμα, μπορείτε να ζωγραφίσετε αφηρημένα σχέδια εντυπωσιάζοντας τους καλεσμένους σας.
Ποτιστήρια
Τενεκεδένια δοχεία σε όλα τα μεγέθη μπορούν άνετα να φιλοξενήσουν τα φυτά σας ή να χρησιμοποιηθούν σαν διακοσμητικά κασπώ δίνοντας ένα διαφορετικό στυλ στην βεράντα σας.
Συρμάτινα καλάθια που χρησιμοποιούμε συχνά σαν φρουτιέρες, με την κατάλληλη προετοιμασία μπορούν να κρεμαστούν από κάποιο σημείο στο ταβάνι ή να στερεωθούν σε μια πέργκολα, δημιουργώντας έτσι έναν πανέμορφο κρεμαστό κήπο που θα δώσει μια νέα αισθητική στον εξωτερικό σας χώρο.
Το άχρηστο μπαούλο της γιαγιάς μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα όμορφο κηπάκι για μικρά δεντρύλια.
Ένα παλιό βαρέλι  που ανακαλύψατε ξεχασμένο στην παλιά αποθήκη στο εξοχικό σας  μπορεί να φιλοξενήσει μια υπέροχη σύνθεση φυτών που θα κεντρίσει  όλα τα βλέμματα.
Ακόμα και ένα χάλκινο παλιό καζάνι που θα βρείτε ξεχασμένο στο χωριό θα γίνει ένας υπέροχος τόπος για να φιλοξενήσει βοτάνια και μυρωδικά φυτά.
Μια παλιά ξύλινη ψωμιέρα που θα τοποθετηθεί σε ένα ψηλό σημείο, θα γίνει μια καταπληκτική στέγη για φυτά με κάθετη ανάπτυξη όπως ο  κισσός.

Τενεκεδένια δοχείαΤα τενεκεδένια κουτάκια του  καφέ ή από τις κρέμες των μωρών, μπορούν να βαφτούν με έντονα χρώματα και να δημιουργήσουν ένα μικρό φυτώριο για να βλαστήσουν οι σπόροι σας. Μέχρι να χρειαστούν μεταφύτευση τα νέα φυτά μπορούν να στολίζουν τα περβάζια των παραθύρων σας.
Ένα άδειο τσουβάλι από πατάτες  μπορεί να μετατραπεί με επιτυχία σε μια κρεμαστή παραδεισένια  κατασκευή. Πως; Γεμίστε μια σακούλα με χώμα, βάλτε την μέσα στο τσουβάλι, κρεμάστε την από ένα άγκιστρο και σκίστε την στα πλάγια σε πολλές μεριές γεμίζοντάς την με πολύχρωμα φυτά. Τα λουλούδια και η πρασινάδα θα περιτυλίξουν την όλη κατασκευή και όλοι θα απορούν με ποιον τρόπο δημιουργήσατε αυτό το πανέμορφο αποτέλεσμα.
Δείτε με άλλο μάτι τα παλιά παιχνίδια των παιδιών σας. Ίσως κάποια από αυτά όπως η μεγάλη μπουλντόζα που  βαρέθηκε να παίζει το πιτσιρίκι σας, σας εμπνεύσουν να δημιουργήσετε μια εξαιρετικά πρωτότυπη κατασκευή για να φιλοξενήσουν τα μυρωδικά  φυτά που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα σας.

Τι άλλες ιδέες έχετε να προτείνετε;
EcoView.gr