Sunday 6 October 2024

Λαντάνα, πολύχρωμoς κι ανθεκτικός θάμνος

Η λαντάνα (Lantana camara) είναι αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος με χαρακτηριστικά μικρά άνθη που εμφανίζονται από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. 
Γνωστή και με την ονομασία πολυανθούσα, τα άνθη της λαντάνας συνήθως είναι κόκκινα και πορτοκαλί, αν και πλέον συναντάμε και σε άλλους χρωματισμούς, όπως λευκό, κίτρινο και ροζέ. 
Η λαντάνα χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση, ακανόνιστο σχήμα και σχετικά γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 1-1,5 μέτρα. Λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας και της μεγάλης περιόδου ανθοφορίας, η λαντάνα επιλέγεται για φύτευση σε παρτέρια, σε δρόμους, σε πλατείες και πάρκα για χαμηλούς φράχτες. 
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες λαντάνας για να φυτέψουμε, άλλες για χαμηλούς φράκτες, άλλες για γλάστρες και άλλες για κρεμαστά καλάθια. 
Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω τις πιο κατάλληλες συμβουλές για την φροντίδα της λαντάνας ώστε να απολαύσουμε τα υπέροχα λουλούδια της στον κήπο και στο μπαλκόνι μας. 

1. Σε τι μέρη μπορούμε να φυτέψουμε τη λαντάνα; 
Η λαντάνα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τον τύπο του εδάφους που θα φυτευθεί και μπορεί να επιβιώνει ακόμη και σε φτωχά άγονα εδάφη. Είναι κατάλληλη για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ιδιαίτερα προσαρμοστική σε συνθήκες υψηλής αλατότητας. 
Επιπλέον, η λαντάνα είναι ανθεκτική σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και ξηρασίας και μπορεί να αντιμετωπίσει συνθήκες καύσωνα. 
Βέβαια, είναι αρκετά ευπαθής σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω του μηδενός και μπορεί να ξεραθεί την περίοδο του χειμώνα λόγω έντονης παγωνιάς ή χιονόπτωσης. 

2. Πως φυτεύουμε τη λαντάνα σε γλάστρα; 
Για τη φύτευση της λαντάνας στο μπαλκόνι, επιλέγουμε σχετικά ρηχές γλάστρες ή κρεμαστά καλάθια που έχουν ύψος μέχρι 20 εκατοστά. Η λαντάνα είναι ένα από πιο ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι και μπορούμε να τη φυτέψουμε σε σημείο με νότιο, ανατολικό ή δυτικό προσανατολισμό. 
Προμηθευόμαστε φυτόχωμα γενικής χρήσης με περλίτη για καλύτερο αερισμό της ρίζας ενώ στη βάση της γλάστρας, τοποθετούμε μία λεπτή στρώση χαλικιών για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει, όταν ποτίζουμε. 

3. Πόσο συχνά θέλει πότισμα η λαντάνα; 
...................
η συνέχεια στην πηγή