Ναυτίες, πρησμένα πόδια, αϋπνία… Κάποιες φορές, οι λύσεις στα καθημερινά προβλήματα μιας εγκύου δεν βρίσκονται στο φαρμακείο, αλλά στη φύση.
Πιστεύατε ότι θα ήταν η καλύτερη περίοδος της ζωής σας. Και είναι, από πολλές απόψεις. Όμως η αίσθηση της αναμονής ενός δικού σας μωρού –όσο ευχάριστη κι αν είναι– δεν μπορεί να κάνει το στήθος σας λιγότερο πρησμένο ή την κούραση που νιώθετε λιγότερο έντονη. Από την άλλη, θα προτιμούσατε να μην καταφύγετε ούτε σε χάπι για τον πονοκέφαλο, αν είναι δυνατόν, για να μη «δηλητηριάσετε» με φαρμακευτικές ουσίες, ακόμα και με τις πιο «αθώες», το έμβρυο.
Κι όμως, υπάρχει ασφαλής λύση στα προβλήματά σας. Κάποια φυτά που πιθανότατα υπάρχουν στο ντουλάπι της κουζίνας σας και άλλα που μπορείτε να προμηθευτείτε από καταστήματα με μπαχαρικά ή από τα φαρμακεία έχουν θεραπευτικές ιδιότητες γνωστές σε πολλούς λαούς εδώ και αιώνες. Εμείς, σας δείχνουμε τον τρόπο να τις εκμεταλλευτείτε για την αντιμετώπιση των πιο συχνών ενοχλήσεων της εγκυμοσύνης.
Τζίντζερ, ενάντια στις ναυτίες
Το πρόβλημα: Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της κύησης περίπου το 75% των εγκύων υποφέρει από πρωινές (και μεσημεριανές και απογευματινές και βραδινές) ναυτίες. Η όχι και τόσο ευχάριστη αυτή κατάσταση οφείλεται κατά κύριο λόγο στα οιστρογόνα, που αυξάνονται για να εξασφαλίσουν τη διατήρηση της εγκυμοσύνης.
Η «φυσική» λύση: Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι το τζίντζερ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ενάντια στις ναυτίες, ενώ είναι γνωστό ότι βοηθάει στην πέψη, χαλαρώνει από το στρες και την κούραση και τονώνει τους μυς του πεπτικού συστήματος. Η καταγωγή του φυτού είναι από την Ασία. Στην Κίνα εδώ και αιώνες οι γυναίκες καταναλώνουν ρίζες τζίντζερ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να αντιμετωπίσουν τις πρωινές ναυτίες. Προσοχή: Καλό είναι να μην καταφύγετε στη λύση του τζίντζερ εάν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα, γιατί αντενδείκνυται η αλληλεπίδρασή τους.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Φτιάξτε ένα αφέψημα αφήνοντας ένα κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένη ρίζα τζίντζερ σ’ ένα φλιτζάνι βραστό νερό για δέκα λεπτά. Μπορείτε να καταναλώνετε έως τρία τέτοια φλιτζάνια την ημέρα.
Χαμομήλι, για την ανακούφιση του πρησμένου στήθους
Το πρόβλημα: Κάποιες γυναίκες αρχίζουν να αισθάνονται το στήθος τους να γίνεται ευαίσθητο και να πονάει πριν καν διαπιστώσουν ότι είναι έγκυες. Πρόκειται για μια ακόμα… παρενέργεια της ορμονικής καταιγίδας που ξεσπάει στο σώμα. Τα αιμοφόρα αγγεία και οι γαλακτοφόροι αδένες του στήθους διογκώνονται –κάποιες φορές μάλιστα οι φλέβες διακρίνονται κάτω από την επιδερμίδα. Παράλληλα, πολλές έγκυες παραπονιούνται ότι ταυτόχρονα με το πρήξιμο νιώθουν και φαγούρα στις θηλές.
Η «φυσική» λύση: Το χαμομήλι είναι γνωστό εδώ και αιώνες για τις θεραπευτικές ιδιότητές του. Τονώνοντας τη μικροκυκλοφορία του αίματος, αμβλύνει τους πόνους στο στήθος και ανακουφίζει από την αίσθηση πρηξίματος.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Φτιάξτε μια λοσιόν βράζοντας 5-10 γραμμάρια χαμομήλι (φρέσκο ή αποξηραμένο) σε 250ml νερό για πέντε λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει. Βρέξτε με αυτό κομπρέσες και αφήστε τις πάνω στο στήθος για μερικά λεπτά δύο έως τέσσερις φορές την ημέρα.
Άνθη πορτοκαλιάς, κατά της αϋπνίας
Το πρόβλημα: Τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, πολλές γυναίκες σπάνια καταφέρνουν να απολαύσουν ένα συνεχόμενο οχτάωρο χορταστικού ύπνου. Κάτι η φουσκωμένη κοιλιά, κάτι το άγχος του επερχόμενου τοκετού, κάτι η συχνουρία, κάτι το μωρό που θυμάται να αρχίσει τις κλωτσιές μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, κάθε μέρα που περνάει δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να βρουν την ιδανική στάση και τις κατάλληλες συνθήκες για ύπνο.
Η «φυσική» λύση: Τα άνθη πορτοκαλιάς έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες και βοηθούν το σώμα να χαλαρώσει.
Πώς να τα χρησιμοποιήσετε: Ρίχνετε 100 γραμμάρια άνθη πορτοκαλιάς σε περίπου 2lt νερό και το βάζετε στη φωτιά. Βράζετε για περίπου δέκα λεπτά και στη συνέχεια σουρώνετε. Προσθέτετε το υγρό αυτό μέσα στο νερό της μπανιέρας σας πριν κάνετε το μπάνιο σας. Ιδανικά, πηγαίνετε για ύπνο αμέσως μετά.
Αγγελική, για την καταπολέμηση του στρες
Το πρόβλημα: Η εγκυμοσύνη είναι σίγουρα πολύ χαρούμενη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Είναι όμως και περίοδος που μπορεί να προκαλέσει άγχος, ανησυχία, αναστάτωση. Είναι λοιπόν πολύ φυσιολογικό να νιώθετε κάποιες στιγμές στρες, το οποίο όμως πρέπει να αντιμετωπίσετε για το καλό τόσο το δικό σας όσο και του εμβρύου.
Η «φυσική» λύση: Οι τονωτικές, χαλαρωτικές ιδιότητες της αγγελικής καθιστούν το συγκεκριμένο φυτό ένα εξαιρετικό αντίδοτο κατά του στρες, ενώ στην Κίνα εκμεταλλεύονται εδώ και αιώνες το γεγονός ότι προκαλεί ευφορία χρησιμοποιώντας το σε συνταγές αφροδισιακών σκευασμάτων.
Πώς να τη χρησιμοποιήσετε: Ετοιμάστε ένα αφέψημα χρησιμοποιώντας 40 γραμμάρια από τη ρίζα του φυτού μέσα σε ένα λίτρο νερό. Πιείτε ένα φλιτζάνι μετά από κάθε γεύμα.
Το πρόβλημα: Τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης είναι πολύ φυσιολογικό για μια γυναίκα να νιώθει συχνά εξαντλημένη. Η κύρια αιτία αυτής της κούρασης είναι η αύξηση των επιπέδων της προγεστερόνης, ορμόνης που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία του πλακούντα και την εξασφάλιση των ζωτικών λειτουργιών του εμβρύου.
Η «φυσική» λύση: Η μέντα είναι από τα πιο αποτελεσματικά τονωτικά της φύσης. Παράλληλα με τη χαλαρωτική της δράση προσφέρει και μια ευχάριστη αίσθηση δροσιάς, ενώ βοηθά στο να αντιμετωπιστούν οι πονοκέφαλοι. Σε συνδυασμό με τη λουίζα, το δεντρολίβανο και το θυμάρι μπορεί να δώσει πραγματική ώθηση για δράση στον οργανισμό.
Πώς να τη χρησιμοποιήσετε: Αναμειγνύετε 125 γραμμάρια λουίζα, 125 γραμμάρια μέντα, 125 γραμμάρια δεντρολίβανο και 125 γραμμάρια θυμάρι μέσα σε 4 λίτρα βραστό νερό. Αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά, σουρώνετε και προσθέτετε το υγρό στο νερό του μπάνιου σας, κατά προτίμηση το πρωί. Μετά από είκοσι λεπτά, θα νιώθετε το σώμα σας γεμάτο ενέργεια και την επιδερμίδα σας απαλή. Μπορείτε επίσης να κάνετε εισπνοές με τον ατμό του μείγματος καθώς αυτό βράζει.
Φύλλα σμέουρου, για πιο εύκολο τοκετό
Το πρόβλημα: Όταν φτάσει εκείνη η ώρα κάθε έγκυος θέλει να ξεμπερδεύει όσο το δυνατόν πιο εύκολα και γρήγορα από τη διαδικασία του τοκετού και να σφίξει το μωρό της στην αγκαλιά της για πρώτη φορά.
Η «φυσική» λύση: Σε πολλές χώρες του κόσμου –ιδιαίτερα στον Καναδά– οι μέλλουσες μητέρες και οι μαίες «ορκίζονται» στο όνομα των φύλλων αυτού του μικροσκοπικού φρούτου, καθώς καταπραΰνει τον πόνο των συσπάσεων και διευκολύνει τη διαστολή του τραχήλου. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες αυστραλών επιστημόνων, στις περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται τα φύλλα σμέουρου έχει παρατηρηθεί ότι οι πιθανότητες να χρειαστεί να εφαρμοστούν έκτακτα μέτρα στον τοκετό, όπως ο εμβρυουλκός ή η καισαρική τομή, είναι λιγότερες. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους πριν μπει η έγκυος στον ένατο μήνα, για το φόβο πρόκλησης πρόωρου τοκετού.
Πώς να τα χρησιμοποιήσετε: Βράζετε 30 γραμμάρια φύλλα σμέουρου σε ένα λίτρο νερό για δέκα λεπτά. Πίνετε τρία φλιτζάνια την ημέρα, ανάμεσα στα γεύματα.
Πολυκόμπι, για την πρόληψη των ραγάδων
Το πρόβλημα: Στο 75% των εγκύων και κατά κανόνα γύρω στον έκτο μήνα της κύησης εμφανίζονται στο δέρμα λεπτές κόκκινες ραγάδες. Τα σημεία στα οποία είναι πιο πιθανό να δημιουργηθούν ραγάδες είναι το στήθος, οι μηροί, οι γλουτοί και η κοιλιά. Καθώς οι ραγάδες είναι σχεδόν απίθανο να σβήσουν (απλώς το χρώμα τους γίνεται πιο απαλό με το πέρασμα του χρόνου), το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να προλάβετε την εμφάνισή τους.
Η «φυσική» λύση: Το πολυκόμπι είναι ένα φυτό πολύ πλούσιο σε διοξείδιο του πυριτίου, μια ουσία που αποτελεί βασικό συστατικό των ιστών. Οι βλαστοί του χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους Αιγυπτίους στην επούλωση των πληγών, ενώ είναι γνωστό στη φαρμακολογία για τις στυπτικές, αιμοστατικές και επουλωτικές ιδιότητές του. Με τη συχνή χρήση αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος προκαλώντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Φτιάξτε μια λοσιόν ρίχνοντας 50 έως 100 γραμμάρια από το φυτό σε 1 λίτρο νερό. Βράστε το για 30 λεπτά και σουρώστε το. Χρησιμοποιήστε κάθε μέρα κομπρέσες εμποτισμένες με το υγρό στα σημεία του σώματος όπου εμφανίζονται οι ραγάδες για 15 με 20 λεπτά την ημέρα.
Αμπελόφυλλα, για τις πρησμένες γάμπες
Το πρόβλημα: Δεν υπάρχει έγκυος που να μη νιώθει τα πόδια της «βαριά» κάποια στιγμή της ημέρας. Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών προκαλούν αύξηση του όγκου του αίματος, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί πίεση στα κάτω άκρα.
Η «φυσική» λύση: Τα φύλλα της αμπέλου ρυθμίζουν την κυκλοφορία του αίματος χαρίζοντας στις εγκύους το αίσθημα ότι τα πόδια τους είναι ανάλαφρα όπως πριν. Η χρήση τους ενδείκνυται και για τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται με το κυκλοφορικό, όπως κιρσοί και φλεβίτιδα.
Πώς να τα χρησιμοποιήσετε: Φτιάξτε ένα αφέψημα βράζοντας μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένα αμπελόφυλλα σ’ ένα ποτήρι νερό για δέκα λεπτά. Πίνετε ένα φλιτζάνι 2-4 φορές την ημέρα ανάμεσα στα γεύματα.
Πικραλίδα για τη δυσπεψία
Το πρόβλημα: Η δυσπεψία είναι από τις πιο συχνές ενοχλήσεις της κύησης και απασχολεί μεγάλο ποσοστό εγκύων. Προκαλείται εξαιτίας της αλλαγής των επιπέδων των ορμονών, αλλά και του συνεχώς αυξανόμενου μεγέθους της μήτρας που μπορεί να ασκήσει πίεση στα όργανα του γαστρεντερικού συστήματος.
Η «φυσική» λύση: Η πικραλίδα είναι πλούσια σε καροτενοειδή, βιταμίνες C και Α, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Συχνά τη χαρακτηρίζουν «θαυματουργή», γιατί έχει αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αποτοξινωτικές και άλλες ιδιότητες. Επίσης, είναι πλούσια σε ινουλίνη, μια φυσική ουσία που βοηθά στην αντιμετώπιση του αισθήματος κόπωσης και αυξάνει την εντερική απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου από τον οργανισμό. Χρησιμοποιείται μάλιστα από την αρχαιότητα για την ανακούφιση του πονεμένου στομάχου και της δυσπεψίας.
Πώς να τη χρησιμοποιήσετε: Προσθέτετε μερικά αποξηραμένα φύλλα πικραλίδας σε ένα φλιτζάνι με βραστό νερό. Τα αφήνετε για δέκα λεπτά, στραγγίζετε και πίνετε τρία τέτοια φλιτζάνια την ημέρα, μετά τα γεύματα.
πηγή