Saturday, 22 January 2011

12 τροφές που κάνουν καλό στην υγεία

Μία λίστα τροφίμων που συμβάλλουν στην καλή υγεία του οργανισμού και μάλιστα η ευεργετική τους δράση έχει αποδειχθεί από επιστημονικές έρευνες δημοσίευσε πρόσφατα το περιοδικό Food Technology.

Ιδού λοιπόν η λίστα:

1. Κριθάρι: 11 κλινικές μελέτες τα τελευταία 20 χρόνια απέδειξαν πως η αυξημένη κατανάλωση προϊόντων κριθαριού μπορεί να μειώσει την χοληστερίνη και ειδικά την LDL.
2. Καστανό Ρύζι: Μειώνει δραματικά τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2.
3. Σίκαλη: Σύμφωνα με τις έρευνες, η σίκαλη βελτιώνει την γκλυκαιμική σύσταση των τροφίμων ενώ το ψωμί σίκαλης μειώνει την αίσθηση της πείνας πριν και μετά το φαγητό.
4. Αμύγδαλα: 300 θερμίδες από αμύγδαλα την ημέρα είναι αρκετά για μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακού προβλήματος.
5. Φουντούκια: Οι έρευνες έχουν δείξει ότι καλό είναι να καταναλώνονται ολόκληρα και αυτό γιατί τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται στο φλοιό τους.
6. Ελαιοκάρυδα: Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η Βιταμίνη Ε των ελαιοκάρυδων μπορεί να παρέχει νευρολογική προστασία, καθυστερώντας την ανάπτυξη της εκφύλισης του κινητικού νευρώνα.
7. Φυστίκια Αιγίνης: Τα φυστίκια έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες όπως αποκάλυψε έρευνα του 2010.
8. Καρύδια: Μια διατροφή πλούσια σε καρύδια μειώνει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων σε αυτούς που έχουν διαβήτη τύπου 2.
9. Μαύρα μούρα: Μελέτη του 2010 βρήκε ότι τα μαύρα μούρα είναι αποτελεσματικά στην αποτροπή εντερικών όγκων σε ποντίκια.
10. Βατόμουρα: Η καθημερινή πρόσληψη βατόμουρων βελτιώνει τα επίπεδα ινσουλίνης σε παχύσαρκους μη διαβητικούς ασθενείς.
11. Μπρόκολο: Το μπρόκολο σχετίζεται με τον μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη
12. Τομάτες: Έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι με υπέρταση που κατανάλωναν καθημερινά δύο τομάτες είχαν μείωση της αρτηριακής τους πίεσης.

Στο στόχαστρο των λαθροθήρων τα ελάφια στη Ροδόπη

Στο χείλος του αφανισμού βρίσκεται ο τελευταίος φυσικός πληθυσμός ελαφιών στην Ελλάδα, ο οποίος Ροδόπη, αριθμεί πλέον μόλις 20 – 30 άτομα, λόγω της δράσης λαθροθήρων.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΚΑΛΛΙΣΤΩ και WWF Ελλάς, την Παρασκευή 7/01/2011, δύο σκοτωμένα ελάφια βρέθηκαν σε αυτοκίνητο, το οποίο κινούταν στην Εθνική οδό Δράμας-Ξάνθης, μετά από έλεγχο του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Παρανεστίου Δράμας.
Τα ζώα βρέθηκαν μάλιστα μέσα σε σακούλες, τεμαχισμένα, ενώ ο ίδιος ο οδηγός παραδέχτηκε πως επρόκειτο για ελάφια. Αμέσως ειδοποιήθηκε το Δασαρχείο Δράμας, το οποίο και κατέθεσε μήνυση εναντίον του δράστη.
Το ελάφι, το οποίο κάποτε ζούσε σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε το είδος βρίσκεται πλέον στην κατηγορία των «Κρισίμως Κινδυνευόντων» ζώων της χώρας (Το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, 2009). 
Το κυνήγι ελαφιού απαγορεύεται σύμφωνα με τον Δασικό Κώδικα και ο ούτως ή άλλως πολύ μικρός πληθυσμός του στη Ροδόπη απειλείται σημαντικά από τέτοιου είδους ενέργειες. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως στη Ροδόπη έχουν ιδρυθεί 5 καταφύγια άγριας ζωής, στα οποία και απαγορεύεται συνολικά το κυνήγι.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν αντίστοιχα περιστατικά, αφού και στο παρελθόν και ειδικότερα στην Πάρνηθα, όπου ο πληθυσμός ελαφιού είναι μεγαλύτερος, λαθροθήρες σκοτώνουν ελάφια, με σκοπό να διοχετεύσουν το κρέας τους στο εμπόριο.
Το άλλοτε διαδεδομένο στη χώρα μας κόκκινο ελάφι, βρίσκεται δυστυχώς στα πρόθυρα της άμεσης εξαφάνισης, με το παράνομο κυνήγι να αποτελεί τη σημαντικότερη απειλή για την επιβίωσή του. Για την αντιμετώπιση και πρόληψη αντίστοιχων περιστατικών, WWF Ελλάς και ΚΑΛΛΙΣΤΩ τονίζουν την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων στα βουνά της Ροδόπης, η αποτελεσματικότητα των οποίων πλήττεται καίρια από τη μείωση των οργανικών θέσεων δασοφυλάκων, με αποτέλεσμα την ελλιπή προστασία των ελληνικών δασών και των ειδών.  
Τέλος, για την αποτελεσματικότερη προστασία και διαχείριση του πληθυσμού απαιτείται η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, εξειδικεύοντας για τη Ροδόπη το εθνικό σχέδιο δράσης για την Ελλάδα (με δυνατότητα εφαρμογής του και σε διασυνοριακό επίπεδο) και αξιολογώντας τη δυνατότητα επέκτασης των πληθυσμών των κόκκινων ελαφιών στα όρια της προηγούμενής τους κατανομής.

Σημειώσεις προς συντάκτες:
Δείτε επίσης: «Σχέδιο Δράσης για την Προστασία του Κόκκινου Ελαφιού στην Ελλάδα», όπως αυτό παρουσιάστηκε από το WWF Ελλάς, τον Δεκέμβριο του 2009.
Για περισσότερες πληροφορίες:
  • ΚΑΛΛΙΣΤΩ:
    Δρ. Γιώργος Μερτζάνης/ Επιστημονικός Υπεύθυνος «Καλλιστώ», 6999-230693
    Ηλιάνα Μπουσιάκη/ Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας «Καλλιστώ»
    2310252530 και 6972-694147
  • WWF Ελλάς:
    Παναγιώτα Μαραγκού, Συντονίστρια Τμήματος Επιστημονικής Υποστήριξης και Τεκμηρίωσης, τηλ: 210 33 14 893, p.maragou@wwf.gr

    Ιάσονας Κάντας, Υπεύθυνος Τύπου, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 698 247 1724, i.kantas@wwf.gr