|
Aristarchus's 3rd century BC calculations on the relative sizes of the Earth, Sun and Moon, from a 10th century AD Greek copy |
Με τιμές ήρωα θα κηδευτεί σήμερα στην Πολωνία ο θεμελιωτής της νεότερης αστρονομίας Νικόλαος Κοπέρνικος ο οποίος πέθανε πριν από 500 χρόνια.
Ο Κοπέρνικος (1473 - 1543), ο αστρονόμος του 16ου αιώνα, είχε έρθει σε ρήξη με την καθολική εκκλησία, καθώς υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία, την άποψη δηλαδή ότι η Γη και τα άλλα σώματα του Ηλιακού Συστήματος περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, σε αντίθεση με την τότε επίσημη γεωκεντρική θεωρία, που ήθελε τη Γη ακίνητη και κέντρο του κόσμου.
Μετά τον θάνατό του ο κληρικός - αστρονόμος θάφτηκε στο πάτωμα του καθεδρικού ναού του Φρόμπορκ στη βόρεια Πολωνία.
Το 2004 έπειτα από αίτημα ενός τοπικού επισκόπου, ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό του λειψάνου του.
Αυτό που βρήκαν οι ειδικές επιστημονικές ομάδες ήταν ένα κρανίο και οστά που άνηκαν, σύμφωνα με δηλώσεις τους, σε έναν άντρα ηλικίας 70 ετών, την ίδια δηλαδή ηλικία που είχε ο Κοπέρνικος όταν πέθανε.
Οι ερευνητές ταυτοποίησαν το DNA από τα οστά με αυτό μιας τρίχας που είχε βρεθεί σε ένα βιβλίο του Κοπέρνικου εκτιμώντας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ότι όντως βρήκαν τα λείψανα του Κοπέρνικου.
Τα οστά του μεγάλου αστρονόμου τοποθετήθηκαν σε ένα ξύλινο οστεοφυλάκιο το οποίο χθες περιέφεραν σε διάφορες περιοχές της Πολωνίας που σχετίζονταν με τη ζωή του.
Σήμερα η κηδεία του Κοπέρνικου θα τελεστεί από τον καθολικό Αρχιεπίσκοπο της Πολωνίας στον καθεδρικό ναό του Φρόμποργκ.
Αρίσταρχος ο Σάμιος: Ο Έλληνας Κοπέρνικος
Ο Αρίσταρχος ο Σάμιος (310 π.Χ. - περίπου 230 π.Χ.) ήταν Έλληνας αστρονόμος και μαθηματικός, που γεννήθηκε στη Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του Ηλιακού Συστήματος, θέτοντας τον Ήλιο και όχι τη Γη, στο κέντρο του γνωστού Σύμπαντος (για το λόγο αυτό είναι συχνά γνωστός ως ο "Έλληνας Κοπέρνικος").
Οι ιδέες του περί Αστρονομίας δεν είχαν γίνει αρχικά αποδεκτές και θεωρήθηκαν κατώτερες από εκείνες του Αριστοτέλη και του Πτολεμαίου, έως ότου αναγεννήθηκαν επιτυχώς και αναπτύχθηκαν από τον Κοπέρνικο περίπου 2000 χρόνια μετά.