Sunday, 7 February 2010

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ:
Η ζωή εκεί …. είναι δύσκολη …!!!!

Ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερος υγροτόπους της Ευρώπης, με ανεξάντλητο φυσικό πλούτο, ένας τόπος που θα μπορούσε να αποτελεί επίγειο παράδεισο, κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε κόλαση εξ αιτίας των διάφορων ανθρώπινων δραστηριοτήτων και επεμβάσεων, που είναι ασυμβίβαστες με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.


Και τι δεν είδαμε…., στο υλικό που προβλήθηκε κατά την ημερίδα που διοργάνωσε η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Άρτας σε συνεργασία με το φορέα διαχείρισης Αμβρακικού, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υδροβιότοπων που τιμάται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου. Φωτογραφίες σοκαρίστηκες συνέθεταν μια «εφιαλτική» εικόνα που επικρατεί σε μια προστατευμένη, κατά τα αλλά… περιοχή διεθνούς οικολογικής άξιας, όπως ο Αμβρακικός κόλπος, ο οποίος έχει συμπεριληφθεί στους 11 ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας που προστατεύονται από τη Σύμβαση Ramsar και χαρακτηρίζεται ως εθνικό πάρκο.
Σωροί από πλαστικά άδεια δοχεία φυτοφαρμάκων, χώροι ανεξέλικτης διάθεσης οικιακών απορριμμάτων, εναπόθεση παραπροϊόντων κτηνοτροφικής προέλευσης, υπολείμματα σφαγείων, νεκρά ζώα που χάθηκαν κατά την εκτροφή, αυθαίρετα κτίσματα , κτηνοτροφικές μονάδες, υλοτομημένες μπαζωμένες εκτάσεις με κατασκευές για κάθε λογής δραστηριότητα, καύση απορριμμάτων, λαθροθήρες καμουφλαρισμένοι εν δράση…, παράνομοι αλιείς, αυτοσχέδιες κατασκευές που φυλάσσονται μικρά παράνομα σκάφη, νεκροί αργυροπελεκάνοι παγιδευμένοι σε πρόχειρες συρμάτινες κατασκευές που έστησαν αλιείς για να εμποδίσουν άλλους παράνομους αλιείς να ρίξουν δίχτυα, θαλάσσιες χελώνες νεκρές, άλλες εικόνες που φανέρωναν ότι η λαθροθήρες ψαράδες δεν είναι μεμονωμένο γεγονός… αλλά ότι η παράνομη αλιεία έχει πάρει διάστασης ανεξέλεγκτες, νεκρά ψάρια και όλα αυτά μέσα στον πύρινα του εθνικού πάρκου, εικόνες που φανέρωναν ότι η ζωή εκεί …. είναι δύσκολη …
Σ' αυτά έρχονται να προστεθούν και άλλες πληγές που δεν είναι απαραίτητες φωτογραφίες …οι δεξαμενές καυσίμων, οι ανεξέλεγκτες χωματερές, η ρύπανση των ποταμών που καταλήγει στον κόλπο, τα αστικά και βιομηχανικά λύματα αλλά και οργανικές ενώσεις από λιπάσματα και χημικά που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, κτηνοτροφικά απόβλητα, χοιροστάσια, σφαγεία, πτηνοτροφεία.
Οι μονάδες υδατοκαλλιέργειας που λειτουργούν χωρίς να έχει προβλεφθεί ένας ευρύτερος χωροταξικός σχεδιασμός, ο οποίος να βασίζεται στις αρχές της περιβαλλοντικής ευφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, το μπάζωμα του στομίου.Ο Αμβρακικός Κόλπος, έκτασης 405 τετρ. χιλ., αποτελεί ουσιαστικά μία εσωτερική θάλασσα που επικοινωνεί με το Ιόνιο Πέλαγος μέσω ενός στενού δίαυλου, το Άκτιο. Περιβάλλεται από 20 λιμνοθάλασσες, συνολικής έκτασης 70 τετρ. χιλιομέτρων. ,οι οποίες χαρακτηρίζονται από μεγάλη βιολογική παραγωγικότητα, λειτουργούν ως φυσικά εκτροφεία ψαριών και καρκινοειδών που αποτελούν τροφή για πολλά είδη πτηνών και άλλων οργανισμών. Επιπλέον, συνθέτουν μία από τις βασικές οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής που είναι η αλιεία.
Ο Αμβρακικός είναι από τις πιο πλούσιες σε είδη πουλιών περιοχές στην Ελλάδα. Σήμερα έχει 294 καταγραμμένα είδη συνολικού πληθυσμού άνω των 100.000 εκ των οποίων τα 101 είδη είναι σπάνια ή απειλούμενα και απαντώνται πλέον σε ελάχιστους ευρωπαϊκούς υδροβιότοπους. Τα πιο γνωστά είναι ο αργυροπελεκάνος, η λαγγόνα, ο ήταυρος, η βαλτόπαπια, ο κραυγαετός, και ο στικταετός. 
Έχει πλούσια βλάστηση με εκτεταμένους καλαμιώνες, αρμυρήθρες, βούρλα, παραποτάμια είδη κλπ .. Στην περιοχή εντοπίζονται ακόμα 33 είδη ψαριών, 15 από τα οποία αλιεύονται λαβράκια, κέφαλοι, γαρίδες, χέλια κλπ. Το Εθνικό Πάρκο, το οποίο περιλαμβάνει σύνθετα οικοσυστήματα και φιλοξενεί τον μεγαλύτερο καλαμιώνα των Βαλκανίων, έχει έκταση 1.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα περίπου και καλύπτει εκτάσεις από τους νομούς, Πρέβεζας, Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας.
Από τα ερπετά χαρακτηριστικά είναι η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, οι νεροχελώνες και τα νερόφιδα. Από θαλάσσια θηλαστικά το πιο γνωστό είναι το ρινοδέλφινο. Στις αρχές του 21ου αιώνα έγινε και επανεισαγωγή των νεροβούβαλων.Ο Αμβρακικός Κόλπος, ένα από τα σημαντικότερα και πιο ευαίσθητα οικοσυστήματα στην Ευρώπη, έχει υποστεί σοβαρή υποβάθμιση τις τελευταίες δεκαετίες λόγω αδιαφορίας αμέλειας και άγνοιας.
Φταίμε όλοι εμείς που ζούμε γύρω του! Το μέγεθος της καταστροφής πρέπει να μας προβληματίσει, να γίνει συνείδηση ότι η ευαισθητοποίηση, για προστασία όλων αυτών που ανήκουν σε εμάς και στα παιδία μας, δεν επιβάλλεται με κυρώσεις, ούτε επαφίεται σε σωτήρες, αλλά αποκτάτε με ενημέρωση και γνώση.

ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ: Το ρολόι για τη Λίμνη χτυπάει μεσάνυχτα...

Οι αναφορές των ειδικών για τη λίμνη Παμβώτιδα συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το λιμναίο οικοσύστημα βρίσκεται υπό κατάρρευση. 


Ο περιορισμός του όγκου των νερών, η συσσώρευση τοξικής ιλύος στον πυθμένα, ο ευτροφισμός, η εξαφάνιση της ιχθυοπανίδας και ορνιθοπανίδας είναι όψεις της νοσηρής κατάστασης του. 
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως αν υπάρξουν ένα - δυο ζεστά καλοκαίρια είναι πιθανόν να έχουμε μαζικούς θανάτους ψαριών και άλλων οργανισμών και ανεπανόρθωτη καταστροφή του οικοσυστήματος.
Οι ανθρωπογενείς δράσεις που υλοποιούνται με μόνο κριτήριο το κέρδος, επί δεκαετίες επιδρούν δραματικά στο οικοσύστημα. Μια σειρά από ενέργειες όπως οι ανεξέλεγκτες οικονομικές δραστηριότητες εντός και πέριξ του οικοσυστήματος, οι άστοχες παρεμβάσεις επί κρίσιμων παραμέτρων του και η στρεβλή αστική ανάπτυξη οδήγησαν στην προαναφερθείσα υποβάθμιση.
Αρχής γενομένης με την αποξήρανση της λίμνης της Λαψίστας, το σύνολο του οικοσυστήματος έβλαψαν εξίσου η κατασκευή αναχωμάτων και κρηπιδωμάτων, η ανεξέλεγκτη εισροή βιομηχανικών λυμάτων, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, η υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων, η διαμόρφωση τεχνητών ακτών με επιχωματώσεις και επιπλέον τσιμεντοποιήσεις και τέλος η διοχέτευση αστικών λυμάτων και όμβριων υδάτων.
Ο ακρωτηριασμός του οικοσυστήματος με την αποξήρανση της λίμνης της Λαψίστας και τα αναχώματα απέκλεισαν την επικοινωνία της λίμνης με τις πηγές του Μιτσικελιού και τα υγρολίβαδα που παρέχουν τη δυνατότητα αυτοκαθαρισμού των νερών και αποτελούν χώρο εκκόλαψης και αναπαραγωγής. Οι εισροές βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και όμβριων είναι υπεύθυνες για τη συγκέντρωση της τοξικής ιλύος του πυθμένα και την υπερβολική ανάπτυξη μικροοργανισμών που καταναλώνουν το διαθέσιμο οξυγόνο. Ορισμένοι από τους μικροοργανισμούς (τοξικά κυανοφύκη) που αναπτύσσονται σε συνθήκες ευτροφισμού, παράγουν τοξίνες που καθιστούν επικίνδυνες τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Η υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα από τις βιομηχανίες εμφιάλωσης νερού, στερεί από τη λίμνη τις φυσικές πηγές εμπλουτισμού της με καθαρό νερό. Τα κρηπιδώματα και οι τσιμεντοποιήσεις που συνεχίζουν να γίνονται για την «ανάπτυξη» της καφετέριας και του parking αλλά και η οικοπεδοποίηση των ακτών που σχεδιάζεται και ήδη έχει ξεκινήσει, θα μειώσουν κι άλλο τις υδρολιβαδικές εκτάσεις που αποτελούν χώρους φυσικής αυτοκάθαρσης του λιμναίου οικοσυστήματος.
Σίγουρα λοιπόν πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την αποκατάσταση του διαταραχθέντος οικοσυστήματος, μέτρα για την αυστηρή προστασία του από πιέσεις συμφερόντων και αποφάσεις διοικούντων. Περιττό να ειπωθεί πως οι σκέψεις για μεταφορά νερού στη λίμνη από ποταμούς (π.χ. Αώο) είναι όχι μόνο οικολογικά επικίνδυνες αλλά και κοινωνικά απαράδεκτες, αφού προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα της εξάντλησης των οικολογικών και κοινωνικών πόρων μιας περιοχής στερώντας τους από άλλες. 
Με βάση την παραπάνω λογική προτείνουμε:
• Την καταστροφή των αναχωμάτων και την απόδοση στη λίμνη των ρηχών εκτάσεων που παραδοσιακά πλημμύριζαν.
• Την αποκατάσταση της επικοινωνίας της λίμνης με τη λεκάνη απορροής του Καλαμά.
• Τη δημιουργία υποδομών συλλογής των ομβρίων, την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου και τη σύνδεσή του με το βιολογικό καθαρισμό της πόλης.
• Σύνδεση όλων των βιομηχανιών και βιοτεχνιών με βιολογικό καθαρισμό στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων.
• Την ορθολογική και ελεγχόμενη εφαρμογή της άρδευσης, των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις του λεκανοπεδίου.
• Την απομάκρυνση της ιλύος και τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την επεξεργασία και εναπόθεσή της.
• Τη διατήρηση της ζώνης των 100 μέτρων γύρω από τη λίμνη προς την πόλη και των 300 μέτρων προς τις υπόλοιπες πλευρές.
• Την άμεση παύση της υπεράντλησης του υδροφόρου ορίζοντα από τις εταιρείες εμφιάλωσης νερού.
• Την προστασία του Μάτσικα από την οικιστική ανάπτυξη μέσω της δημιουργίας αθλητικού πάρκου που θα φιλοξενεί αθλητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικές με τη Λίμνη.
Πρέπει να δράσουμε άμεσα για τη σωτηρία της Λίμνης, έξω από τη λογική του κέρδους για τους λίγους κα της καταλήστευσης των κοινωνικών και φυσικών πόρων, πριν να είναι πολύ αργά.

Τα κατοικίδια ωφελούν την υγεία!


Αγαπάτε τα κατοικίδια και ξέρετε γιατί: είναι χαριτωμένα, παιχνιδιάρικα, στοργικά, έτοιμα να σας ανταποδώσουν στο πολλαπλάσιο την αγάπη που θα τους προσφέρετε. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι ένα χνουδωτό τετράποδο εκτός από την πιστή συντροφιά του έχει να προσφέρει πολλά στην σωματική και ψυχική σας υγεία. Αν λοιπόν διαθέτετε τον απαιτούμενο χρόνο και είστε έτοιμη να προσφέρετε αγάπη και φροντίδα, ίσως έφτασε επιτέλους η στιγμή να κάνετε το τελικό βήμα που θα ενώσει την σκέψη να αποκτήσετε με μια ψιψίνα ή ένα κουτάβι με την απόφαση να…συγκατοικήσετε μαζί του!

Βελτιώνουν την διάθεση
Για κάποιον που αγαπά τα ζώα είναι μάλλον αδύνατο να παραμείνει προσκολλημένος στην κακή του διάθεση ενώ θα αντικρίζει το ζωηρό βλέμμα του κουταβιού του ή θα χαϊδεύει το απαλό τρίχωμα της γάτας του. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών, κάτοχοι κατοικιδίων οποίοι πάσχουν από κάποια σοβαρή ασθένεια, όπως το AIDS ή ο καρκίνος, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσους δεν απολαμβάνουν την συντροφιά ενός τετράποδου.

Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση
Αν και τα ειδικά για την υπέρταση φάρμακα μειώνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στον έλεγχο των «τσιμπημάτων» που οφείλονται στο αυξημένο στρες και την ένταση. Η εξέταση μιας ομάδας χρηματιστών της Νέας Υόρκης οι οποίοι είχαν για συντροφιά έναν σκύλο ή μια γάτα είχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα: η αρτηριακή τους πίεση ήταν χαμηλότερη και οι καρδιακοί τους παλμοί λιγότερο ανεβασμένοι σε σχέση με τους συναδέλφους τους οι οποίοι δεν είχαν κάποιο κατοικίδιο.

Ενθαρρύνουν τη σωματική άσκηση
Είτε γιατί είναι υποχρεωμένοι να βγάζουν τουλάχιστον μία φορά την ημέρα τον σκύλο τους έξω για μια βόλτα είτε γιατί απολαμβάνουν καλύτερα έναν περίπατο με συντροφιά, όσοι έχουν έναν σκύλο υπό την προστασία τους, έχουν εντάξει το περπάτημα στο καθημερινό τους πρόγραμμα. Κι όπως είναι γνωστό, το περπάτημα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία συμβάλλοντας τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική ευεξία.
Συμβάλλουν στην κοινωνικοποίησή σας
Κάνοντας τον περίπατό σας με την συντροφιά του σκύλου σας γίνεστε περισσότερο προσιτή σε όσους θα ήθελαν να σας πλησιάσουν αφού έτσι τους παρέχετε μια καλή αφορμή για να ανταλλάξουν μερικές κουβέντες μαζί σας. Ακόμα και μια σύντομη συζήτηση με κάποιους περαστικούς ή γείτονες, απ’ αφορμή τον σκύλο σας, μπορεί να λειτουργήσει αγχολυτικά, να τονώσει την διάθεσή σας ή να συμβάλλει στην κοινωνικοποίησή σας σε μια γειτονιά στην οποία μετακομίσατε πρόσφατα.

Αμβλύνουν το αίσθημα της μοναξιάς Η συντροφιά ενός κατοικίδιου, η προσφορά της ανιδιοτελούς αγάπης του και τα τρυφερά του χάδια αποτελούν έναν καλό αντίδοτο στη μοναξιά. Έρευνες οι οποίες διεξήχθησαν σε κλινικές έδειξαν ότι οι νοσηλευόμενοι αισθάνονταν λιγότερη μοναξιά όταν τους κρατούσε παρέα ένας σκύλος ή μια γάτα απ’ ότι όταν περνούσαν κάποιες ώρες με άλλους ανθρώπους. Φαίνεται λοιπόν πως η συντροφιά ενός κατοικιδίου μπορεί να μειώσει το ποσοστό του άγχους που βιώνουν κάποιοι άνθρωποι ως συνέπεια της κοινωνικής τους απομόνωσης ή της έλλειψης υποστήριξης από άλλους ανθρώπους.

Μειώνουν το στρες
Αν και είναι σημαντική η παρηγοριά που αισθάνεται κανείς συζητώντας τα προβλήματά του με έναν καλό φίλο ο οποίος διαθέτει επιπλέον και το προσόν του καλού ακροατή, μερικές φορές η συντροφιά ενός κατοικιδίου κατευνάζει περισσότερο αποτελεσματικά το άγχος. Από τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών προέκυψε ότι όταν οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με στρεσογόνες καταστάσεις, βιώνουν λιγότερο άγχος όταν βρίσκεται κοντά τους το κατοικίδιό τους παρά όταν ένας στενός φίλος ή ακόμα και ο σύντροφός τους είναι παρόν. Αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι τα ζώα δεν μας κρίνουν. Απλώς μας αγαπούν.
Ελεάννα Χατζηιωάννου