Monday, 25 January 2021

Φουντώνουν τα κινήματα εναντίον των ανεμογεννητριών στο Μαίναλο

Όχι και από το σύλλογο της Αθήνας 

«Kεραυνός εν αιθρία» έπεσε η είδηση ότι έχει υποβληθεί αίτημα στην ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για εγκατάσταση 54 ανεμογεννητριών σε τοποθεσία από τις πιο αξιόλογες και αναπτυσσόμενες του Μαινάλου μεταξύ Στεμνίτσας και Χρυσοβιτσίου

Τις πιο όμορφες και τις πιο υπερήφανες βουνοκορφές της Αρκαδίας πάνε να τις ταπεινώσουν και να τις εξευτελίσουν με την εγκατάστασης 54 ανεμογεννητριών, αδηφάγες κερδοσκοπικές εταιρίες με την συναίνεση της κυβέρνησης αδιαφορώντας για τις ολέθριες επιπτώσεις που θα επιφέρουν στην χλωρίδα και την πανίδα του Μαινάλου

Φορείς, σύλλογοι και πολίτες ενώνουν κάθε μέρα την φωνή τους σ ένα βροντερό ΟΧΙ στο έγκλημα που προετοιμάζουν

Οι επιπτώσεις από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα είναι τεράστιες και ανυπολόγιστες

Μερικές από τις επιπτώσεις είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι εξής:

  • Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.
  • Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας.
  • Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.
  • Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.
  • Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια.
  • Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.
  • Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.
  • Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει. Οι ανεμογεννήτριες σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες.

mygdalia