Thursday 9 November 2023

Αν βρεις «νεκρό» σκαντζόχοιρο τους κρύους μήνες...

... μην τον θάψεις, μην τον πετάξεις στα σκουπίδια...

Κανείς δεν θέλει να δει ένα νεκρό ζώο στον κήπο ή στο δρόμο του, αλλά είναι ένας σκαντζόχοιρος που έχει πέσει σε χειμερία νάρκη από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο.

Συνήθως σκάβουν τρύπες για να παραμείνουν ασφαλείς, αλλά έχουμε λιγότερες περιοχές πρασίνου, θάμνους ή δασώδεις εκτάσεις αυτές τις μέρες και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρουν ένα ασφαλές μέρος για να περάσουν την χειμερία νάρκη.

Μερικοί μπορεί να έρθουν στους κήπους σας αναζητώντας ασφάλεια και ζεστασιά για να πέσουν σε χειμερία νάρκη, κάποιοι είναι τόσο εξαντλημένοι από το να κοιτάζουν που καταλήγουν να κοιμούνται σε διάφορα παράξενα μέρη, όπως δρόμους ή ακόμα και σε πεζοδρόμια.

Όταν βρίσκονται σε χειμερία νάρκη, ο καρδιακός ρυθμός και η γενική λειτουργία του σώματός τους επιβραδύνονται σημαντικά, ως ένας τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας που μπορεί να μπερδέψει ένα άτομο ότι ο σκαντζόχοιρος είναι νεκρός.

Σε περίπτωση που δείτε έναν ακίνητο σκαντζόχοιρο, βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται σε ασφαλές και ζεστό μέρος και ότι μπορεί να διαρκέσει πέντε μήνες.🦔

Αν βρείτε σκαντζόχοιρο στον κήπο σας ή κάπου στο δρόμο, κάντε μια τρύπα σε ένα χαρτόκουτο και σε ένα στεγνό, ασφαλές και ήσυχο μέρος για να περάσει τους κρύους μήνες εκεί.

Οι σκαντζόχοιροι είναι είδος υπό εξαφάνιση, είναι εντελώς ακίνδυνοι και πολύ σημαντικοί στο οικοσύστημά μας. Τρώνε σκαθάρια, σαλιγκάρια, βατράχους, σαύρες, φίδια, συμπεριλαμβανομένων των δηλητηριωδών.

Καταστρέφουν επίσης φωλιές ποντικών.

Δεν φοβούνται τις μέλισσες ή τις σφήκες. Ο σκαντζόχοιρος μπορεί εύκολα να καταστρέψει τη φωλιά ενός σφήκα και να φάει τους κατοίκους του αγνοώντας τα δαγκώματα τους.

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει από καιρό την ανοσία των σκαντζόχοιρων σε ισχυρά δηλητήρια, συμπεριλαμβανομένων των τσιμπημάτων από έντομα. Αυτό το φαινόμενο αντίδοτο δεν είναι ακόμη γνωστό στους επιστήμονες.

Προσοχή όταν βλέπετε σκαντζόχοιρο τους κρύους μήνες. Δεν κοστίζει τίποτα για να βοηθήσεις ένα εκτεθειμένο ζώο.

Ας είμαστε ευγενικοί με τα ζώα!


#hedgehogs #bekindtoanimals