Saturday, 4 August 2012

H Πάρνηθα πρασινίζει ξανά

Στις 28 Ιουνίου, συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα. Μια πυρκαγιά που κατέστρεψε 36.000 στρέμματα δάσους, μετατρέποντας μέσα σε λίγες ημέρες ένα φυσικό παράδεισο σε κρανίου τόπο.
Η θλιβερή επέτειος των 5 ετών δίνει την αφορμή για μια βόλτα 
στο Εθνικό Πάρκο της Πάρνηθας.
Σε αυτά τα πέντε χρόνια συνέβησαν πολλά. Οντας σε καλύτερες οικονομικά εποχές, πολιτεία, ιδιώτες και χιλιάδες εθελοντές προσέγγισαν με αγάπη την Πάρνηθα, δώρισαν εξοπλισμό, προσέφεραν εργασία, βοήθησαν στην περιφρούρηση των περιοχών που γλίτωσαν και στην αναδημιουργία της βλάστησης στις περιοχές που κάηκαν.
Πολλοί Αθηναίοι επισκέφθηκαν την Πάρνηθα και το Τατόι για πρώτη φορά, ανακάλυψαν τις ομορφιές της που επέστρεψαν. Δυστυχώς, όμως, η αυξανόμενη δημοτικότητα της Πάρνηθας δεν φαίνεται να έχει συνοδευτεί από μια πραγματική αλλαγή νοοτροπίας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακόμα και σήμερα διασχίζουν τα καμένα για να στήσουν στο εναπομείναν δάσος ψησταριές ή αφήνουν τα σκουπίδια τους δίπλα σε υπερχειλισμένους κάδους, αντί να τα μεταφέρουν μαζί τους...
Η θλιβερή επέτειος των 5 ετών δίνει την αφορμή για μια βόλτα στο Εθνικό Πάρκο της Πάρνηθας. Ξεναγός μας, ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, κ. Κώστας Δημόπουλος. «Μετά την πυρκαγιά και τις πρώτες επεμβάσεις για τη συγκράτηση του εδάφους, μια από τις προτεραιότητές μας ήταν να επαναδημιουργήσουμε το φυτώριο της Αγίας Τριάδας που είχε καεί. Μόνο την πρώτη χρονιά έγινε δενδροφύτευση κεφαλληνιακής ελάτης από τη Βυτίνα, έκτοτε οι σπόροι συλλέγονται από την Πάρνηθα, τα δενδρύλλια αναπτύσσονται στο φυτώριό μας, μέσα στο περιβάλλον τους».
Σήμερα στο φυτώριο αναπτύσσονται 300.000 δενδρύλλια κεφαλληνιακής ελάτης, τα οποία στην ηλικία των 3 - 4 ετών μεταφυτεύονται στο βουνό με τη βοήθεια εθελοντών, από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο κάθε χρονιάς. Επισκεπτόμαστε το Βιλιάνι, μια από τις περιοχές που έχουν αναδασωθεί, η συγκεκριμένη μέσα από εκστρατεία του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής».
Με το που διασχίζεις λίγα μέτρα, σε πλημμυρίζουν όμορφες μυρωδιές από τα δεκάδες διαφορετικά λουλούδια που έχουν φυτρώσει στην πλαγιά. «Η Πάρνηθα έχει περίπου χίλια είδη χλωρίδας, είναι ένας φυσικός παράδεισος» λέει ο κ. Δημόπουλος. Το βλέμμα στέκεται στα δεκάδες καμένα δέντρα, ακόμα όρθια. Γιατί δεν απομακρύνθηκαν; «Ήταν μια πολιτική απόφαση. Επιστημονικά όμως ήταν λάθος, τα καμένα δέντρα είναι εστίες μόλυνσης του υγιούς δάσους, καθώς συγκεντρώνουν έντομα, αλλά και εστίες πυρκαγιάς. Τώρα δεν μπορεί να γίνει τίποτα, γιατί αν μπουν μηχανήματα στο δάσος θα καταστρέψουν τα δενδρύλλια που φυτεύθηκαν με τις αναδασώσεις».

Πάνω από 1.000 ελάφια

Τη συζήτηση διακόπτει το πέρασμα, σε κοντινή απόσταση, ενός ελαφιού. «Ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί, σήμερα ξεπερνούν τα 1.000 όταν την περίοδο της φωτιάς ήταν περί τα 700. Ο υπερπληθυσμός τους είναι πρόβλημα, τα κάνει πιο ευπαθή σε αρρώστιες. Γι’ αυτό το δασαρχείο μελετά την αιχμαλωσία ενός αριθμού κόκκινων ελαφιών και τη μεταφορά τους σε άλλες περιοχές, λ.χ. στην Πίνδο, προκειμένου να δημιουργηθεί και εκεί ένας νέος πληθυσμός».
Όσο και αν ακούγεται παράξενο, η καταστροφή ήταν μια αφορμή για πολλούς Αθηναίους να γνωρίσουν την Πάρνηθα. «Τον τελευταίο χρόνο, ίσως και λόγω κρίσης, οι επισκέπτες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Δεν το περιμέναμε και πλέον είναι απόλυτη ανάγκη να μελετήσουμε πώς θα διαχειριστούμε τόσο κόσμο. Την Πρωτομαγιά έγινε πραγματική... μάχη, βούλιαξε ο τόπος! Και όμως, παρά την καταστροφή, ο κόσμος δεν έχει μάθει ακόμα βασικά πράγματα. Ξέρετε πόσοι έρχονται με τις ψησταριές μέσα στην καρδιά του δάσους, ακόμα και με 6 - 7 μποφόρ; Κοινή λογική είναι, δεν έπρεπε να τους κυνηγάμε. Επίσης, με λύπη μου το λέω, έχουν αυξηθεί όσοι έρχονται και εγκαταλείπουν σκύλους στο βουνό. Οσοι επιζήσουν μαζεύονται σε αγέλες και γίνονται επικίνδυνοι».
Η κρίση έχει επηρεάσει αναμφίβολα όλους τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ακόμα και της Πάρνηθας, που είναι από τους πιο «προνομιακούς» από πλευράς προσωπικού και εξοπλισμού. «Για παράδειγμα, το τελευταίο διάστημα έχουμε πρόβλημα με τον ανεφοδιασμό των οχημάτων, οι βενζινοπώλες ζητούν μετρητά, αλλά το Δημόσιο έχει άλλες διαδικασίες. Οι πόροι μας είναι μετρημένοι. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά, με τη βοήθεια της πυροσβεστικής και των εθελοντών».
Του Γιωργου Λιαλιου για την καθημερινη
φωτογραφία από το http://felleas.wordpress.com

Πηγή: Καλά Νέα
Σύνδεσμος στην Πηγή...
schizas.com