Monday, 4 April 2011

Μεσογειακή Διατροφή για γερή καρδιά
Mediterranean Diet - Heart Health Benefits

Τα ευρήματα ολοένα και περισσοτέρων ερευνών έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που ήξεραν καλά οι παλιοί Κρητικοί που τηρούσαν ευλαβικά την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, παρουσιάζοντας έτσι εκείνη την εποχή (δεκαετία του '70) τις πιο «γερές» καρδιές σε όλο τον κόσμο. 

Why is the Mediterranean Diet so famous?

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά,
όσπρια ψάρια και δημητριακά αλλά χαμηλή σε κορεσμένα και trans λιπαρά από ζωικά προϊόντα ήταν και είναι το μυστικό της μακροζωίας.
Έτσι, το κόκκινο κρέας θα πρέπει να...βρίσκει το δρόμο για το τραπέζι περίπου 1 φορά την εβδομάδα ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται τα τηγανιτά τρόφιμα και τα τυποποιημένα (κρουασάν, πατατάκια κτλ).

Παράλληλα περιορισμός χρειάζεται στο αλάτι και τα τρόφιμα που «κρύβουν» νάτριο (σάλτσες, παστά, καπνιστά, τουρσί, τυριά κ.α.). Απαραίτητη κρίνεται η πρόσληψη λινελαϊκού, α-λινολενικού και ω-3 λιπαρών οξέων, δηλαδή η κατανάλωση ψαριού 2 φορές / εβδομάδα και χρήση ελαιολάδου και λιναρόσπορου ως κύριο προστιθέμενο λίπος. Επιθυμητή είναι επίσης η κατανάλωση 2-3 ημερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, γιαούρτι) με χαμηλά λιπαρά.

Επιπρόσθετα, αποδεδειγμένα τρόφιμα που «δυναμώνουν» την καρδιά είναι η σόγια, η βρώμη, ο λιναρόσπορος, το τσάι, το κρασί (με μέτρο όπως όλα τα οινοπνευματούχα ποτά), τα σταφύλια, οι ξηροί καρποί και οι μαργαρίνες με φυτοστερόλες.

Ακόμα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λάχανο, μαρούλι, γογγύλια, χόρτα, ρόκα, μπρόκολο κ.α.), η τομάτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα βότανα και άλλα φυτικά τρόφιμα περιέχουν βιταμίνες C και Ε, σελήνιο, φυτο-οιστρογόνα, φυλλικό οξύ, φαινολικά συστατικά, λυκοπένιο, καροτενοειδή, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, μονοτερπένια, ινδόλια και άλλα φυτοχημικά συστατικά που «θωρακίζουν» την καρδιά και τα αγγεία.

Για το αλκοόλ πρόσφατα βρέθηκε πως περιορισμένες ποσότητες (1 ποτήρι κόκκινο κρασί, ή 1 ποτήρι νερού μπύρα, ή 1 ποτό πιο «βαρύ» μετρημένο με τη μεζούρα του, δηλαδή όσο 1 σφηνάκι) την ημέρα, είναι ευεργετικά για την καρδιά και τις λειτουργίες της. Από όλα τα παραπάνω το κόκκινο κρασί προηγείται λόγω της περιεκτικότητας του και σε άλλα στοιχεία -αντιοξειδωτικά- όπως η πολυφαινόλη ρισβερατρόλη που ωφελεί επιπλέον τον πιο σημαντικό μυ μας, την καρδιά μας.

Τέλος, η διατροφή «από καρδιάς» στο σύνολο της θα πρέπει να εξασφαλίζει μια επαρκή πρόσληψη όλων των παραπάνω σε ποσότητες που θα ευνοούν τη διατήρηση ενός σωστού βάρους σε συνδυασμό πάντα με συστηματική φυσική δραστηριότητα, δηλαδή άσκηση. Μην ξεχνάτε ότι οι παλιοί Κρητικοί περπάταγαν και δούλευαν χειρωνακτικά στα χωράφια συστηματικά!

Παρακάτω θα δείτε τις «Νο1» τροφές... από καρδιάς!
• Ψάρια
• Τσάι
• Αμύγδαλα, καρύδια
• Σκόρδο
• Σταφύλια
• Κόκκινο κρασί
• Κρεμμύδι
• Τομάτα
• Χόρτα
• Μπρόκολο

Πηγή: ygeia-online

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ:
Τοξική βόμβα απειλεί το Λαύριο

Περισσότεροι από 150 τόνοι εξαιρετικά επικίνδυνων ουσιών βρίσκονται στο εγκαταλειμμένο και ετοιμόρροπο κτίριο «Κονοφάγου»

Το κτίριο «Κονοφάγου», μια τοξική «βόμβα»
που απειλεί τη δημόσια υγεία στην περιοχή του Λαυρίου
Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. 
Πίσω από το δελεαστικό και πολλά υποσχόμενο της ονομασίας κρύβεται κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο: το κτίριο «Κονοφάγου»- μια τοξική «βόμβα» που απειλεί τη δημόσια υγεία στην περιοχή.  
Περισσότεροι από 150 τόνοι εξαιρετικά επικίνδυνων ουσιών (βαρέων μετάλλων και αρσενικού) παραμένουν αποθηκευμένοι εντός του, σε ένα κτίριο που είναι έτοιμο να γκρεμιστεί. 

Μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) καταδεικνύει ότι οι συνέπειες από μια τέτοια κατάρρευση θα είναι ανυπολόγιστες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Αρκεί να αναφερθεί ότι μόλις 100 χιλιοστά του γραμμαρίου αρσενικού αρκούν για να πεθάνει ένας ενήλικος άνθρωπος. Στο κτίριο Κονοφάγου εκτιμάται ότι υπάρχουν 6.000-12.000 κιλά αρσενικό.

Το κτίριο, όπως είναι σήμερα, αποτελεί συνεχή πηγή αέριας ρύπανσης για την ευρύτερη περιοχή εξαιτίας της σκόνης που παρασύρεται λόγω της αιολικής διάβρωσης. Αυτό αποδεικνύεται από τις ιδιαίτερα αυξημένες συγκεντρώσεις ρύπων στην περιοχή γύρω από το κτίριο. 

Επιπλέον, οι επικίνδυνες ουσίες οι οποίες βρίσκονται εντός του κτιρίου είναι σε εξαιρετικά ευδιάλυτη μορφή και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα εξυγίανσης το κτίριο Κονοφάγου θα εξακολουθήσει να αποτελεί μια εξαιρετικά σοβαρή πηγή ρύπανσης για το οικοσύστημα εξαιτίας της διάχυσης των ρύπων, κυρίως μέσω των ομβρίων υδάτων. 

Μάλιστα από εργασία του ΕΜΠ, η οποία εξετάζει τη διασπορά των ρύπων σε περίπτωση κατάρρευσης του Κονοφάγου, προέκυψε ότι θα ελευθερωθεί σημαντική ποσότητα σκόνης, η οποία ανάλογα με τους αέρηδες θα δημιουργήσει υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων σε όλη την περιοχή της πόλης του Λαυρίου.

Η λύση παραμένει στο συρτάρι   
περισσότερα...